Veckans yogalärare: Caroline M. Smith

Yogaläraren Caroline M. Smith

 

 

 

 

 

 

 

Göteborgsbaserade yogaläraren Caroline M. Smith drömde om att bli dansare men så hände det något som gjorde att hela hennes värld rasade samman. Det var då som hon fann yogan. Här berättar hon om hur yogalärarutbildningen förändrade hennes liv, hur hon lever yoga i vardagen, vad hon gör när livet känns svårt och vad yogan betyder för henne. Yogan i hennes liv helt enkelt!

Caroline M. Smith
Yogastil: Hatha yogaflow influerad av Embodied Flow, Anusara och Jivamukti
Vart kan man yoga med dig?
I Göteborg, i min studio i Haga, på YogaGbg på Guldheden, på företag runt om i Göteborg, På SATS, i Naturefitness lokal vid Lisebergsstationen. Håller både Privatyoga, kurser och workshops. Gå in på yogayum.me för att läsa mer.

Favoritposition just nu?
Eka pada raja kapotasana (halv duva) och parsvottanasana (pyramiden). Arbetar mycket med grundande höftöppnare just nu, då vi klivit in i en årstid som för mig är att finna mer lugn, där allt får ta lite längre tid än vad det gjort innan och att det är Ok. Älskar hösten framför allt med dess krispighet, skiftande färger och att ge större utrymme för mer reflektion och andrum. Att ”vara” alltmer utan att sträva framåt, både i mitt asana-praktiserande som utanför mattan. Att röra mig ifrån en plats som får mig extra centrerad och då är höftöppnare perfekta.

Senaste bok eller film?
Min senaste bok är med fantastiska Pema Chödrön ” Fail, Fail again, Fail Better”. Underbar! Min senaste film var Hobbit 3.

 

Caroline M. Smith Foto: Vegafoto
Foto: Vegafoto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur kom du in på/började med yoga?
När jag var ung så var min största dröm att bli dansare. Jag hade under tonåren en tuff period med skilsmässa och alkoholmissbruk inom familjen, och det enda som fick mig att känna mig lycklig och fokuserad var dansen. Jag levde för dansen och dess form av att skapa uttryck i form av rörelser till musikens vackra toner och takter. Men när jag var 15 år kändes det som om hela min värld rasade samman, då mitt knä skadades under en vanlig dansklass. Jag var under denna tid med i en musikal som skulle ha premiär bara en månad efter händelsen och då jag fortfarande gick på kryckor några dagar innan premiären och inte kunde dansa, fick jag bara medverka på en föreställning. Där dessutom min roll gjordes om. Detta kändes som om en stor bit av hjärtat gick sönder men var nog det bästa som kunde hända mig, då jag fann yogan.

Hur gick det till?
Det var under rehabtiden med knäet som jag mötte yogan och jag minns att första gången var på ett litet litet gym i stan. Klassen var på en grundnivå, där läraren guidade in alla i fysiska rörelse genom hur man andades. Detta kändes för mig väldigt konstigt och positionerna var lustiga, som att stå i en så kallad ” hund” , ”krigare” och göra en ”cobra”. Men klassen gjorde ett stort avtryck. När jag gick därifrån kändes inte bara min kropp lite lättare och ”öppnare, utan främst mitt hjärta. Och jag log, vilket jag inte hade gjort på en lång tid efter skadan. Jag gick tillbaka och började även söka mig till andra yogastudios i stan. Minns inte riktigt hur jag kom i kontakt med min fantastiska vän och yogalärare, Anja Bergh men det var hon som öppnade upp den riktigt stora dörren till vad yoga är. När jag började yoga för Anja hände något som inte bara handlade om alla de asanas (positioner) man utövade på mattan, utan något som var så mycket djupare. En reflektion och omstrukturering av livet självt. Så när jag bestämde mig för att gå hennes yogalärarutbildning så skiftade något stort i mitt liv. Hela mitt liv tog sig en annan riktning, till en väg djupare in i yogans magiska värld. Efter detta har jag vidareutbildat mig och studerat för många olika lärare och yogaformer, både i Sverige som ute i Europa. Bodde även ett tag i USA och studerade yoga. Jag började undervisa 1999 men har sedan fyra år tillbaka arbetat heltid som yogalärare och hälsocoach.

Yogaläraren Caroline M. Smith

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad betyder yoga för dig?
Det  betyder att vara i alla skiftningar i livet, i det mörkaste som det ljusaste. Att se hur saker egentligen är och våga stanna kvar i allt var det är, ifrån verkligheten bortom alla illusioner, lager eller barriärer som man bygger/ har byggt upp. Yoga för mig innebär även att vara i min kropp, i den inre kärnan, här jag kan röra mig ifrån och agera ut till den yttre världen. Att även vara i kontakt med hela mig, med livet som det är och att våga vara i alla områden. Att möta dessa och arbeta igenom dem så att det som inte servar mig kan tillåtas släppas på eller förändras till något som ger mig kraft och energi på rätt sätt. Detta för att även bäst kunna serva denna värld vi alla lever i. Men det är en ständig pågående process av att veta vad som skall sållas bort och vad som kan gro och växa. Allt är en process, vilket yogan lär och påminner mig om hela tiden.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?
Det finns så många fantastiska men en som jag älskar är med Pema Chödrön:
”It isn’t that the waves stop coming; It’s that because you train in holding the rawness of vulnerability in your heart, the waves just appear to keep getting smaller and smaller, until they don’t knock you over anymore”.

