Veckans yogalärare: Amanda Holmström

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Veckans yogalärare Amanda Holmström. Fotograf: Saara Oinonen
Veckans yogalärare Amanda Holmström. Fotograf: Saara Oinonen

Yogaläraren Amanda Holmström börjar helst och oftast sina dagar på yogamattan för att sätta en grund för resten av dagen. Hon anser att yogan gett henne förutsättningar att leva det liv hon vill och har svårt att tänka sig sin vardag utan yoga, det har blivit en livsstil. Det är hennes stora intresse, passion och sin klippa. Här berättar hon mer om yogan och hur den har påverkat hennes liv.

Yrke: Utbildad vinyasa och yin yogalärare, studerar hälsoutveckling och massageterapi
Stad: Studerar och bor på Grimslövs Folkhögskola. Kommer från Vasa i Finland.
Yogastil: Vinyasa och yin yoga
Vart kan man yoga med dig: För tillfället har jag yoga på skolan
Favoritposition just nu: Som utmaning just nu övar jag på scorpion pose
Senaste bok eller film: ”Yoga är min terapi” av Janesh Vadya

Hemsida: amandasyoga
Facebook: amandasyoga
Instagram: amandas.yoga

Hur kom började du med yoga?

Det var ur illamåendets grop som jag kom att finna yogan som det allra största redskapet för att ta mig upp på benen igen. Jag kom till en punkt där jag insåg att jag måste göra en helomvändning i mitt liv, dels fick jag stöd utifrån men jag insåg även att det är jag själv som måste göra jobbet. När jag hade skummat igenom alla de böcker som tilltalade mig på självhjälpshyllan i det lokala biblioteket gick jag vidare till hyllan med rubriken livsfilosofi och etik som senare ledde mig till avdelningen med yogaböcker. Jag hade testat yoga tidigare nu som då, men hade ett motstånd till det. Det var genom att läsa om yogafilosofi och vilka effekter yoga kan ha, som jag gick in för att helhjärtat ge yoga en chans.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Veckans yogalärare Amanda Holmström.Fotograf: Saara Oinonen
Fotograf: Saara Oinonen

Jag minns min första Aha-upplevelse på yogamattan när jag låg i Savasana och insåg med förvåning att den oroliga kroppen var lugn, det rastlösa sinnet hade stillats och jag förstod att detta är yoga, detta är ju vad det står om i böckerna. Den insikten, känslan av självläkning och stunden av stillhet, av förening mellan kropp, sinne och själ som jag upplevde gav mig enorm kraft och ökad tillit till att jag kan jobba med mig själv istället för mot mig själv.

Vad betyder yoga för dig?

Väldigt mycket! Jag anser att det gett mig förutsättningar att leva det liv jag vill och en grund att växa ifrån. Jag har svårt att tänka mig min vardag utan yoga, det har blivit en livsstil. Det är mitt stora intresse, passion och min klippa.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?

Det varierar beroende på vad jag känner att jag behöver upprepa som ett mantra. De senaste månaderna har jag avslutat mina meditationer på morgonen med Buddhas quote nedan för att påminna mig om att släppa taget om gårdagen, om identifikation med det som varit och att leva här och nu.

”Everyday you are born again, it is what you do today that matters the most.”

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Veckans yogalärare Amanda Holmström. Fotograf: Saara Oinonen
 Fotograf: Saara Oinonen

Hur gör du för att göra dig grundad, lycklig och i balans?

Jag börjar helst och oftast mina dagar på yogamattan för att sätta en grund för resten av dagen. Balansen finner jag genom att ifrågasätta mina behov så mycket som möjligt. Det är en utvecklande process att ifrågasätta sinnet och kroppens behov med tanke på att detta ändras från dag till dag och till och med kan variera under dagens lopp. Jag använder mig även mycket av självreflektion i form av att skriva dagbok och att läsa sådant som inspirerar mig. Att reconnecta med mig själv genom att connecta med nära och kära över en kopp te eller ett glas vin är också otroligt viktigt för mig!

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?

Ha tålamod med dig själv och med yoga, genom att ge yogan en ärlig chans ger du dig själv en ärlig chans. Pröva olika stilar, olika lärare och olika tekniker för att hitta det som fungerar för dig. Du får själv definiera vad yoga betyder för just dig och att var sak har sin tid och det måste få ha det, ”practice and all is coming”.

Hur yogan har påverkat ditt liv på ett positivt sätt?

Att det eviga sökandet efter lycka eller inre frid i framtiden endast är en illusion som alltid kommer existera i framtiden. Att nuet är det enda som någonsin kommer att existera är en av de mest kraftfulla och transformerande insikter, för i den insikten har jag alla möjligheter att vara kapten över mitt eget liv. Genom yoga, andningsövningar och meditation kan jag utveckla min förmåga att vara i nuet, att leva mera grundad och på det sätt jag värdesätter från ett centrerat inre. Att flytta fokus från att jaga ett mål i framtiden till en practice av att vara här och nu.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Veckans yogalärare Amanda Holmström.Fotograf: Saara Oinonen
Fotograf: Saara Oinonen

Vilka är de största insikterna som du fått under din yogaresa?

Tillit är en av de största sakerna som yogan hjälpt mig finna. Dels tillit till mig själv, men även tillit till livet och att det bär. Yogan har hjälpt mig att hitta en tro på min egen personliga kraft, att lita på att jag duger som jag är och att jag har resurser och förmåga att utveckla det jag behöver för att klara av det livet har att erbjuda. All den personliga utveckling och insikter som finns att finna längs yogans väg är svåra att kort beskriva, men kanske är det en del av charmen, den valfria tolkningen av det du möter på din yogaresa.

