Yogaläraren Lou Åberg: ”Yogan räddade mig”

Veckans yogalärare Lou Åberg. Fotograf: Ola Aniel
– ”Vid 51 års ålder känner jag mig ålderslös, frisk och stark på ett sätt som jag inte ens trodde var möjligt vid 25”, säger veckans yogalärare Lou Åberg. Idag jobbar hon som yogalärare, har yogaresor och ger behandlingar i Ayurvedisk yogamassage. För henne är yoga ett sätt att inspirera andra till att följa sitt eget hjärta, hitta sin kraft och skönhet. Här berättar hon mer om sin yogaresa och hur yogan har påverkat hennes liv.

Lou Åberg Fakta
Bor:
Gotland
Yogastil: Min grund är klassisk Hatha Yoga, Yin & Vinyasa. Ofta i min egen mix med teman ifrån Shaktitraditionen, som jag kallar Yogini Yoga. Här väver jag in rörelse, yogiska gudinnesagor, chanting, andning och guidade meditationer. Min yoga är I första hand en inre upplevelse och ett utforskande av kroppens och själens möjligheter. Jag ser yogan som ett redskap till inre utforskande.
Vart kan man yoga med dig: På Workshops på YogaMana I Stockholm, Retreater på Gotland och Goa samt klasser på Yogastudion Gotland I Visby.Aktuell med:  Yogaresa till Indien 7-18 December. Tema: wild Yogini in the Jungle och en YoginiBliss Workshop på YogaMana
Hemsida: yogabliss.se
Facebook: louaberg samt Yogini Bliss Community
Blogg: gudinna.bloggo.nu

Har du någon favoritposition just nu?

Åh, har olika favoritpositioner varje gång jag yogar. Ena dagen är det fantastiskt med utmaningar och inversions. Hjärtöppnande bakåtböjningar är ofta härligt. Andra dagar älskar jag yin,och framåtfällningar. Gör just nu en “supported clown” med bolster som jag älskar väldigt mycket, och har samma effekt som ett huvudstående. Jag känner mig ny, uppfriskad och revitaliserad efter positionen. Och sedan har jag upptäckt hur otroligt härligt det är med acroyoga!

Senaste bok eller film?

Jag älskar att frossa i Bollywoodfilmer som finns i mängder på You Tube, Benaras – en kärlekshistoria mellan en kvinna och hennes Guru är faktiskt bade rolig, kitshig och gripande. Senaste boken jag just nu laser heter PXP-Ditt bästa jag, av Patrick Whalberg- en tjock lunta som jag gillar med bra fysisk och psykisk hälsa som tema.

Yogaläraren Lou Åberg gör acroyoga. Fotograf: Bibbie Friman
Yogaläraren Lou Åberg gör acroyoga. Fotograf: Bibbie Friman

När kom yogan in i ditt liv?

Yogan har funnits med sedan tidigt 90-tal då jag gick på folkhögskola och hittade en tjock bok om yoga på biblioteket. Inne på mitt studentrum försökte jag härma bilderna…Några år senare som konststudent i London var jag otroligt stressad och låg p.g.a pressat studietempo och en sjuk pappa. Jag var nästan desperat när jag hittade en lapp om yoga. Efter min första klass var jag helt såld, kunde andas lätt och tänkte: “wow, är det så här man kan känna sig“ Där började min långa yogaresa.

Vad betyder yoga för dig?

Yogan betyder så mycket I mitt liv… En fantastisk hälso & antistressförsäkring samt en väg att alltid hitta balans och självinsikt. Yogan får mig att både känna mina möjligheter men också mina begränsningar. Jag väljer en yogaväg där jag tar det lugnt och snällt. Yoga handlar inte om för mig att göra “rätt” eller att följa olika yogatraditioners dogmer. Jag är en fri själ i en fri kropp och vill även inspirera mina elever till att hitta sin inre röst och frihet. Yogan är en väg för mig att inspirera andra till att följa sitt eget hjärta, hitta sin kraft och skönhet.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?

“Maybe eight years “. Det bästa svaret jag fått av en yogalärare när jag som otålig student frågade hur lång tid det skulle ta för mig att sitta i full Lotus.

”Thank you for everything , I have No complaints whatsoever” – Eckhart Tolles påminnelse om att möta världen med tacksamhet.

Yogaläraren Lou Åberg. Fotograf: Ola Aniel
Yogaläraren Lou Åberg. Fotograf: Ola Aniel

Hur gör du för att komma i kontakt med dig själv under svåra stunder?

Precis det som Eckhart Tolle talar om: att hitta tacksamhet och se ljuset även när det är svårt. Jag har en kvällsmeditation när jag “rabblar” allt jag är tacksam för. Och är det en dålig, mörk dag kanske jag börjar med: Tack för att denna j..a dag är slut, tack för att jag får vila i min säng, tack för min nytvättade pyjamas, tack för min katt som ligger intill…Osv…När jag börjat påminna mig om det lilla i livet börjar det plötsligt påminnas om allt jag älskar och allt jag är tacksam för. Detta är enorm läkande och fridfullt.