Yogaläraren Caroline M. Smith

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur gör du för att göra dig grundad, lycklig och i balans? 
För att behålla mig grundad har jag alltid egentid inplanerad i kalendern. Minst en timme under dagen är avsatt till att vara själv, yoga, träna, fika med vänner, vara ute eller inte göra någonting. Detta ger även utrymme till att stanna upp i vardagens tempo och känna in vart jag är någonstans och om allt känns i balans. Att plugga ur ifrån flödet som dagen erbjuder för att få perspektiv och sen plugga in kontakten.

Vad gör du när livet är svårt?
Jag går tillbaka till allt det som innebär grund och kärna för mig, alltifrån rörelser, andning, möten med mina närmaste. Att stanna upp, istället för att springa iväg eller ifrån det som är svårt. Jag försöker tillåta mig vara i det som är motvind och tungt men ändå se till det större perspektivet i livet. Att se allt det som jag har, är och gör. Att åter påminna mig om att livet är som vågor på havet, ibland lugna och harmoniska och ibland stormiga, stora och okontrollerbara. Att återkomma till att livet alltid skiftar och det ger mig ett lugn i det som kan tyckas kännas mörkt och svårt att bära. Det är oftast i det mest obekväma som utveckling sker och att våga vara i det läskiga med kunskapen att allt är i förändring och att det bara är att ”join the ride” men att hela tiden vara i kontakt och åter agera ifrån min inre kärna, medvetenhet och intuition. Allt har en mening!

There is a crack a crack in everything, that´s how the light gets in.” – Leonard Cohen

Vilka är dina bästa råd till någon som vill börja med yoga?
Släpp förväntningar på vad yoga är och hur du bör yoga. Yoga handlar aldrig om hur det ser ut, hur coola dina yogapositioner är eller vem som kommer djupast i en position. Yoga handlar om hur det känns just här och nu och att möta dig själv ifrån en plats som känns bra för dig här och nu. Yoga handlar om Dig, där du är på mattan, i stunden. Det andra är att våga prova en yogaklass. Kom som du är och testa! Det tredje är att du inte alltid behöver yoga långa 90 minuters klasser, utan att till exempel 15 minuter om dagen också ger en sådan fin effekt på kropp och själ. Det lilla räknas!

Yogaläraren Caroline M. Smith

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad innebär det att leva ett yogiskt liv för dig?
Ett ”yogiskt liv för mig är att leva efter sin sanning, sitt ”dharma”, call i livet. Att lyssna inåt och vara i sin egna kropp, utan att låta något vara separerat. Om vi lär känna oss själva, lyssna på det som gör oss lyckliga, kommer vi garanterat att sprida all den lycka vi känner och serva vårt community och världen på bästa möjliga sätt. Allt börjar med oss själva. Först. Oavsett vilket vårt dharma är.

Hur ser yogan ut i ditt liv?
Då jag arbetar heltid som yogalärare så är det viktigt att jag även själv får utrymme att vara student både till mina lärare men även till mig själv. Jag rör mig på mattan dagligen i kontakt med andning och där jag befinner mig i stunden och mediterar. Ibland kan det bli en lång 90 minuters klass med någon av mina lärare på YogaGlo och ibland en 30 minuters sekvens med att röra sig utan något mål och bara efter hur jag känner att min kropp vill röra sig. Jag har inga fasta exakta tider men att planera in minst en timme egentid är viktigt för mig oavsett om det är att sätta sig i meditation, yoga i form av rörelser eller göra något helt annat. Under dagen, emellan klasser brukar jag även gå iväg och träna Olympiska lyft eller Kettlebell för att inte bara stärka upp kroppen utan även för att det är så kul med kontrasterna till yogans rörelser. Detta håller även min kropp frisk och ger mig klarhet och perspektiv i sinnet.

Vad hittar man alltid i din kyl?
Det finns alltid en stor fylld hemmagjord juice, gjord på rödbetor, äpplen, citron, morötter, ingefära ( mycket) och chili. Ni finner alltid havremjölk, ekologisk jordnötssmör och extra hot Kimchi.

Vem eller vilka inspireras du av?
En stor inspirationskälla är alla de som går sin egna värld, som lyssnar inåt och följer sina drömmar och passioner. Mina lärare är otroligt viktiga inspiratörer, på alla plan och framför allt alla studenter som jag har möjlighet att guida på mattan. Lär mig så mycket av att ta in och se hur de rör sig nyfiket och att se hur de upptäcker skiftningarna och allt det de delarna med sig med det. De är mina lärare, lika mycket som att jag är deras guide.

Vill du yoga med eller kontakta Caroline?
Kolla in hennes hemsida yogayum.me eller Facebooksida eller hennes Instagramkonto @yogayum.

Lästips: 3 saker Caroline lärde sig av yoga

Caroline är också med i ett projekt av Vegafoto som heter Moments, kika här:

Previous articleYoga för drogberoende & kriminella
Next article3 saker jag lärt mig av yogan