Vad är tantra?

0
177
Vad är tantra?
Vad är tantra? Religionsvetaren och yogaläraren Tova Olsson svarar.
Vad är tantra?
Vad är tantra? Religionsvetaren och yogaläraren Tova Olsson svarar.

Vad är tantra? Varför associeras det ofta med sex och vad innebär tantra egentligen? Här svarar Religionsvetaren och yogaläraren Tova Olsson på frågan med ett utdrag från hennes bok Yoga & Tantra – historia, filosofi och mytologi.

Vad är tantra?

Sanskritisten André Padoux menar att ordet tantra springer ur verbroten tan som betyder att sträcka ut, sprida sig, väva, lägga fram eller komponera. I förlängningen, skriver han, kommer ordet att betyda system, doktrin eller skrift. Ofta refererar tantra till en typ av rituell aktivitet, som involverar specifika kraftord (mantras), som upprepas tillsammans med symboliska handgester (mudras) och specifika geometriska former (yantras) som antingen ritas eller visualiseras och som representerar gudomar eller modeller av ett upplyst universum (mandalas).

Definitionen av tantra

Ideologiskt manar tantra till ett radikalt accepterande av världen, som ofta förstås som gudinnan (Shaktis) kropp. Tantra föreslår att vi kan uppnå mästerlighet i världen genom att engagera oss i den snarare än att försöka undkomma eller överskrida den. Den menar även att giftet kan bli nektar, dvs att det vi upplever som ett hinder på den andliga vägen kan bli ett hjälpmedel, samt att det i grunden inte finns någon skillnad mellan yoga och bhoga (njutning) eller mukti (befrielse) och bhukti (världslig framgång). På grund av inställningen till världen som bestående av kraft associeras tantra inte sällan med magi, ockultism och alkemi.

Varför associeras tantra med sex?

Tantra är utan tvekan ett ord som ger gemene man en hel uppsättning, mer eller mindre rumsrena, associationer. Många förknippar det med beröring och intimitet, andra med sex och multipla orgasmer, ytterligare andra med gudinnedyrkan eller sofistikerade filosofiska system. Förenklat kan en säga att västerländsk tantra (s.k neo-tantra) kanske bäst bör betraktas som en homonym till det ord som representerar det filosofiska/religiösa system som spreds över stora delar av den asiatiska kontinenten mellan 500 v.t-1200 v.t. Och att traditionella indiska former av tantra och västerländska samtida former helt enkelt är väsensskilda. En skulle också kunna säga att indiska traditionella former av tantra inte har något som helst att göra med sex eller att frigöra sig från sociala hämningar. Men varför liknade då det indiska helgonet Paramahamsa Ramakrishna, tantra vid att kliva in i huset av mystiska upplevelser genom dess smutsigaste ingång; latrinen? Tantra är helt uppenbart ett väldigt komplext ämne som det är omöjligt att ge en både kort och allomfattande översikt över. Vad jag erbjuder här är ett försök att sammanfatta vad ledande forskare, både inom traditionella österländska former och samtida västerländska former av tantra, kommit fram till.

Vill du lära dig mer om tantra?

Om du vill lära dig mer om vad tantra egentligen innebär i en traditionell indisk kontext och varför den kommit att associeras nästan uteslutande med sex i västvärlden, läs Tova Olssons bok som kom ut under 2021. I Yoga & Tantra- historia, filosofi och mytologi får du en lättläst och klar överblick över yogan och tantrans ursprung och historiska utveckling och en djupare förståelse för de olika filosofiska system och begrepp som används under namnet ”yogafilosofi”.

Du finner boken hos Adlibris och Bokus eller beställer den direkt från förlaget Yoga & Tantra – historia, filosofi och mytologi (vulkanmedia.se)

Mer om Tova Olsson

Tova Olsson är yogalärare, skribent och religionsvetare. Hon har publicerats i vetenskapliga tidskrifter och föreläser, samt håller utbildningar om yogans historia, filosofi och mytologi. Hon har en MA i religionshistoria från Göteborgs Universitet.

Tovas Instagram: Saraswati-studies
Onlineplattform: Saraswati-Studies (teachable.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.