Hur kan man leva ett yogiskt liv?

Genom att applicera det du utvecklar på mattan i resten av din vardag, det är där din yogaträning gör skillnad. Effekten av ett yogapass sträcker sig långt efter att du rullat ihop mattan, och de frön du sår varenda gång du stiger på mattan är frukt som du får skörda i din vardag. Med självreflektion och medvetenhet kan du sätta dina intentioner, ditt syfte till varför du yogar och därmed välja vilka frön (tankar, känslor, handlingar) du vill odla.

Hur tar du yoga utanför mattan?

Genom små närvaroförankringar och påminnelser som jag behöver under dagen, till exempel några minuters andningsövning eller mantra-repetition. Genom att studera yogafilosofi, yamas och niyamas, och hur jag kan applicera dem i mitt liv. Genom att ta till mig det som står och sägs utifrån men omformulera det så det passar mig, att tillåta mig att finna min egen sanning i en värld som ofta vill uppmuntra till sökandet av svar utanför en själv och jag ägnar mig åt självreflektion, personlig och själslig utveckling för att allt mer kunna lyssna inåt för balans. Tacksamhetsövningar är ett otroligt effektivt sätt att få yoga till mer än något du utövar på mattan. I möte med andra människor övar jag min närvaro genom att aktivt lyssna och se andra människor i ögonen, att lyssna istället för att höra och att inte bara titta utan att se.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Veckans yogalärare Amanda Holmström. Fotograf: Saara Oinonen
Fotograf: Saara Oinonen

Vilket är det bästa rådet du någonsin fått?

Detta är inte ett personligt råd, men ett råd som jag verkligen tagit till mig hörde jag på ett youtubeklipp av Teal Swan, där hon råder att vid beslut ställa sig frågan:

”What would somebody who completely loves themselves do?”

Hon råder att under ett års tid ställa sig själv denna fråga såväl vid små som stora beslut och att det är ett av de snabbaste och mest effektiva sätten att öka medkänsla mot sig själv.

Hur ser en dag ut i ditt liv?

En vanlig dag börjar jag dagen med att skriva 10 saker jag är tacksam över, efter det gör jag minst tre minuters andningsövning för att rensa i sinnet och lättare kunna lyssna inåt för att känna efter vilken typ av yoga min kropp och mitt sinne behöver idag. Sedan gör jag morgonyoga, allt från ett dynamiskt och kreativt flow till lugnare yogaställningar fortfarande liggande i sängen. Därefter går jag till andra sidan korridoren i elevhemmet till en vän som jag brukar meditera tillsammans med. När jag kommer in i hans rum sitter han oftast redan i meditationsställning och möter mig med en kram. Efter meditationen går vi till matsalen på frukost, därefter rullar skoldagen igång. Utbildningen är omfattande och dagarna ser olika ut, idag bestod förmiddagen av ”mat och hälsa” och på eftermiddagen hade vi zonterapi. På fritiden på skolan umgås jag så mycket jag hinner med vänner och pojkvän, pluggar, yogar, drar yoga, bloggar och dricker mycket te!

Vad hittar man alltid i din kyl?

Eftersom jag bor kollektivt är det en salig blandning av det man hittar i vårt kylskåp och det är alltid proppfullt. Jag önskar att jag kunde säga att man alltid finner persimons på min hylla eftersom det är en favorit just nu, men dadlar finns oftast som tur!

Vem eller vilka inspireras du av?

Det finns många kvaliteter hos människor som jag kan inspireras av, deras livserfarenheter, insikter och människor som sprider glädje och lugn. Jag inspireras mest av allt av mina vänner för deras styrkor och kärlek som de utstrålar. Jag beundrar även och tycker det är vackert och ärligt när människor vågar visa sig sårbara.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Veckans yogalärare Amanda Holmström. Fotograf: Saara Oinonen
Veckans yogalärare Amanda Holmström. Fotograf: Saara Oinonen

Vilken yogaposition utmanar dig mest och varför?

Mest utmanande är och har alltid varit kamelen, det är något med den ställningen som öppnar hjärtat på ett sårbart sätt både kroppsligt och känslomässigt. Det har dock skett stor förändring, practice, practice, practice och nu för tiden kan jag till och med le i ställningen ibland.

Vad gör du när du är stressad och behöver energi?

Andas! En känsla av tidsbrist är min största stress och 10 djupa medvetna andetag kan göra stor skillnad.  Jag skriver ofta en to-do list om jag har mycket som snurrar i huvudet och påminner mig själv om att jag inte får mer gjort genom att stressa, snarare tvärtom..  Om jag behöver energi dricker jag kaffe eller försöker rätta till energibalansen med kroppshållning och inställning. Jag påminner mig själv om att jag kan välja mitt förhållningssätt och skaka av mig en offerkofta om den smugit sig på.

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?

Lätt: Eckhart Tolle! En annan fantastiskt rolig middagsdate hade varit Ellen DeGeneres och för att försäkra mig om att det blev en lyckad middag hade jag bjudit in min syster och mina vänner och vi hade diskuterat allt möjligt!

”My point is, life is about balance. The good and the bad. The highs and the lows, the pina and the colada.” – Ellen DeGeneres.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous articleÄr det svårt att få jobb som yogalärare?
Next articleNy Yoga Dokumentär: Why We Breathe