[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

ErikMyrberg-YogiNomads
På YogiNomads. Foto: Emma Marshall

Här berättar yogaläraren och läkaren Erik Myrberg om hur han blev förälskad av yogan, vilka som är hans absoluta favoritpositioner. Vad han gör på yogamattan, både regniga och soliga dagar. Vad han inspireras av och hur yogan fått honom att tycka så oerhört mycket om människor. Han ger även sina bästa tips till dig som vill börja med yoga.

Yogastil: Anusara, och just nu är jag intresserad av Embodied flow.
Vart kan man yoga med dig?
Privatlektioner i Göteborg, workshops då och då och öppna klasser varje vecka på Endorfin i Lerum. Workshop i höst på Yogaroom i Kungsbacka, och Yoga Shakti i Stockholm i november. Kontakta mig på e.myrberg@gmail.com.

Vilka är dina fem favoritpositioner?
Parsva konasana, för att den är så bra att undervisa hållningsprinciperna i.
Trikonasana, för att den kan ge så skön längdkänsla i ryggraden.
Eka pada rajakapotasana 1, duva med bakåtböj, för att den stretchar nästan allt, och är huvudgrejen i min kärleksaffär med bakåtböjare.
Armbalansen Eka Pada Koundyanasana 2, för att den inspirerade mig till en nytändning i yogan för 7-8 år sen, när jag hittade fysiskt utmanande yoga för första gången.
Handstående, för att den är en ständig utmaning och ger omedelbart fokus.

Yogaläraren Erik Myrberg i King Pigeon


Senaste bok eller film?
Were the world mine – Döda poeters sällskap möter Billy Elliot.

Hur kom du in på/började med yoga?
Jag hade gjort lite fysisk yoga på en kurs med min granne, och det hjälpte mig med mina ryggproblem. Sen hittade jag min första andliga yoga, Anusara på studion Yoga Buddhi. Jag minns inte vad vi gjorde, men jag minns att när jag gick ut från studion så såg jag löven på träden tydligare, och jag blev förälskad så snabbt i personer jag träffade den kvällen, som att hjärtat var helt öppet.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?
Min livsfilosofi ändras kontinuerligt kan man säga, men varje gång jag läser detta av Brian Andreas blir jag väldigt berörd: “She said she usually cried at least once each day not because she was sad, but because the world was so beautiful & life was so short.”

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Erik Myrberg. Foto: Vegafoto
Erik Myrberg. Foto: Vegafoto

Hur gör du för att reconnecta med dig själv när livet är svårt?
När jag mår sämre praktiserar jag mer disciplinerat eller hårt kan man säga, såväl meditationsmetoder, som fysisk yoga och pranyama. Sådan praktik kan aldrig ta mig till bliss, och inte hjälper det mig att uppskatta soliga dagar mer. Men det kan få mig att stå ut med regniga dagar, när det är en stor lättnad att bara droppa mitt fokus från tankarna in i kroppen.

Hur yogar du utanför mattan?
Jag praktiserar attitude, alignment och action, och kommer ihåg att både mitt inre och yttre landskap är viktigt. Det är viktigt både hur jag har det och hur jag tar det. Jag måste dels uppskatta det jag har, med hjälp av mina yogiska praktiker, dels ordna praktiska saker i livet. Det är exempelvis tid för återhämtning, stimulans, utmaningar och relationer.


Vilka är dina bästa råd till någon som vill börja med yoga?
Hitta någon som kan göra yogan meningsfull för dig, på mer än bara det fysiska planet.
Praktisera regelbundet, utan att fixera dig vid resultatet. Men: Har du praktiserat en längre period i en metod eller med en lärare, och inte mår bättre? Då kanske den vägen inte är rätt väg för dig.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Erik Myrberg in action. Foto Vegafoto
Erik Myrberg in action. Foto VegafotoKan du ge något konkret exempel på hur yogan har påverkat något område i ditt liv på ett positivt sätt?
Yogan har gjort att jag tycker så oerhört mycket om människor, och hjälpt mig att uttrycka det på ett bra sätt.

Hur ser en dag ut i ditt liv?
Jag praktiserar Yoga fysiskt några gånger i veckan, ibland med någon av mina lärare personligen, ibland med vänner, ibland själv eller online. Jag tränar kampsport och lite styrketräning. Jag tycker väldigt mycket om att göra charader och dricka bubbel. Jag jobbar som läkare till vardags, och försöker organisera mitt arbetsliv så att jag undervisar mer, även på läkarjobbet. När jag undervisar känner jag att jag gör nytta, och njuter verkligen av det själv.Vad hittar man alltid i din kyl?
Rotfrukter, kål och kvarg.

Vem eller vilka inspireras du av?
Mina yogalärarkollegor och vänner.
Podcasten Evil Sugar Radio, som lär ut sätt för människor att äta mer intuitivt, och få ett mindre stört förhållande till mat. Och namnet är ironiskt, de tror inte att socker, gluten och kolhydrater är källan till allt ont.
ACT, acceptance and commitment therapy. Det är en form av kognitiv beteendeterapi som ger en psykologisk förklaring till det jag tror och praktiserar i Anusarans yogafilosofi. Yogaläraren Josephine Selander har skrivit en bok om det, Yoga & ACT, som är på väg till min brevlåda!

Vill du ställa en fråga till yogaläraren och läkaren Erik Myrberg?
Maila oss på info@alltomyoga.se[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Föregående artikelVinn en mala från GuruBead & Saprema!
Nästa artikelHär kan du yoga i Nerja

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.