Varför får jag så ont av yogan?

0
56
Kvinna som har ont i ryggen

Kvinna som har ont i ryggenEn av våra läsare undrar varför hon får ont när hon yogar, en känsla som hon själv beskriver som ”foglossning”.  Sveriges enda certifierade Anusarayogalärare Anja Bergh svarar.

Hej!

Jag undrar varför jag får så ont  när jag yogar, känslan liknar foglossning.  Hur jag kan undvika det?

Hälsningar, Lena

 

Hej Lena,

Det är inte lätt att säga exakt varför du får ont, men jag svarar rent generellt vad som kan hjälpa att stötta området runt bäckenet. Hormoner spelar roll, var du är i din cykel spelar roll, om du är över-rörlig eller kanske överbelastar området spelar roll. Att inte vara muskulärt stöttad i din asana spelar roll.

För att det ska kännas bättre: Under tiden vi lär känna en del av vår kropp, för att bryta ett mönster, så måste vi oftast backa ett par steg. Prova med att andas och se om du kan genom andning slappna av inifrån bäckenet. Alltså slappna av i musklerna i bäckenbotten och till in och utsidan av hela bäckenskålen. Anledningen är att ska på plats runt det som gör ont. Du kan exprimentera med avslappning just runt området som du får problem i och se om du har några vanespänningar där tex.

När du har slappnat av från insidan är det dags att stärka upp igen. Inte spänna samman så att all plats försvinner men tona muskulaturen starkt! Speciellt runt höft och ner över svanskotan och sittbenen tills du känner ett lyft av bäckenbottsmuskulaturen och muskulaturen som fäster kring pubisbenet aktiveras. Det här muskulära stödet bär du genom alla dina asanas för att motverka överstretchning av området.

 Om alla detaljerna förvirrar dig så får du det här i punktform 🙂

  • Slappna av vanespänningar och öppna upp plats runt det som gör ont.
  • Stötta genom muskulärt engagemang runt hela höfterna för att stabilisera det som antagligen blir för avslappnat i yogan och skapar besvären.

Lycka till och massa kärlek, Anja Bergh, Yoga Buddhi, Göteborg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.