Vad kan hända när jag börjar med yoga?

0
15
Yoga utomhus.

Hej,

Jag har hört att yoga handlar om mer saker än att bara få en snygg kropp, även om min yogalärare på gymmet inte pratar om de aspekterna.

Jag funderar på att anmäla mig till en kurs, men är lite nervös och undrar vad som egentligen kan hända när man börjar yoga?

Tack på förhand, Louise

 

Hej Louise,

Oj, vilken fråga. Ett värdigt svar på denna fråga skulle behöva en hel uppsats.

Även om yoga för många nybörjare handlar om att komma i form är det något som är en bieffekt av yogan, jag kan nästan lova dig att saker och ting börjar hända, kanske sådant som du inte har förväntat dig.

De flesta som börjar med yoga märker mer förändringar än att de mår bättre fysiskt. Kanske får du kontakt med och börjar lyssna mer till din inre röst, till ditt hjärta. Det kanske visar sig i att du får tankar om hur du bör förändra ditt liv, att ditt jobb inte känns rätt, att mannen eller kvinnan du är med egentligen inte känns som den rätta, eller att du skulle vilja lära dig att dansa, måla eller kanske ett nytt språk.

En annan sak som kan hända är att känslor som du inte riktigt har bearbetat eller låtit får finnas börjar komma upp till ytan. Det kan vara sådant som du helt har förträngt och inte minns. Ofta är det saker som behöver få uppmärksamhet så att de kan helas och inte längre hindrar och påverkar dig i ditt liv. Även om det är omedvetet.

Yoga betyder union och all yoga handlar egentligen om samma sak, att återfå kontakten med vårt inre igen (alltet, gud, universum osv..), för att få det behöver vi rensa ur allting som ligger i vägen.

Jag minns en av mina yogalärare som beskrev det som att det var som en stor tank med grumligt vatten, botten var full av gegga och smuts. När vi börjar yoga och meditera är det som att fylla på tanken med rent vatten igen. I början börjar allt luckras upp och komma upp till ytan, och då kan det kännas tufft. Efter ett tag blir vattnet allt renare och vi kan börja få allt mer djupare känslor av lycka och inre frid. När vi renar oss mentalt och känslomässigt regelbundet kan bli mer fria och leva ett mer medvetet liv.

För mig personligen är medvetenheten det som yogan handlar om; att göra oss mer medvetna. När vi blir det, kan vi också se oss själva ur ett annat perspektiv, göra bättre val, respektera oss själva, känna vad som är ok för oss och inte ok. Jag tror det är viktigt för att vi ska kunna skapa ett liv utifrån vår sanna värderingar, inte leva efter samhällets, våra föräldrars eller någon annans. Då blir det lättare att inse vad vi behöver för att må bra och vad som gör oss lyckliga. På riktigt.