”Utan leela blir jag irriterad och tycker allt är tråkigt”

Min yogamatta utlagd vid hotellets tvätt i Thailand.Leela är sanskrit och brukar ofta översättas som play eller divine play på engelska, och jag vet inte riktigt om en rätt översättning på svenska är lekfullhet eftersom många ord i den indiska filosofin betyder så otroligt mycket mer och kan tolkas lite olika av olika lärare och traditioner, även om grunden är densamma. Leela handlar om att uttrycka den lekfulla och kreativa delen av oss.

När man pratar om leela i yogan brukar det ofta övergå till att handla om karma yoga, karma känner de flesta till, det brukar i Sverige översättas till ”Som man sår får man skörda”, och syftar till att allt har en orsak och verkan.

Men hur relaterar karma och leela till varandra? En av mina lärare pratade om att för att vi inte skulle skapa mer karma i livet behöver vi vara i ett tillstånd av leela. Och menade att om vi är i ett tillstånd av leela, när vi är där och gör det vi gör bara för att vi mår bra av det, inte för att egot är inblandat och du vill nå ett önskat resultat, först då slutar vi skapa karma (målet är att frigöra oss från all karma.) Min upplevelse är att leela också kan beskrivas som när man är i ett flöde, ett tillstånd där man gör något för att man älskar det och glömmer bort tid och rum. Som när du är fullt inne i något och tittar på klockan och tiden har gått riktigt snabbt.

Så, hur ofta befinner du dig i detta tillstånd? I vårt samhälle är det lätt att vi fastnar i framtiden, i vårt sinne och att vi vill någonstans. Inte bara i jobb, utan även i relationer och när det gäller sex. Men leela handlar nog också om att vara här och nu, utan att vilja komma någonstans.

Själv känner jag att yogan hjälper mig att ha mer roligt i livet och bli mer medveten om när Leela tar alltför liten plats i livet, då blir jag sur, irriterad, ledsen och tycker inte att saker och ting är roligt längre.

När känner du att leela finns i ditt liv och hur kan du göra för att göra större plats för det?

Previous article101 åring demonstrerar sukshma yoga
Next articleYoga på Allt för Hälsan Mässan – rabatt på Yogakonventet