Home Om yoga Min yoga Tomma löften eller inspirerande intentioner?

Tomma löften eller inspirerande intentioner?

0
5

CarolineDå har ett nytt år börjat. En tid då reflektion kommer naturligt. Vi är många som ser över vårt liv och hur vi lever det. Vad vi gillar och inte gillar blir tydligt när det blir dags att återvända till vardag efter ledighet. Vilka vanor vill vi behålla och vilka klarar vi oss bättre utan? Glas-klart för vissa oklart för andra.

Denna nyårsafton liksom många andra fick jag den närmast obligatoriska nyårs-frågan:
-Så Caroline, vad är dina nyårs-löften? Oh no… don´t take me there, var min inre respons. Men jag svarade likt de senaste åren, att jag inte avger några nyårs-löften. Vad jag inte sa var att de inte funkar för mig. Att jag känner mig inlåst och begränsad när jag tomt lovar saker som jag inte med säkerhet kan hålla. Att min inre domare kan vara så hård om jag inte uppnår mina löften att jag hellre skippar dem och avstår.

För mig tillför dessa löften bara stress i systemet. Får mig att känna mig otillräcklig så som jag är.

För vissa funkar förhoppningsvis löftet som en drivande motor
Vi fungerar alla olika. När jag var liten avstod jag som nyårs-löfte från allt godis-ätande i ett år till mina föräldrars förtjusning. Iskall i min beslutsamhet höll jag mitt löfte och fick några hundra-lappar av mina uppmuntrande föräldrar efter det godis-fria året. Var jag gladare efter det? Mina tänder var iallafall nöjda. Sen ett tiotal år tillbaks har jag inte gett några nyårslöften. Istället tagit vara på nyårets tillfälle att blicka ut över tillvaron och reflektera över vad jag gillar och inte, vad jag vill bjuda in mer utav och vad jag kan vara utan.

Är dina nyårslöften bara måsten som får dig att må dåligt?
Jag säger inte att beslutsamhet och löften är o-gynnsamma. Men det jag vill uppmärksamma är när de görs utav obligation och snarare försvagar självkänslan då de inte genomförs än för oss fram i vår önskade riktning. För vad gör löften som inte hålls med oss? Hur får de oss att känna? Feeling like a looser, even bigger looser than when you made the promise in the beginning maybe?

Gillar du att ge nyårslöften inför det nya året? Om du tillhör dem som gör det, är du bra på att hålla dem? Hur känns det när du uppnår dina löften eller när du ej lyckas hålla det du lovat? Vad fungerar bäst för dig? Ett löfte eller en dröm-vision? Vad får igång din vilja och stärker din kraft? Vad får dina läppar att le och ditt blod att pumpa lite extra? Ett löfte eller en önskan?

Så till saken!! Några veckor innan det nya året fastnade jag för en så intressant idé att den spritt sig över hela världen. Grundaren av idén heter Danielle la Porte. Genom sin enkla princip vill hon få oss att sluta sträva i fel riktning, efter innehålls-lösa mål och istället ifrågasätta våra yttre mål och komma fram till de inre känslorna som ligger bakom vår längtan. Genialiskt!

Principen är enkel. Utforska den om du vill!

Steg ett: Brain-storma alla mål du kan tänkas ha, utan att döma dem som bra eller dåliga, utan att censurera. Var kreativ här. Så låt säga att dina mål är: Större lägenhet, smalare midja, nytt jobb, mer tid med vänner, en ny garderob med bara nya kläder i, befordran, publicera en bok, resa till Hawaii, bestiga ett berg… skriv ner allt! Ta den tid du behöver.

Steg två: Ta var och ett av dessa mål och fråga dig vad de har för underliggande känslor. Vad för känsla tror du att målen i sig kommer tillföra? Vad är det egentligen för underliggande känsla bakom målet som du önskar att uppnå?

Så tex: Varför vill du bo större? Hur skulle det få dig att känna? Varför vill du få smalare midja, hur tror du att det skulle det få dig att känna? Varför vill du ha befordran? Hur skulle det få dig att känna? Gå igenom vart och ett av dina mål och skriv ner alla underliggande känslor. Gå gärna ännu djupare.

Tex: Du vill bo större, önskade känslo-effekt av det: det skulle få dig att känna större frihet, kärlek till tiden i hemmet, lätthet när du bjuder över dem du gillar, glädje på morgonen när du vaknar. Okay, känslorna bakom ditt mål större boende är då Frihet, Kärlek, Lätthet och Glädje.

Gå igenom varje mål och skriv ner alla tänkbara känslor som kan tänkas komma med målet.

Steg tre: Gå igenom dessa 4 huvud-områden i livet och fråga dig hur du vill känna i dem:

1. Relationer, nära och mindre nära relationer. (Hur önskar jag att känna mig i mitt sociala umgänge?)
2. På jobbet/ekonomiskt (Hur önskar jag att känna mig på jobbet?)
3. På fritiden. (Hur önskar jag att känna på min fritid?)
4. Kropp & Hälsa. (Hur önskar jag att känna mig, fysiskt och psykiskt.)
Steg fyra: När du gjort detta med alla dina mål så har du ett ark med alla önskade känslor. Läs igenom dem och märk vilka som förekommer mäst frekvent. Ringa in de 4 som förekommer mäts och som samklingar bäst med din inre önskan, and viola´där har du dina 4 ”Core desire feelings.”

Danielle menar att det är dessa känslor vi är ute efter snarare än målet i sig. Vilket är en god nyhet, nu kan vi värdera om målen i sig är ett bra sätt att uppnå dessa känslo-tillstånd samt börja införliva dessa känslor i vår vardag, på vägen mot våra mål. Ofta är våra mål tomma så när vi uppnår målet efter att jobba livet ur oss för att komma dit så känns det inte bra inuti oss, så vi skaffar ett nytt mål och jagar efter det, när vi fått det känns det ändå inte bra inuti oss, tillslut blir vi ledsna. Daniells strategi får oss istället att gå i riktning mot det liv vi vill ha och de mål som stärker vår önskan.

Steg fem: Fråga dig vad du behöver göra för att uppnå/ känna dina core desire feelings? Vad kan du göra idag? Vad kan du göra för att på lång sikt leva ett liv där de förekommer frekvent? Fråga dig om dina tidigare mål är sunda mål som kommer föra dig in i de önskade känslorna eller om det finns bättre vägar att ta sig dit?

Steg sex: Bjud in dina Core desire feelings genom dina dagar och veckor. Låt dem leva genom dig. Ge dem till andra och märk hur de kommer i dubbel mängd tillbaks till dig.

Om detta inspirerar dig kan du läsa mer utförligt om hur du kan införliva dina mål, drömmar och önskningar i boken The Desire Map av Danielle la Porte.

Mina Core desire feelings är i år Kärlek, Frid, Glädje, Lätthet. Vilka är dina? Maila mig gärna och dela dina tankar och känslor om du känner för det! Du är värd det bästa i livet, så starta redan idag! ♥

Läs gärna mer från mig på www.yogabycaroline.se

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.