Veckans yogalärare: Camilla Bergström

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Veckans yogalärare Camilla Bergström. Foto: Vegafoto
Veckans yogalärare Camilla Bergström. Foto: Vegafoto

– Att vara närvarande, leva min sanning och släppa taget om det jag inte kan göra något åt, är några saker jag lärt mig av yogan, säger veckans yogalärare Camilla Bergström. Efter 22 år i Los Angeles är hon nu tillbaka i Sverige igen och driver yogastudion Yogaroom i Kungsbacka. Här berättar hon mer om sin yogaresa och yogan i sitt liv.

Yrke: Certifierad yogalärare & wellness coach
Stad: Göteborg & Kungsbacka
Yogastil: Min grund är i Anusara, hållnings baserad flow. Mental och spirituell coaching, Yoga Theraphy och Mindfullness, Yoga & Wellness lärarutbildninar.
Vart kan man yoga med mig: På min yogastudio Yogaroom i Kungsbacka
Favoritposition just nu: Backbends
Senaste bok eller film: Pippi på dom sju haven med min son

Hemsida: yogaroom.se
Facebook: camilla.bergstrom
Instagram: yogaroomsweden

Hur kom du in på med yoga?
Jag var 18 år och hade precis landat i LA där jag stannade i 22 år. Tog min första klass och kände mig som Bambi on ice. Jag kunde inte gå på flera dagar efter åt men något klickade inom mig och för första gången någonsin kände jag en kontakt med mig själv och något större som jag aldrig känt förut. Det kändes som om jag hade hittat hem.

Veckans yogalärare Camilla Bergström
Vad betyder yoga för dig?

Att finna bekvämlighet i det som är obekvämt. Jag älskar utmaningen som yogan ger mig fysiskt, mentalt och spirituellt. Det är alltid nytt för mig och därför har jag aldrig blivit uttråkad. Det började med den fysiska utmaningen som sen ledde till en bredare plats, att börja leva yoga. Fokuseringen, disciplinen och alla verktyg jag fått med mig har lett mig till att bli en bättre människa och alltid leva min sanning (satya). Yoga filosofin för mig är lifetransforming. Be present.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?
The past is history, The future a mystery, This moment is a gift.”
Jag skrev detta Buddhistiska citat på min spegel i LA 1998 med läppstift. Det stod kvar när jag flyttade till Sverige 2014.

Hur gör du för att hålla dig grundad, lycklig och i balans?
När jag bodde i LA såg mitt liv helt annorlunda ut. Varje dag åkte jag upp till bergen och red min häst i full galopp med utsikt över hela LA. Min själ log alltid efter det. Det var terapi för mig. Trodde aldrig jag skulle få uppleva den känslan igen. Nu bor jag i Sverige utan häst (än så länge) men varje morgon när jag öppnar dörren till min studio Yogaroom fylls jag med en liknande känsla. Så coolt, så enkelt. Så tacksam för denna underbara oas!!

Veckans yogalärare Camilla Bergström

Jag lever varje dag precis det liv jag vill leva. Och dom gånger jag känt mig stuck har jag gjort något åt det.
Jag mediterar varje dag, för mig är det non negotiable. Är hyperkänslig till energier, och var en stor del varför jag förr mådde så dåligt. Jag visste ju inte vad det betydde och varför jag blev så påverkad. Därför måste jag vara i mitt center, och det är därför jag kan undervisa ett rum med massa folk och jag har järnkoll på alla och ser till att dom hittar sina hållning där deras kropp hör hemma.

Hur yogar du utanför mattan?
Försöker var så ödmjuk till livet jag kan vara, ta hand om min kropp och värna om planeten och ge tillbaka till andra människor. Time is precious! Jag försöker vara runt människor som inspirerar mig, och inte ge kraft till dom som suger energi. Igen vara här och nu and I choose to live in love rather than fear.

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?
Släpp förväntningar and enjoy the ride. Hitta en lärare som hållit på länge och som kan hjälpa dig finna din optimala hållning i positionerna. För mig är det nyckeln till asana, att finna friheten i styrkan man får när man använder rätt muskler och hur det påverkat sinnet positivt.

Veckans yogalärare Camilla Bergström driver yogastudion Yogaroom i Kungsbacka.
Kan du ge något konkret exempel på hur yogan har påverkat ditt liv på ett positivt sätt?

