Josefine Bengtsson – yogan i mitt liv

Yogaläraren Josefine Bengtsson

Josefine Bengtsson är yogalärare och reser runt i världen och undervisar i yogan. Hon är en av grundarna till Yogiakademin som driver yogaretreats runt om i världen och har nyligen börjat blogga på Metromode.se. Här berättar hon om raggningsrepliken och nyfikenheten som gjorde att hon fick upp ögonen för yoga, hur yogan har påverkat hennes liv och vad ett yogiskt liv kan innebära.

Yogaläraren Josefine Bengtsson och hennes yogaklassin action

Josefin – Hur kom du in på yoga?

Yogan hittade mig när jag satt och drack en kokosnöt på en strand i Thailand. Mitt i en härlig klunk kom en man fram och frågade om jag ville göra Acro-yoga (klassisk raggningsreplik har jag förstått nu i efterhand..haha). Då jag aldrig hade hört talas om det tidigare kunde jag inte låta bli att säga ja – nyfiken i en stut. Det var en rolig upplevelse men det var inte förrän dagen efter, när jag gick på den där mystiske mannens Ashtanga Mysore klass, som jag verkligen fick upp ögonen för yoga. Till en början, fattade jag ingenting – andas genom nästan och stå i konstiga hundar – men efter klassen såg jag det där skimret i de redan invigda yogisarnas ögon. Det där ville jag också ha. Sen den dagen har jag yogat, på ett eller annat sätt, varje dag.

Yogaläraren Josefine BengtssonVad betyder yoga för dig?

Ett ärligt möte med mig själv där jag liksom tar lite kontroll över de där tankarna. Jag förstår att jag inte är dem. Bara för att en tanke ploppar upp så behöver den inte vara sann. Jag väljer om jag vill tro på den eller inte. Vilket i sin tur leder mig till en känsla om vem jag är på riktigt, på ett djupare plan. Alltså bakom de där tankarna om vem jag är, hur min kropp ser ut, vad jag jobbar med, var jag bor etc.
Yogan hjälper mig helt enkelt att landa i ett slags stilla varande där det andra ”ytliga” aspekterna av livet spelar mindre roll. Jag skulle ljuga om jag sa att yogan gjort att jag helt slutat bry mig om yttre aspekter – jag är mänsklig, det gör jag fortfarande. Tiden på yogamattan ger mig dock ofta glimtar av något mer – den där känslan av kärlek och harmoni som alltid finns där inombords oberoende yttre omständigheter.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?

Jag har ingen tatuering men om det är något jag skulle göra så är det att rista in ANICCA. Det är ett ord på språket Pali som betyder att allting är föränderligt – ingenting varar för evigt.
Detta ord guidar mig genom livets bergochdalbana – topparna och dalarna. När jag är på toppen, hjälper det mig att njuta det där lilla extra istället för att fokusera på att få mer av situationen (det är ju ingen idé eftersom ingenting varar). När jag är i dalen, hjälper det mig att acceptera läget lättare och inse att även den situationen kommer att förändras och passera.

Josefine_Bengtsson-YogaklassHur gör du för att göra dig grundad, lycklig och i balans?

Jag använder tekniker som hjälper mig att landa ner i kroppen. Det kan vara alltifrån Vinyasa till Yinyoga, aktiva Osho meditationer till sittande Vipassana – jag diggar helt enkelt det mesta som får mig att komma ner i kroppen.
Det där så kallade ”svåra” situationerna sitter ju i huvudet. Ofta är det ångestfyllda tankar som har med en dåtid att göra eller stressfyllda tankar inför något som kanske kommer hända i framtiden. När jag lyckas flytta uppmärksamheten ner i kroppen, landar jag automatisk i stunden och får lite distans till problemen – det där ”svåra” blir helt enkelt lättare.

Hur yogar du utanför mattan?

Hmmm…ibland kan jag titta på mitt beteende och ifrågasätta om alla timmarna på mattan verkligen gjort någon effekt. Jag kan komma på mig själv med att skrika på någon, göra hundra grejer samtidigt, stressa för att hinna klart, glömma att andas etc… men det är just det yogan och meditationen gör – jag kommer på mig själv fortare när jag är på väg i fel riktning. Jag sluter ögonen, tar ett andetag, landar i kroppen – hittar distans (oftast!).

Vilka är dina 3 bästa råd till någon som vill börja med yoga?

Kör bara ☺. Nä men jag har några tips.
– Våga vara sämst i klassen!
– Ge inte upp efter första försöket!
– Ha tålamod!

Läs gärna: Josefines 3 tips till dig som vill börja yoga

Josefine tillsammans med kilarna på SurfakademinKan du ge något konkret exempel på hur yogan har påverkat något område i ditt liv på ett positivt sätt?
Relationer! Även om yoga och meditationen är något man utövar i sin ensamhet så är det just mina relationer som påverkats mest positivt. Mina stunder på yogamattan har gett mig insikter om mig själv och det har gjort att jag lättare förstår andra också. Jag känner en större ödmjukhet och empati inför andra människor.

