Veckans yogalärare: Helena Wintre

Veckans yogalärare Helena Wintre
Yogaläraren Helena Wintre driver yogastudion Yogashakti i Stockholm. Hennes yogaresa började en mörk novemberkväll för 13 år sedan. Hon minns fortfarande känslan efter första yogaklassen. Här berättar hon mer om hur yogan har påverkat hennes liv, vilka insikter hon fått på vägen, sina bästa tips till dig som funderar på att börja yoga och mycket mer.

Stad: Stockholm
Yogastil: Anusara, Virya, Hatha, i huvudsak alignmentbaserad yoga med fokus på inre och yttre ”hållning”, och inspirerad av Embodied flow)
Vart kan man yoga med mig: Yogashakti, Altromondo yogastudio, workshops

Hemsida: helenawintre.com
Facebook: helena.wintre
Instagram: helenawintre

Yogaläraren Helena Wintre
Favoritposition just nu:
Tadasana, den påminner mig om att yogan pågår hela tiden, där jag står och befinner mig i livet just nu. Att pausa, känna min grund och påminna mig om vad som är viktigt i mitt liv.

Senaste bok eller film: Jag läser flera böcker samtidigt men en bok som jag just nu läser om igen för att den är så enkel och fylld med vishet är ”A path with heart” av Jack Kornfield. Jag och mina döttrar läser ”Stora boken om Sandvargen” som godnatt-saga, den är helt underbar för både vuxna och barn! Jag ser inte film så ofta men älskar TV-serierna ”New Girl” och Modern Family” på Netflix…

Hur började du med yoga?

Jag följde med en kompis på en Ashtangayoga klass en mörk novemberkväll 2003, det var inte klassen i sig som fångade mig även om den var skön, men däremot känslan som jag bar med mig efteråt och som jag minns fortfarande. Jag vandrade hem med upplevelsen av att vara i en djupare närvaro med allt runtomkring och inuti mig. Där började min yogaresa!

Helena-Wintre-yogalarare

Vad betyder yoga för dig?

Att se motstånd och hinder som en möjlighet att växa som människa, ha förmågan att kunna skifta perspektiv och möta mina rädslor, att ha modet att leva från hjärtat.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?

Att inte ta mig själv på för stort allvar och göra sin grej! Det är så lätt att hamna i jämförelsen med andra, jag tror på att alla har något unikt att erbjuda världen.

Hur gör du för att reconnecta med dig själv när livet är svårt?

Meditera och röra på mig! Ut i naturen, ta en långpromenad, eller yoga på mattan. Att röra på kroppen gör att jag rör om i det som känns stagnerat, om jag fastnat i ett visst tankesätt eller bara inte känner mig grundad i mig själv.

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?

Fundera över vad du vill ha ut av yogan, ska den vara mer fysisk, eller behöver du en lugnare och mjukare yogaform. Det finns så många olika yogaformer och det är inte alltid man hittar ”rätt” första gången man testar en klass, prova olika yogastilar och lärare för att se vad som passar dig. Det behöver inte vara en slags yogaform man utövar
– det kan kan vara fler, alla yogaformer har något bra att erbjuda.

Helena-Wintre-yogalarare-Stockholm

Hur har yogan påverkat ditt liv på ett positivt sätt?

Det kommer smygande hela tiden för mig, jag kan titta tillbaka och förvånas över saker som skett i mitt liv, och det kommer hela tiden nya insikter om mig själv som både är smärtsamma och härliga om vartannat, en ständigt pågående process…

4 saker som du lärt dig av yoga?

1. Att våga släppa taget, om och om igen, så fort jag försöker hålla fast vid något så blir livet statiskt.
2. Njut i stunden, livet förändras hela tiden,
3. Gör det bästa du kan efter de förutsättningar du har, där du befinner dig i livet just nu.
4. Kärlek, alltid kärlek… Allt kommer tillbaka till hjärtat.

Hur kan man leva ett yogiskt liv?

Genom att praktisera medveten närvaro i vardagen, bli uppmärksam, vi har så mycket som drar vår uppmärksamhet utanför oss själva. När vi börjar bli mer närvarande i oss själva och våra liv börjar vi göra andra val och då börjar ofta skiftet i våra liv, vi börjar se livet och oss själva på ett nytt sätt, ett uppvaknade…

Från Helena Wintres Instagram

Hur tar du yoga utanför mattan?

Se det vackra i livet, utan att förneka att det finns mycket som inte är vackert och underbart men att se det ljusa och positiva som grund för allt. Praktisera tacksamhet, uppskattning och glädje för allt jag har i mitt liv, tacksamhet skalar av allt oviktigt och grundar mig. Göra mitt bästa, varje dag i alla sammanhang, lära av misstagen och lyssna in mot mitt hjärta.

Vilket är det bästa rådet du någonsin fått?

Inget jag minns men gillar citatet ”Be yourself, everyone else i already taken”…

Hur ser en dag ut i ditt liv?

Jag älskar morgnar och år upp ganska tidigt, vid 6.30 frö att jag vill ha tid på mig att äta frukost, dricka mitt morgonkaffe, umgås med barnen och läsa något inspirerande. Jag lämnar barnen på förskolan och skolan vid kl.08.00-8.30 sen går jag till Yogashakti och undervisar en klass eller praktiserar på mattan och mediterar. Resten av dagen brukar bli en blandning av administration, möten, egna studier, skrivande och planerande för kurser, utbildningar och workshops. Om jag inte har en klass på kvällen så hämtar jag barnen vid 16.00, vi går till en park, min sambo kommer hem vid 18.00 – vi lagar mat, umgås, pratar och filosoferar om stort och smått. Jag försöker att inte jobba vid datorn på kvällen när barnen sover, jag mår som bäst när jag kommer i säng vid 22.00…

Vad hittar man alltid i din kyl?

Mjölk till morgonkaffet, avokado, ingefära, citron och parmesanost.

Instagram-HelenaWintre

Vem eller vilka inspireras du av?

Mina barn är en ständig inspiration till att se livet från olika perspektiv och att skratta, vara lekfull och nyfiken.
Min farmor är en mycket vis kvinna.
Min vänner inspirerar mig alltid.
Min kära syster.
Alla som kommer på mina yogaklasser och workshops!

Vad älskar du mest med yoga?

I yogan på mattan så är det mötet med mig själv, mina andetag och min kropp, komma tillbaka till mig själv. Det får mig att se saker klarare och med bredare perspektiv. Jag kommer hem varje gång jag kliver på mattan.

Hur har yoga förändrat ditt liv?

Jag vågar följa och lyssna på mitt hjärta

Vilken yogaposition utmanar dig mest och varför?

Det skiftar men just nu är det parivritta trikonasana, rotationer är utmanande för mig…

Vad gör du när du är stressad och behöver energi?

Ha-ha, jag städar! Det lugnar mig, jag är ingen pedant, det vet alla som varit hemma hos mig men det får inte bli för rörigt, jag kan inte tänka då. Om jag behöver mer energi så är det att meditera eller promenera i naturen, hitta på något kul med barnen eller vänner, att bryta vanor och göra något nytt.

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?

Alla mina vänner! Vi skulle prata om livet, kärleken, politik, drömmar och dansa loss.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][wp_ad_camp_2][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous articleYoga med BKS Iyengar från 1977
Next article5 anledningar till att jag yogar!