Nyheter

Veckans yogalärare: Laila Svensson

Yogaläraren Laila Svensson
Från början var yoga bara något flummigt för yogaläraren Laila Svensson men det dröjde inte länge innan hon såg yoga i ett annat ljus. Yogan har gett henne alla verktyg som hon aldrig fick som barn och hon är en helt annan människa idag än vad hon var för 15 år sedan. Här berättar hon mer om yogan i sitt liv, vad som gör henne lycklig, hur yogan har förbättrat hennes liv och mycket mer.

Stad: Båstad (Hallavara)
Yogastil: Anusara Inspired Hatha Yoga
Vart kan man yoga med dig:
På min yogastudio Shala Hala i Hallavara. 7 km utanför Båstad. Mitt emellan Torekov och Båstad. Jag har även Work Shops under året runt om i landet som Halmstad, Småland, Stockholm.
Favoritposition just nu: Garudasana (örnens position)
Senaste bok eller film: Light on Yoga B.K.S IYENGAR (håller på att förbereda mig för mitt RYT200 program som startar september 2016.

Hemsida: hallavara.nu
Facebook: Shala Hala allavara
Instagram: SHALAHALAIHALLAVARA

Hur kom du in på yoga?

Från början (under 80/90 talet) var begreppet yoga bara något flummigt för mig. Men jag har alltid varit, det man kallade för länge sedan för, en sökare. Under hela 90-talet var jag ute och reste i Asien, framförallt i Indonesien. På den tiden fanns ingen fysisk yoga på Bali, det är något som växt upp under 2000 talet. Jag levde bland de inhemska, levde billigt varje dag. Det var en enorm kontrast till det liv jag var van att leva. Jag började ifrågasätta mitt ursprung och blev framförallt mer medveten om mitt ursprung. Och då under 90-talet när jag hade bara en ryggsäck som mitt hem, förstår jag att det var en inre resa jag gjorde som direkt kopplas till Yogans Samadhi. Att hitta sitt sanna jag. Den fysiska yogan, asanas på mattan det gjorde jag först 2003 när jag skadade mitt knä på en skidresa till Österrike. Läkaren ville att jag skulle opereras men jag frågade om jag kunde göra något själv för att ta ansvar för min läkning. Då svarade han ”börja yoga. Lär dig stå på ett ben”. Jag var helt chockad över svaret för fram till dess hade yoga bara varit något flummigt och något som handlade om andning. Men jag tog honom på orden och har stått på mattan sen dess. Det blev aldrig någon operation.

Vad betyder yoga för dig?

Enormt mycket. Yogan betyder allt för mig. Både att vara på mattan själv och att se glädjen i andras ögon då de lär känna sin kropp. Yogan har gett mig alla verktyg som jag aldrig fick som barn. Buddha fick frågan ”vad har meditation gett dig” han svarade att det har inte gett honom något men däremot har det tagit bort ångest, rädsla, ilska. Och det är det Yoga gör för mig också.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?

Jag gillar citatet som jag precis nämnde i frågan ovan, när Buddha fick frågan vad han fått ut av att meditera.

Buddha was asked: “What have you gained from meditation?” The Buddha replied, “Nothing at all.” ”Let me tell you what I lost through meditation: sickness, anger, depression, insecurity, the burden of old age, the fear of death.”

Hur gör du för att reconnecta med dig själv när livet är svårt?

Jag stannar upp direkt. Jag drar i både handbroms och fotbroms. Det måste jag göra eftersom jag har varit utbränd och sjukskriven ett helt år i början av 2000 talet. Jag vet hur obalans ger sig uttryck. Jag andas och jag reconnectar mig absolut bäst på mattan. Jag måste få tid för mig själv där jag söker mig till det positiva, så att mina negativa tankar eller rättare sagt alla tankar stannar upp. Jag ger dem inte tillåtelse att speeda iväg och föröka sig för då tar onödig ångest vid. Människan är specialist i att vara i det som inte finns. Nyttig mat och sömn är också två viktiga faktorer för mig att reconnecta. Det låter kanske konstigt när man arbetar med människor men för att jag ska vara lycklig och i balans kan jag inte ha för mycket folk omkring mig på min lediga tid. Jag tycker om mysiga lugna hemmakvällar och påta i min nya trädgård. Jag tränar mycket yoga själv både i min vardag och så åker jag i väg både till Indien och andra yogaretreats och utbildningar regelbundet. Det är jätteviktigt att unna mig det för att vara lycklig.