Yes. Yogan saved my life. Jag kom från en mycket mörk plats i min bakgrund, yogan bjöd in ljuset. Sen var jag med om en häst olycka 2007 där mina finger toppar slets av min hand, jag blev först tvingad att ändra hela min asana practice som fram till dess var baserad på att bemästra dom mest komplicerade positioner. Men det ledde mig till en djupare förståelse och respekt till vad yogan egentligen är. Och det är inte positionerna. Det är bara en lite del vad yoga är, mycket liten del. Men mest av allt tack vare yogan kan jag säga är jag mamma idag. And that’s another story.

Nämn några saker som du lärt dig av yoga?
Att vara närvarande, leva min sanning och släppa taget om det jag inte kan göra något åt. Shit will always happen that we don’t choose, but we do have a choice how we respond to it. Arbetet på mig själv aldrig tar slut men det blir bara bättre och bättre.

Veckans yogalärare Camilla Bergström
Hur kan man leva ett yogiskt liv?

Vara HÄR!! Lyssna vad som blir sagt och signaler som kroppen ger oss. Vara tacksam för det man har istället för att tråna efter det man inte har. När jag lämnade mitt liv i LA bakom mig bestämde jag mig för att göra det rätt. Tog till mig the Yama: Aparigraha – non attachment och studerade meningen och använde det i processen som var det jobbigaste jag någonsin gjort, tappade mig själv helt ett par gånger. Jag gjorde mig av med allt jag ägde. Ville se vem jag var bakom allt det där man samlat på sig, inklusive alla roller vi tar på oss och sa hej då till mina bästa vänner, min häst och det enda liv jag visste. Jag upptäckte ganska snart att man kan vara lika lycklig, och att den glädje jag haft inom mig till livet inte försvann även fast så mycket som fick mig att må bra inte längre var i mitt liv. För första gången upplevde jag att det verkligen är så att lycka kommer inne från inte från att söka det yttre. Många frågar mig hela tiden om hur jag ”överlever” vädret här i Sverige efter levt med sol året runt. Förvånar mig så mycket hur mycket tid och kraft folk tar att klaga över något vi inte kan göra något åt. Vi är våra tankar så jag tillåter helt enkelt inte mina tankar att ta ifrån det fina. Med andra ord så väljer jag att vara glad. Happiness is a choice and can be found wherever we choose to.

Vilket är det bästa rådet du någonsin fått?
Du borde börja göra yoga.

Hur ser en dag ut i ditt yogaliv?
Jag är lyckligt lottad som har en son, nu 3 år som tycker om att sova. Jag tar en stund till mig själv. Mina dagar är aldrig detsamma och har aldrig varit, men vi tar det lugnt på morgonen, tycker inte om att stressa iväg. Kommer till min studio och gör min practice, igen hur länge vet jag aldrig. Men om det är 10 min så är jag ok med det. Om jag inte är på studion är jag med min son, finns ingen jag hellre vill vara med. Han är min lille muse, the only guru I have ever had.

Camilla tillsammans med sin son på yogamattan


Vad hittar man alltid i din kyl?

Citroner och vin.

Vem eller vilka inspireras du av?
De som gott igenom det mest förödande man inte ens kan leva sig in i och kommit igenom det och fortfarande vara ödmjuka och positiva, istället för att bli hårda och bittra. Jag har stött på dom ibland och dom är mina största inspirations källor.

Vad älskar du mest med yoga?
Att leva det.

Veckans yogalärare Camilla Bergström driver yogastudion Yogaroom i Kungsbacka.
Hur har yoga förändrat ditt liv?
Jag är en bättre människa och ser livet med helt andra ögon.

Vilken yogaposition utmanar dig mest och varför?
Beror lite på var jag är i livet, men jag är inget fan av shoulderstand- sarvangasana.

Vad gör du när du är stressad och behöver energi?
Det beror på vad stressen kommer ifrån. Tar en dag ledigt och catch up med mig själv, vara med min son. Naturen är för mig så viktig; skogen, havet, bergen. Eller så tar jag ett glas vin och pratar med vänner i telefonen på kvällen.

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?
Oprah Winfrey, Bono, The Dalai Lama. Vi skulle prata om livet, tankar, kärleken och rock’n’ roll. Vi skulle ha hur kul som helst. Dom har alla världens bästa skratt.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous articleDylan Werner: ”Yoga är ett sätt att leva”
Next articleAlla hjärtans dag & inspiration till partner-yoga