Jag har också en önskelista meditation när jag helt enkelt drömmer stort, vilt och vackert om allt jag önskar och längtar efter och jag ser mig själv i alla dessa situationer. Detta är också enormt helande och jag märker hur jag helt enkelt programmerar mitt sinne för alla nya möjligheter. När jag redan upplevt detta i drömvärlden blir det inte så svårt att manifestera det i “verkligheten”

I övrigt hittar jag alltid kraft i naturen och försöker att varje dag ta en stund vid havet. Överhuvud taget mår jag väldigt bra av att vara på landet och att bo på Gotland.

Sedan tar jag såklart in allt detta i min yogapraktik, visualiserar naturens energier eller yogar utomhus i solen.

Hur yogar du utanför mattan?

Yoga för mig är hur jag möter mig själv och omvärlden på och utanför mattan. Hur jag andas, vart jag vänder min blick. Och hur jag väljer att uppleva situationen. Yogan finns i alla situationer och i synnerhet i konflikter och utmaningar. Wow, now its time to practice!

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?

Gör det inte så krångligt och storslaget, börja på någon kurs du känner dig dragen till och utvärdera efter ett tag vad det är i denna yoga som inspirerar. Försök att hitta en yogaform där man inte påstår “att denna yogan är den enda rätta” osv. Gör det som väcker din glädje och inspiration och undvik det som drar dig in i ännu mera perfektions och prestationstänkande.

Yogaläraren Lou Åberg trivs vid havet. Fotograf: Ola Aniel
Yogaläraren Lou Åberg trivs vid havet. Fotograf: Ola Aniel

Hur har yogan har påverkat ditt liv?

Yogan har påverkat mig totalt och jag hade idag varit en helt annan människa utan yoga. Vid 51 års ålder känner jag mig ålderslös, friskt och stark på ett sätt jag inte trodde var möjligt vid typ, 25. Då festade jag nätterna långa, rökte och försökte desperat att passa in i ett konstskoleideal med svarta kläder och bohemisk livsstil. Yogan räddade mig!

3 insikter som du fått under din yogaresa?

  • Att aldrig följa någon annan Guru, yogariktning på ett slavisk sätt utan lyssna inåt.
  • Det som är bra för min kropp kanske inte funkar i din kropp och vice versa.
  • Yoga är frihet och frid bortom tankar och ord. Släpp taget och följ med i livets flod.

Hur kan man leva ett yogiskt liv?

Genom att leva ärligt och autentiskt. Göra gott och göra det du älskar att göra! Jag tror på en envis yogapraktik och att vilja äta nyttigt och gott. Jag har valt att inte äta däggdjur och vill inte bidra till miljöförstöring eller osund livsstil som skapar obalans på jorden. Däremot tycker jag att det är helt ok med en god cappuccino eller att avnjuta ett glas vin när andan faller på även här ogillar jag dogmatisk hälsofanatism men förespråkar en kärleksfull livsstil…

Hur ser en dag ut i ditt yogalärarliv?

Mina dagar ser rätt olika ut då jag visa dagar har förmiddagsklasser och vissa dagar jobbar jag kväll, samt reser titt som tätt. Men en vanlig vardag på Gotland börjar runt 7.00 med citronvatten, smoothie och Ja..Kaffe och datorfix. Läser mail, gör utskick osv. Sedan blir det dusch och en stunds yoga och meditation, nu på sommaren oftast på min altan med utsikt över åkrar och ängar. Sedan bär det av in till Visby och en eller två klasser och vissa dagar ger jag PT eller Ayurvedisk yogamassage. Lunch på något mysigt ställe i Visby och sedan vardags ärenden som att handla mm. En stunds träning såsom Yoga, strandpromenad eller Soma Move sitter fint om jag inte har egna klasser på kvällen. Middagen blir ofta hemma på altanen igen eller med släkt & vänner.  Nu på sensommaren sitter jag ofta ute i solnedgången och sedan blir det kanske en film eller en stunds läsning. Avslutar kvällen med tacksamhetsmeditation.

Yogaläraren Lou Åberg trivs på Gotland. Fotograf: Bibbie Friman
Yogaläraren Lou Åberg trivs på Gotland. Fotograf: Bibbie Friman

Vad hittar man alltid i din kyl?

Ingefära, cocosolja, gröna blad, blåbär, groddar, tomater, gurka , frukter havremjölk , tahini, citroner och tamari. Och helst en flaska bubbel på kylning. Och jag Måste ha kaffe hemma!

Vem eller vilka inspireras du av?

Mina bästa vänner, min familj och härliga människor som går sin egen väg. Min största inspiration är gudinnan Parvati som gör det hon älskar och inte väjer för att praktisera sin yoga i ensamhet och avskildhet och samtidigt leva i en vardagsrelation. Hon kan förvandla sig till Kraftens Gudinna Durga eller den vildsinta Kali, likaväl kan hon vara den kärleksfulla Gauri eller Uma. Hon är min ledstjärna i Yogini Bliss .

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?

Jag skulle vilja bjuda in Yogagudinnan Parvati med sin äkta hälft Shiva. Skönhetens gudinna Laksmhi och hennes Vishnu samt kreativitens gudinna Saraswati med Brahman I följe. Det skulle garanterat bli en spännande kväll med samtal om existensen, livet och kreativiteten.

Previous articleYoga hemma: 30 minuters klass med Rusty Wells
Next articleYoga på Instagram: Mamman som ammar när hon yogar