Veckans yogalärare: Julia Ilke

Yogaläraren Julia IlkeYogaläraren Julia Ilke öppnar sin egen yogastudio i Uppsala i januari. För henne handlar yoga om att leva i kärlek och respekt. Att ta hand om sig själv och göra medvetna val som får henne att må bra. Här berättar hon om hur yogan har påverkat hennes liv, om insikterna som hon fått på vägen, hur man kan leva ett yogiskt liv och mycket mer.

Yrke: Yogalärare och psykologisk coach. Driver Yogahuset i Uppsala.
Stad: Uppsala
Yogastil: Samayoga
Vart kan man yoga med dig? På min studio Yogahuset i Uppsala som öppnar 18 januari 2016
Favoritposition just nu? Har alltid tyckt om lugnet i trikonasana
Senaste film? Mockingjay- sista delen i Hunger games.
Hemsida: yogahusetuppsala.se
Facebook: Yogahuset
Instagram: @yogahuset

Hur kom du in på/började med yoga?
Jag gick på en yogaklass på gymmet när jag var 18 år och älskade det från första stunden. Efter studenten åkte jag till Indien på egen hand för att yoga och uppleva yogans hemland. Hemma i Sverige igen började jag ge yogaklasser och på den vägen har det sedan fortsatt.

Vad betyder yoga för dig?
Just nu allt! Jag öppnar min egna studio i januari så jag tänker på yoga dygnet runt. Att äntligen få skapa den studio och det community kring yogan som jag längtat efter gör mig så tacksam.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?
”Kärlek framför rädsla” är ett mantra som följt mig sedan tonåren.

Hur gör du för att reconnecta med dig själv när livet är svårt?
Andas och tillåter mig att känna det jag känner. Ett varmt bad fungerar alltid för att trösta och lugna mig.

Hur yogar du utanför mattan?
Yoga handlar för mig om att leva i kärlek och respekt. Att ta hand om mig själv och göra medvetna val som får mig att må bra är mitt sätt att leva yogiskt.

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?
Prova! Tänk inte så mycket utan ge yogan en chans, och sedna en till och en till.

3 saker som du lärt dig av yoga?
1. När egot eller prestationen tar ett steg tillbaka och slutar vilja så himla mycket, det är då livet kan ta två steg framåt.
2. Jag är tillräcklig precis som jag är just nu.
3. Kan jag inte le och andas under yogan eller i livet, då vet jag att jag kämpar för mycket och behöver fylla på med mer tillit.

Yogaläraren Julia IlkeHur kan man leva ett yogiskt liv?
Att leva i kärlek och respekt för sig själv och andra är att leva yogiskt.

Hur ser en dag ut i ditt liv?
Jag vaknar vid 05.30 av att min son Vidar, tre år, ger mig en puss, nej jag menar börjar köra med bilar över mitt ansikte, drar av mig täcket och ber mig att gå upp och laga pannkaka åt honom. Efter frukost leker vi en timme innan jag lämnar honom på dagis. Hemma igen sitter jag ett par timmar vid datorn och administerar allt kring Yogahuset. När kroppen fått nog av stillasittandet drar till gymmet och styrketränar så tungt jag bara kan. Kommer hem och dricker 1 liter grön smothie till lunch. Efter lunchen vilar, mediterar eller jobbar jag några timmar till innan jag hämtar på dagis. Leker med Vidar i några timmar, lagar middag till honom och söver honom sedan. De sista timmarna på dygnet ägnar jag åt att laga middag åt mig själv, jobba lite mer, prata med en vän över telefon eller ta ett varmt bad. Somnar mellan 22 och 23.

Vad hittar man alltid i din kyl?
Ägg, jordnötssmör, grönkål och annat grönt att ha i mina smothisar.

Vem eller vilka inspireras du av?
Alla coola entreprenörer som tror på sig själva och gör omöjliga saker möjligt.
Teal Swan är den jag inspireras av på ett andligt plan just nu.

Vad älskar du mest med yoga?
Att det tar fram den bästa versionen av mig.

Vilken yogaposition utmanar dig mest och varför?
Alla höftöppnare är utmanande för mig eftersom jag varit stel i höfterna så länge jag kan minnas.

Vad gör du när du är stressad och behöver energi?
Lägger mig raklång på golvet och ligger kvar tills det känns bättre.

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?
Jag har alltid önskat att jag hade fått lära känna min farmor som gick bort när jag var 2 år gammal, så det är henne jag skulle vilja bjuda. Jag skulle laga pizza med botten av halloumiost och servera en grönkålssallad med granatäppelkärnor och valnötter till. Vi skulle prata om våra liv. Det finns så mycket jag skulle vilja veta om hennes liv och hur hon tänkte och kände om olika saker.

Previous articleKids Yoga Day 28 nov – till förmån för sjuka barn
Next article4 tips för att bli bättre på att undervisa yoga