Vilka är de 3 största insikterna som du fått under din yogaresa?
* Jag är inte mina tankar så jag behöver inte tro på dem.
* Allting förändras hela tiden, ingenting varar för evigt.
* Vi alla är människor med allt vad det innebär – perfektion finns inte.

Hur kan man leva ett yogiskt liv?
Hmmm…. vi får nog först definiera vad yogiskt är först ☺. Även om yoga idag ofta är mer förknippat med hur kroppen ser ut i det där kropps-positionen på Instagram än hur den faktiskt känns så definierade ju yoga-legenden Patanjali det som ”stillandet av alla tankerörelser” eller ”förmågan att styra fluktuationer i sinnet”. Inte en helt given definition kanske men för mig är det just det ett yogiskt liv kan innebära. Som jag skrev ovan, ett liv där vi börjar förstå att vi inte är våra tankar. Att förstå att bara för att en tanke ploppar upp så behöver den inte vara sann.

Jag tror ett yogisk liv kan innebära att vi blir mer självreflekterande och tar ansvar för våra egna handlingar. Vi kanske fortfarande exempelvis hamnar i konflikter men de blir inte lika omfattande för vi tittar på vårt eget beteende i situationen istället för att bara beskylla någon annan eller omvärlden i stort.

Josefine i PinchaHur ser en dag ut i ditt yogaliv?
Hmmm…mina dagar ser väldigt olika ut eftersom jag reser galet mycket för att hålla alla retreats med Yogiakademin. Mina morgonar är dock lite heliga och dessa försöker jag ha ungefär likadana oavsett var jag är i världen. Det hjälper mig nog att inte bli helt knäpp av allt resande.

En härlig dag i mitt liv ser ut såhär:
Solen väcker mig vid 6-tiden och bredvid mig står en kopp varmt te med färsk ingefära och citron. Jag sätter mig i sängen och dricker samtidigt som jag skriver i min ”gratitude journal” (dagboken där jag varje morgon skriver 5 saker jag är tacksam över. Därefter är det dags för morgonshaking (15 minuter av Kundalini Shaking), sen rör jag mig med andetaget på yogamattan för att landa i kroppen ännu mer och till sist avsluta med en lång savasana, sittande meditation och ett härligt bad i havet. Därefter väntar en god frukost i solen kanske i tystnad eller i sällskap av någon fin person i mitt liv men inga mobiler och datorer är påslagna riktigt än. Under dagen tar jag en lång skogspromenad och undervisar en härlig klass fylld med alla de där inspirerande studenterna som kommit till mig i åratal. På kvällen sitter jag med mina vänner på en picknick filt mitt i naturen och varvar skratt med härliga bad.

JosefineVad hittar man alltid i din kyl?
Kokosvatten…ahhhh…alldeles för dyrt men efter yogan blir jag ofta så sugen att jag inte kan motstå. Under min vinter är lyckligtvis denna last lite förmånligare – i Indien och Costa Rica (där jag hänger de mörka månaderna) kan jag överdosera kokosnötter för 3 kr styck!

Vem eller vilka inspireras du av?
Jag inspireras av det mesta i min omgivning – vänner, familj, studenter, naturen, musiken, havet, platser….ALLT!

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?
Eckart Tolle. Hans böcker och visdom har hängt med mig i så många år så det vore fantastiskt att bolla livet med honom över en Pumpasoppa (min favvorätt för tillfället).

Senaste bok eller film?
Läste just om ”A New Earth” av Eckart Tolle för typ tioende gången. Den boken gör mig glad, liiiite som min bibel ☺.

Favoritposition just nu?
Shaking kanske inte är en position men något som jag älskar och även inleder varje yogapass med. Det är en form av aktiv meditation, tanken är alltså att man ska stå och skaka kroppen och vara närvarande i det som händer. Effekten är magisk – det gör mig närvarande, värmer upp min kropp, tar bort spänningar, hjälper mig att stressa ner och få energin att flöda fritt i kroppen.

Prova Shaking, så här går det till:
1. Slut ögonen eller använd ögonbindel
2. Placera fötterna höftbrett isär och behåll dem där under hela övningen.
3. Böj lite lätt på knäna och slappna av i hela kroppen.
4. Släpp käkarna och låt andetaget vara naturligt genom munnen.
5. Sätt på Shaking musik (Sök på Kundalini Shaking på Spotify)  och börja skaka kroppen upp och ner. Få varenda del av din kropp att vibrera.
6. Sätt eller lägg dig ner i tystnad i några minuter efteråt! Effekten är MAGISK!!!

Vart kan man yoga med dig?
Yogiakademins soliga destinationer Bretagne, Biarritz, Big Sur och Santa Teresa. Men när jag inte håller retreats så undervisar jag även på Yogayama och Urban Om i Stockholm.

Vill du yoga med eller komma i kontakt med Josefine?
Josefine finns även på Instagram som @Josefinesyoga. Hon bloggar även på  josefinesyoga.metromode.se och håller yogiretreats med Yogiakademin.se

Previous articleModernt med mesh på yogamattan i höst
Next article3 tips till dig som vill börja yoga