Veckans yogalärare: Anette Hansson

Veckans yogalärare Anette Hansson
När hon väl hittade rätt yogaform blev hon helt såld på första yogaklassen. Men hade någon för tio år sedan sagt vad hon skulle göra idag skulle hon aldrig trott på det. Då var hon för osäker och rädd.
– Idag är yogan med mig i det mesta jag gör. Andningen så klart som alltid finns med mig och jag försöker stanna upp så mycket som möjligt i nuet och njuta av det jag har runt omkring mig , säger veckans yogalärare Anette Hansson som håller yoga i trakterna kring Avesta och Hedemora. Här berättar hon mer om hur hon började med yoga, hur hon lever yoga i vardagen och hur yogan har förändrat hennes liv.


Yrke: Dipl. Livsyogalärare samt Cert. Stressterapeut

Stad: Avesta och Hedemora
Yogastil: Livsyoga/Kundaliniyoga
Vart kan man yoga med dig: Kurser i Avesta, Hedemora samt 2 ggr/år i Fethiye Turkiet.

Favoritposition just nu: Kamelen
Senaste bok eller film: Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

Hemsida: anetteslivsyoga.se och kraftresor.weebly.com
Facebook: Anettes Livsyoga & Stresshantering
Instagram: anetteslivsyoga

Hur började du med yoga?

Jag avslutade min utbildning till stressterapeut 2002 och kände att något fattades. Hade provat lite olika yogaformer innan men inte fastnat. Jag tog därför kontakt med Tomas Frankell på Deva i Stockholm och gjorde ett provpass sedan var jag helt såld. Påbörjade yogalärare utbildningen strax därefter. Snart 13 år sedan och det bästa jag gjort.

Vad betyder yoga för dig?

Allt, yogan finns med mig i allt jag gör som en kär och trogen vän som jag kan lita på i med och motvind
.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?

”Always look on the bright side of life” Det är nog jag i ett nötskal.

Hur gör du för att reconnecta med dig själv när livet är svårt?

Gråter tills det känns klart. Har tryckt undan sorgen tidigare och gått vidare och trott jag kommit ”över” smärtan, men den har ju kommit tillbaka senare och gammal sorg kan vara väldigt jobbig att ta sig igenom, så nu försöker jag låta den vara där, gråta och känna tillit till att allt är som det ska vara.

Veckans yogalärare Anette Hansson

Hur yogar du utanför mattan?

Har yogan med mig i det mesta jag gör. Andningen så klart som alltid finns med mig på ett mer medvetet plan nu mera och jag försöker stanna så mycket som möjligt i nuet och njuta av det jag har runt omkring mig. Min trädgård, naturen, barnen och kärleken till det och till mig själv.

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?

Testa olika former och lärare.

Hur har yogan har påverkat ditt liv på ett positivt sätt?

Yogan har gett mig en stark och smidig kropp som jag känner mig stolt och glad över men framför allt har jag fått ett lugn. Blev arg och tvär när jag blev stressad tidigare men det blir jag nästan aldrig nu.

3 saker som du lärt dig av yoga?

Att inte värdera eller döma utan betraktar istället och behåller min energi. Vi är mästare på att ha en åsikt om allt som sker omkring oss och vi är snabba att döma både andra och oss själv och det slukar enormt mycket energi och gör oss kraftlösa. Om vi istället slutar värdera och börjar se på allt med nyfikenhet och kärlek börjar vi påverka oss själva och vår omgivning i en positiv riktning.

Hur kan man leva ett yogiskt liv?

Det måste man nog avgöra själv. Vad som är ett yogiskt liv för mig behöver inte vara det för någon annan. För mig handlar det om medvetenhet och att börja reflektera över mina vanor och tankebanor. Vad gör att jag mår bra och vad gör att jag mår mindre bra? Börja göra bättre val helt enkelt.

Veckans yogalärare Anette Hansson

Vilket är det bästa rådet du någonsin fått?

När min äldsta dotter var i början av tonåren och spelade fotboll stod jag och småpratade med en av de andra mammorna om att det började bli lite dragkamp hemma mellan mig och min dotter. Kvinnan som var 5-barnsmor och det var hennes yngsta dotter som var på planen. Hon sa: Vad hon behöver är ingen kompis för det har hon ändå. Vad hon behöver är en förälder som vågar vara polis och sätta gränser. Det rådet har jag alltid haft med mig i min uppfostran av barnen. En kärleksfull polis som vågar sätta gränser och stå kvar även när det blir stormigt. Det har gett trygghet och tillit.

Hur ser en dag ut i ditt liv?

På förmiddagarna tar jag oftast emot enskilda klienter som vill ha stresshantering, healing eller privat yogalektion. Har även företagskunder där jag har yoga på dagtid. 3 kvällar i veckan har jag yogaklasser både i Hedemora och Avesta. Ibland är jag inbokad en heldag där jag erbjuder yoga, meditation, kreativa övningar samt samtal. Dessa dagar är uppskattade och själv tycker jag de är inspirerande och spännande att jobba med.

Vad hittar man alltid i din kyl?

Ägg och många olika rotfrukter som jag  och min sambo odlar själva.

Vem eller vilka inspireras du av?

Jag inspireras av möten med människor som kommer till mina yogaklasser. Har elever som varit med länge och där inspirerar vi varandra men även nya elever och deras resa på mattan är så otroligt spännande att få vara en del av.

Vad älskar du mest med yoga?

Andningen och närvaron i mig själv. Känslan av att känna mig kraftfull och levande efter ett yogapass och att få sjunga mantran tillsammans med andra är underbart.

Bild från yogaresan som Anette ordnar varje år.
Hur har yoga förändrat ditt liv?

I mina relationer och som mamma till 4 barn har yogan gett mig närvaro och tålamod.
Jag arrangerar yogaresor 2 ggr per år till Turkiet tillsammans med en god vän som är healer. Där bor vi på en ekologisk gård mellan bergen och nära havet. En plats där tiden står stilla och vi kan ägna oss åt yoga och kraftpåfyllning. Det är något jag både är tacksam och stolt över. Hade någon sagt att jag skulle göra det för 10 år sedan hade jag absolut inte trott på det. Var för osäker och rädd då.

Vad gör du när du är stressad och behöver energi?

Sätter mig gärna utomhus och yogar eller mediterar. Eller vandrar i skogen som finns nära. Det är underbart och tänker alltid när jag går där, varför jag inte det här varje dag. Jag älskar att skratta, det är så läkande. Umgås gärna med någon som det är lätt att skratta med.

Om man vill följa med på din yogaresa hur gör man då?

Du kan besöka min hemsida ovan och läsa mer där eller så kontaktar du mig på anetteslivsyoga@gmail.com!

Previous articleMantra musik med Sacred Earth på Mundekulla
Next articleYogakläder från Curare Yogawear