Växelvis andning – andas dig i balans

Andas dig i balans. Foto: IstockVäxelvis andning, även kallad Nadi Shodhana eller Anuloma viloma, är en av de vanligaste andningsteknikerna inom yogan. Vid regelbundet utövande sägs den skapa bättre balans och kommunikation mellan de två hjärnhalvorna.

Växelvis andning innebär att du andas varannan gång med höger näsborre och varannan gång med vänster näsborre. En bra balans mellan hjärnhalvorna sägs göra oss mer kreativa och sänka vår stressnivå.

Kuriosa: Inom den yogiska vetenskapen trodde man förr att många sjukdomar berodde på störningar i andnings-cykeln eller att en person andats för länge genom en näsborre.

Så här gör du:
1. Sitt i en bekväm position, t ex lätt meditationsställning eller på en stol med rak rygg. Tilta huvudet ner några millimeter så att nacken förlängs.

2. Ta några djupa andetag och slappna av.

3. Lyft upp höger hand, vänster hand vilar på knäet med tumme mot pekfinger.
Håll höger hands tumme ovanför höger näsborre och ringfingret ovanför vänster näsborre.
Om det känns bra kan du vila pek- och långfingret mellan ögonbrynen. Ett annat alternativ är att bara ha de i luften.

4. Stäng höger näsborre med tummen samtidigt som du andas ut genom vänster näsborre. Andas sedan in genom vänster näsborre och täpp sedan till den och andas ut genom höger näsborre. Andas sedan in genom höger och ut genom vänster.

5. Fortsätt i cirka tre minuter. Avsluta om du blir yr eller om det blir obekvämt. Öka gradvis tiden långsamt.

OBS: Yoga, meditation och pranayama är inget substitut för en läkare. Vissa lovar alldeles för mycket. Det kan inte bota allt. Vi rekommenderar dig alltid att besöka en läkare i första hand om du har besvär eller om du är osäker på ifall detta kan vara bra för dig.

Previous articleNyfiken på att resa till Rishikesh – yogans huvudstad?
Next articleSå rör sig musklerna i en enklare variant på duvan