Hur yogar du utanför mattan?

Jag försöker ta med mig ”8 limbs of Yoga” som en livsfilosofi även utanför mattan. Min andning, mitt Yama och Niyama. Förhållningssätt inte bara till andra utan även mig själv. Jag medvetandegör även min andning ofta. Tänker på hur jag står och går och som jag nämnde innan så måste jag stanna upp ibland. Ett sätt att koncentrera och fokusera för en stund.

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?

Hitta en bra lärare och en studio där du trivs. Trivsel har olika kriterier. Det är viktigt att du gör det du känner är rätt, inte vad din vän/vänner säger. Sen tittar du på vilken yogaform som passar dig. Men läraren är viktigast. Det är läraren som ska ge dig en förhöjd upplevelse på mattan.

Hur har yogan påverkat ditt liv?

Det är många sätt som yogan förbättrat mitt liv. Jag äter bättre, sover bättre, kroppen känns vital och stark men framförallt är mitt mindset hälsosammare. Jag drabbas aldrig eller i alla fall nästan aldrig av ångest. Jag blir inte arg och upprörd som jag kunde bli i 25 års åldern. Jag vet att jag hade starka åsikter och ståndpunkter. I dag är jag mer ödmjuk inte bara till min omgivning utan även till mig själv. Jag brukar säga att yogan har gett mig de verktyg som jag aldrig fick av mina föräldrar. Det kan låta hårt men det finns vissa verktyg som är svåra att ge sina barn. Som hur man skyddar sig från ångest. Man kan ju få ångest för att man ser att en hund far illa när man är utomlands. Men framför allt är det väldigt enkelt att få ångest när man ser hur vi behandlar vår värld och våra medmänniskor. Den ångesten är ju inte lätt för en förälder att ta bort.

Vilka är de största insikterna som du fått under din yogaresa?

Jag brukar säga från kunskap till handling från handling till insikt. Även om jag hade mycket kunskap innan jag började utöva den fysiska yogan så har insikterna kommit först efter jag börjat med den fysiska yogan. Insikten om hur jag som individ har min inlärningsprocess. När jag t.e.x lär in en ny position har jag sett ett återkommande mönster i både min kropp och mentala handling och nu efter ett antal positioner så kan jag hantera inlärningsprocessen mycket bättre. Jag kan stundvis le åt mig själv när jag upptäcker mitt beteendemönster. Det är mycket mindre krav, mindre prestation och mindre frustration nu. Och det är verkligen en insikt som är stor. En annan stor insikt som jag fått kommer från mina skador. Uttrycket ”lyssna på din kropp” har fått en helt annan innebörd efter jag varit skadad. Nu i efterhand har min kropp sagt till innan skadan skett men tidigare har jag bara pressat vidare.

Vilket är det bästa rådet du någonsin fått?

Tyvärr har jag fått många dåliga råd. Skämt å sido. Jag tycker nämligen att det är en konst att ge råd. Jag har fått många råd i livet men dem har aldrig kommit vid rätt tid och det har definitivt inte passat in i mitt liv just då, utan flera år senare kan jag ha förstått vad den personen menade. Den som ger råd måste ha en fingertoppskänsla och en insikt, för den personen som man ger rådet till,  som gör att mottagaren är redo för rådet och framförallt inser innebörden med det. Men ett råd som jag var väldigt mottaglig för var när jag skadat mitt knä i alperna och skulle blivit opererad. Men jag ville inte bli opererad och frågade den Österrikiska läkaren om där var något som kunde ta ansvar över själv för att kanske slippa bli opererad och han svarar ”börja yoga, lär dig stå på ett ben”. Och det har jag gjort sen dess. Jag behövde aldrig opereras.

Hur ser yogan ut i ditt liv?

Jag försöker få in 3 egna träningstillfällen på mattan i veckan. Oberoende om det är vinter eller sommarschema. Helst på en yogastudio så att jag helt enkelt är en elev precis som alla andra. Jag driver en egen studio och har ca 20 klasser i veckan och några PT klasser.

