Home YogabloggIntervjuer & yogainspiration Veckans yogalärare: Isabel Holmquist

Veckans yogalärare: Isabel Holmquist

by Leia

Yogaläraren Isabel Holmquist in action

Yogaläraren Isabel Holmquist  kom i kontakt med yoga för 22 år sedan och idag är yogan en del av hennes liv. Här berättar hon hur hon lyckas hålla sig grundad, lycklig och i balans i ett hektiskt liv som företagare med två små barn. Hon delar också med sig av vad yogan betyder för henne, hur hon tar med sig det som hon lärt sig på mattan ut i livet, insikterna som hon fått på mattan och yogan i hennes liv.

Isabel Holmquist

Yrke: Yogalärare
Stad: Göteborg
Yogastil: Hatha från Bishnu Gosh
Vart kan man yoga med mig: I min studio i Guldheden, sen även på Amundön utanför Göteborg och på Yogaroom i Kungsbacka. Sen har jag även företagsklasser på olika företag och privata klasser. På sommaren finns jag på SUP brädor vid Askimsbadet och kör SUP YOGA. Yoga Retreat i Bohuslän, Skid och yoga resor till Schweiz och Frankrike.

Favoritposition just nu: Bakåtfällningar för jag har precis återhämtat mig från en operation av mitt navelbråck. Sen älskar jag allt som är upp och ner såklart!!

Senaste bok: Charmen med tarmen, alla borde läsa den så bra!

Hemsida: yogagbg.se
Facebook: Yoga GBG
Instagram: yogagbg

Yogaläraren Isabel HolmquistHur kom du in på/började med yoga?
Det var över 22 år sedan när jag testade och tyckte det var väldigt underligt. Sen tog det mig några år av testande av olika klasser till jag hittade något som passade mig då. Jag har utövat Bikram yoga i ca 17 år men tog min sista klass i höstas.

Vad betyder yoga för dig?
Yoga för mig är fysiskt, det är en fysisk typ av sjukgymnastik där man arbetar inifrån och ut. Man koncentrerar sig och utmanar sig själv och bygger upp styrka, stabilitet och sen rörlighet. Sen skall det alltid vara utmanande och roligt.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?
”It’s not about how many breaths you take in your life that matters it is the moments that take your breath away!”

Yogaläraren Isabel Holmquist håller Sup yoga i Göteborg på sommarenHur gör du för att göra dig grundad, lycklig och i balans?
Jag är frisk och mår bra men ibland är livet hektiskt. Jag har två små barn och att jonglera det med att driva eget och arbeta udda tider är svårt. Jag försöker att vara så närvarande som möjligt där jag är och att tänka att det bara är nuet som finns. Dåtiden har redan försvunnit och vi vet ingenting om framtiden. Sen är andningen så fantastisk att ta sig genom olika situationer. För det mesta så hjälper det att pausa och andas för att komma över små hinder som uppstår i livet eller för att suga i sig de magiska stunder som även uppstår varje dag.

Hur yogar du utanför mattan?
Att ta med sig den styrka och det lugn som jag får av att yoga ut i livet och även att tänka och göra gott för andra. Att bry sig om de i sin närhet och ta sig tid. Man behöver inte vända ut och in på sig själv men att kanske lyfta blicken och vara vänlig mot dem i din närhet är en bra början.  Om vi talar om den fysiska delen så är jag ute mycket i naturen och tycker det är fantastiskt att ta yogan dit jag är, mattan är sekundär. Många fastnar så vid sin matta, den är rätt oviktig, mossa, gräs, sten eller ett träd går lika bra.

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?
Testa dig fram, att testa en klass på gymmet räcker inte. Man måste ge det tid, det är som med allt annat i livet. Det tog mig 5 år att hitta en yogaform som passade mig och sen efter ca 15 år var den inte längre min form. Jag tycker att man skall testa sig fram. Alla lärare färgar sina klasser på sitt egna sätt.

