Vad är sinnet?

Hejsan Mihai,

Jag undrar vad sinnet egentligen är för något? Tror du att man via det kan uppleva vad livet handlar om eller finns den upplevelsen bortom sinnet?

Tack på förhand!

Moa

Kära Moa,

Det är inte så enkelt att här svara på din fråga, du ju språket går genom sinnet. Jag vill försöka ge dig ett intuitivt svar, som inte nödvändigtvis tillhör en viss tradition, men nog är en igenkännbar livserfarenhet.

Sinnet är en struktur som vårt medvetande manifesteras genom. Medvetandet behöver den här strukturen på samma sätt som kroppen behöver skelettet; det möjliggör rörelse och handling. Utan skelettet skulle alla kroppens muskler och organ vara meningslösa och vi skulle kräla omkring som maneter. Analogt sett så gör sinnet medvetandet effektivt och rörligt i manifestationen. Sinnet gör det möjligt för medvetandet att ta initiativ och handla i skapelsen.

Det här står klart när sinnet inte störs av ett oändligt hav av tankar och känslor. När sinnet upprörs döljs denna funktion i sökandet efter tillfredsställelse och sinnet får närmast ett eget liv.

Om du vill förstå sinnets natur så gör först fokuseringsövningar tills sinnet är lugnt och stilla. Då kommer du överväldigas av insikten att sinnet är en struktur i och genom vilken medvetandet naturligt manifesterar sig.

Då sinnet är fullkomligt stilla och fokuserat blir det spegelblankt som vattenytan på en sjö, och där kommer du kunna se en reflektion av vad livet handlar om. När du ser i spegeln så ser du naturligtvis inte verkligheten direkt, men i ditt stilla sinne kan verkligheten reflekteras i en upplevelse som är bortom sinnet.

Jag önskar dig ett framgångsrikt tränande av sinnet och att njuta av verkligheten som den är!

Mihai

Previous articleVajroli mudra och sexuell kontinens
Next articleHere comes the sun – Nina Simone