En vanlig dag på vinterschemat, kan se ut så här:

Jag går upp och tränar på mattan mellan 8-10 duschar och äter en god och nyttig frukost. Gör lite administrativa  saker som tex, skickar fakturor, bokar upp workshop, bygger klasser, svarar på mail för att sen äta lunch. I bland lunchar jag med någon vän. Vid 15.00 åker jag till Min Yogastudio för att ha ett par PT klasser för att sen vara redo för två kvällsklasser. 21.00 kommer jag hem och äter något lätt för att komma i säng 22.00. En annan dag kan se helt annorlunda ut. Börjar med en morgonklass 8.15. Om jag inte har någon PT efter klassen tränar jag lite själv (men jag trivs bäst på en klass när jag själv tränar) äter frukost gör lite administrativt, ringer och svarar på telefonsamtal och meddelande. För att återigen vara på studion till kl 17.00 igen. Har jag PT åker jag ner någon timme innan. Hemma 21.00 åter något enkelt för att sova 22.00. En dag på sommarschemat ser något annorlunda ut.

Vad hittar man alltid i din kyl?

Inte mycket. Jo, sallad så klart, morötter, Brämhults Apelsinjuice och turkisk yoghurt. Utanför kylen har jag däremot fröknäcke, tahini, avocado, banan och i frysen har jag alltid frysta bär.

Vem eller vilka inspireras du av?

Äkta människor, genuint äkta människor och människor som brinner för vad dem gör.

Vad älskar du mest med yoga?

Att jag vaknar varje morgon och mår bra och känner mig frisk. Att det blir som en riktlinje. Ja helt enkelt en livsfilosofi där du är din egen guide och gör dina egna val.

Hur har yoga förändrat ditt liv?

Massor. Jag är en helt annan människa idag än vad jag var för 15 år sedan. Och det kan man kanske säga om alla 15 år senare. Men jag har verkligen tagit en helt annan väg och en helt annan livsstil tack vare yogan.

Vilken yogaposition utmanar dig mest och varför?

Handstående (Adho Mukha Vrksasana). Jag kan tekniken och jag har styrkan och förståelsen för positionen. Jag klarar av att stå på händerna en meter ifrån en vägg men längre ifrån utmanar den mig så att jag inte klarar av den. Det är en massa rädslor som jag inte riktigt kan sätta fingret på.


För en tid sedan skojade jag om att jag trodde att jag skulle dö om jag ramlade. En tid för längre sedan trodde jag att jag skulle böja mina armar och bara falla rakt ner. Men jag har lärt mig att det handlar om en självbevarelsedrift som alla har på ett eller annat sätt. Jag fortsätter att träna på den och jag kommer längre och längre ifrån väggen och behärskar den bättre och bättre för var gång. Men handstående blir så tydligt att det hela handlar om att det sitter i huvudet.

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?

Oj vad svårt får man bara välja en? Jag hade valt mellan tre personen eller fyra. Min man är underbar att äta middag med. Men förutom min man hade jag valt bland 3 stora herrar: Obama är en stor förebild för mig. Samtalsämnet med honom hade fått växa fram för han känns så yogisk för mig. Och då menar jag hans sätt att se på världen och relationer. Har svårt att se att han gör fysisk yoga. Och så är han intelligent och allmänbildad och jag tror vi hade haft väldigt roligt och trevligt. Sri Krishna Pattabhi Jois är en man jag är väldigt nyfiken på. Dessvärre lever han inte längre men jag skulle vilja pratat om hans sätt att bygga upp Ashtangayogan och dess genomslagskraft på den tiden det begav sig. Jag har en massa frågor och undringar om det. För än i dag så tror många att ”8 limbs of yoga” är Ashtangayoga. En annan man som dessvärre inte heller lever längre är Patanjali, Yoga sutrans herre. Med Patanjali hade jag velat pratat om yoga-sutror om det mänskliga psykets potentiella natur och hur det är lika aktuella idag som det var för 2000 år sedan. Maten jag bjudit på hade varit: En hälsodryck med ingefära till fördrink med morötter och gurka som tilltugg. Huvudrätt hade blivit en god matig sallad med avocado och vatten att dricka. Till efterrätt blir det vaniljglass och varma hallon och ett gott mörkt choklad till teet. Tror inte mina herrar hade gillat min meny förutom min man då som hade älskat den så klart.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][wp_ad_camp_2][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version