Yogaläraren Isabel håller yoga under en yogaresa!Kan du ge något konkret exempel på hur yogan har påverkat något område i ditt liv på ett positivt sätt?
Absolut under båda mina förlossningar, det var väl det som är det mest konkreta, att man under en lång tid var tvungen att medvetet andas och ta sig igenom denna fantastisk upplevelse. Jag ville att det skulle vara så naturligt som möjligt och fick ingen smärtlindring. Inte för att jag vill pina mig själv men för att med hjälp av andningen och med den kroppskontroll jag har utvecklat under mina år som yogi kunde uppleva förlossningen och vara närvarande. Sen även att rehabilitera mig efter de olika skador jag har fått genom att jag är orädd och levt ett aktivt liv.

Vilka är de största insikterna som du fått under din yogaresa?
Den största insikten är den fantastiska potential vår kropp har och att vi alltid kan utvecklas. Oavsett ålder så kan alla lära sig nått.

3 saker som du lärt dig av yoga?
Självkänsla, tålamod och styrka.

Isabel i kråkanHur kan man leva ett yogiskt liv?
Genom att utöva yoga och försöka vara en bra medmänniska. Vi försöker att skapa en god relation till oss själva på mattan och ta med oss det ut i samhället.

Vilket är det bästa rådet du någonsin fått?
Att inte prokrastinera, jag fick det av en av mina lärare Tony Sanchez för två år sen och livet har blivit så mycket enklare efter det.

 Hur ser en dag ut i ditt liv?
Alla mina dagar är olika men en vanlig måndag kan se ut som följande.

06.00 går jag upp äter frukost
07.00 på plats på SEB där jag har en företagsklass
09.00-10.00 PT kunder i studion i Guldheden
10.00-11.30 egen practice
11.30-14 admin tid samt lunch
14.00 hämtar de små på skola och dagis
14-17 spenderar tid med dem mellanmål utomhus på väg hem kanske
17-18 lagar middag
18-18.45 middag med familjen
19.15-21.15 Klass i Studion
22.00 hemma
23.00 i säng
sen upp 05.45 dagen efter för yoga nere vid havet på Amundön.

Vad hittar man alltid i din kyl?
Min kyl är nästan alltid full med saker då jag älskar att laga mat men det som alltid alltid finns där är: Kaviar, ägg, spenat, citron, ingefära, frukt, dijonsenap och västerbottenost

Isabel-yoga-gbg-8Vem eller vilka inspireras du av?
Jag inspireras av de som vågar gå sin egna väg, som vågar sticka ut och säga vad de tycker.

Vad älskar du mest med yoga?
Jag älskar att alla kan utföra yoga. Det är lite som golf alla kan och har olika handikapp men man kan ändå gå på samma bana. Min yoga är främst fysisk och att utöva dessa gymnastiska övningar i slow motion ger mig så mycket. Min kropp mår bra, jag stillar mitt sinne och blir en bättre människa och mår så mycket bättre.

Hur har yoga förändrat ditt liv?
Jag var 15 när jag började utöva yoga så jag kan inte säga något som direkt förändrade mitt liv. Det är en del av mitt liv nu och en del av mig. Lite som en vän som alltid funnits där.

Vilken yogaposition utmanar dig mest och varför?
Split (hanumanasana) Benen går åt två helt olika håll och att ha höften parallell vilket är svårt för mig….

Isabel tycker om att vara upp och ned!Vad gör du när du är stressad och behöver energi?
Står på händer för att få energi och den asana som faktiskt får mig att bli lugn är sleeping yogi när man har båda fötterna bakom huvudet och ligger på rygg. En förvånande lugnande position. Kan ju delvis bero på att man inte kan göra så mycket annat än att ligga still i den…:o)

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?
Oj det finns så många. Helst skulle jag nog vilja bjuda in ledaren för IS, Syriens President, Putin och Barak Obama. Dom har ett och annat att prata om och jag skulle vilja få dem att sitta ner och samtala med varandra. Dom skulle få en god grönärtsoppa och hembakt bröd för att slippa fixa så mycket med maten och istället försöka lösa problemen vår värld står inför. Vill jag ha lite roligare sällskap så skulle jag vilja sitta och äta middag med min kille och Anna Mannheimer och Peter Apelgren!

Du kanske också gillar:

Vi använder cookies för att förbättra och anpassa upplevelsen samt för att analysera besökstrafiken. Genom att använda hemsidan godkänner du användningen av cookies. Jag godkänner Läs mer