Home Veckans yogalärare Veckans meditationslärare: Markus Atmananda

Veckans meditationslärare: Markus Atmananda

Veckans meditationslärare: Markus Atmananda
Markus Atmananda började meditera efter en längre depression. Nyfikenheten på meditation tog honom till Indien 2001 där han fördjupade sig i buddistisk meditation och hatha yoga. Meditation har förändrat allt för honom och är en stor del av hans liv idag. Här berättar han mer om satsang, vad meditation betyder för honom, varför han inte längre blir deprimerad och mycket mer.

Yrke: Meditationslärare
Stad: Malmö
Yogastil: Meditation
Vart kan man praktisera med dig: Jag håller Satsang (meditation) på Yoga Kendra i Malmö varje torsdag 19.15-21.15 Jag håller en tyst retreat med start den 29:e augusti och kommer vara på både Ängsbackas Yogafestival och Copenhagen Yogafestival i sommar.

Hemsida: atmananda.se
Facebook: markusatmananda
Instagram: markusatmananda

Veckans meditationslärare: Markus Atmananda

Hur kom du in på/började med meditation?

Jag började praktisera meditation 1999 efter en längre depression. Mitt första möte med meditation var genom böcker av Osho, Jiddu Krishnamurti, Nisargadatta och Ramana Maharshi. Utan att känna till några meditationstekniker började jag sitta och betrakta mitt inre timmar i sträck. Jag fick snabbt en första glimt av stillheten bortom mina tankar och det blev för första gången tystnade tankarna. Nyfikenheten på meditation växte och tog mig till Indien 2001 där jag under fem månader fördjupade mig i buddistisk meditation och hatha yoga. När jag kom tillbaka till Sverige fortsatte mitt utforskande och jag provade flera olika meditations- och yogatekniker från flera olika skolor. 2009 uppstod ett skifte och jag kände en stark dragning till non-dual traditionerna. Efter detta skifte träffade jag flera lärare i de traditionerna (Mooji, Nukunu & Adyashanti m fl) och började få längre upplevelser av uppvaknande under 2012 och jag har efter det börjat ge Satsang.

Vad är Satsang?

Satsang är mer än bara en föreläsning om meditation, det är ett sätt att bli guidad och att lära sig att vila i nuet som det är. Det är ett stöd för att röra sig bortom tänkandet och lära sig att verkligen vara. Satsang betyder sat = sant, sanga = sällskap.

Veckans meditationslärare: Markus Atmananda

Vad betyder meditation för dig?

Meditation är min innersta natur, det är mer än ett praktiserande. Det kan vara ett praktiserande men vid en punkt förstod jag att jag och praktiserandet är samma sak och att stillheten jag vilar i när jag praktiserar är jag.

Hur gör du för att göra dig grundad, lycklig och i balans?

Blir medveten om vad det är som skapar obalans. Är ärlig med mig själv vad det är som skapar obalansen och accepterar den delen så jag kan släppa den och igen vila i nuet.

Hur har meditationen påverkat ditt liv?

Jag kan släppa rädslor och oro och hittar alltid tillbaka till stillheten inom mig. Eftersom att jag inte identifierar mig med mina känslotillstånd på samma sätt blir jag inte deprimerad längre.

3 saker som du lärt dig av meditation?

1. Att det är möjligt att vara fri från rädsla.
2. Att det jag tänker och känner inte är en beskrivning av mig. Det är bara något som kommer och går.
3. Att det går att släppa taget när som helst och vila i nuet.

Hur kan man leva ett yogiskt liv?

Alla är på en resa. Vissa är bara mer aktiva i sitt sökande än andra. Jag tror att alla söker lycka i en eller annan form. Att leva yogiskt är att utforska vad det är att bara vara, att ta reda på vad det är att verkligen leva varje stund att göra det till ett aktivt val.

Vilket är det bästa rådet du någonsin fått?

Min lärare Mooji sa till mig att jag inte behöver upprätthålla berättelsen i mitt huvud och jag följde hans råd. Det skapade stor frihet till att vila i nuet såsom det är. Berättelsen i vårt huvud säger många saker men väldigt lite om att bara vara. Vila i glappet mellan tankarna och du landar i nuet.

Veckans meditationslärare: Markus Atmananda

Vem eller vilka inspireras du av?

Min lärare Mooji, Ramana Maharshi och Nisargadatta är stora inspirationskällor. Alla människor, kända som okända, som utforskar vad livet är inspirerar mig. Jag tycker om när personer våga tänka bortom det de flesta anser vara möjligt.

Vad älskar du mest med meditation?

Friheten att bara vara utan det mentala trycket.

Hur har meditation förändrat ditt liv?

Det har förändrat allt. Jag tar inte livet på lika stort allvar och det gör att jag känner mig mycket närmare allt. Det i sin tur skapar en stark känsla av meningsfullhet och samhörighet.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][wp_ad_camp_2][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]