Tätt mellan mattorna på yogafestival i Stockholm

0
4

När jag kliver in genom entrén till Balettakademien lördagen den 6 november möts jag av ett myller av människor. Det är varmt och livfullt. Människor pratar, ler, sicksackar genom folkmassan, samtliga klädda i senaste yogamodet – muddlösa, löst sittande t-shirts och harembyxor. Håret i löst uppsatt tofs. Det är yoga-dansfestival och folk har rest från hela landets hörn för att delta.

Huset myllrar av folk och i varje sal pågår yoga- eller danslektioner. Jag byter om på toaletten på översta våningen och kikar in i en sal där fyra kvinnor inväntar läraren som ska undervisa en klass i gravidyoga. En kvinna i vit långklänning kommer ut ur rummet och meddelar en annan som jag antar är läraren att samtliga deltagare är yogalärare själva. Ingen är gravid. Läraren svarar att de kan erbjuda deltagare inne på kundaliniyogan att vara med på gravidyogan istället, för det är tydligen smockfullt i den salen.

Vi ligger tätt bredvid varandra

Gravidyogaläraren har rätt. Salen är smockfull. Jag nästlar mig in mellan tätt liggande yogamadrasser och lyckas be en rad att tränga ihop sig lite till för att jag ska få plats med min matta. Yogaläraren Guru Dharam sitter på sin matta framme vid spegelväggen med ett litet bord med tända ljus bredvid sig. Innan han säger någonting alls för han samman handflatorna framför bröstet och börjar intoningen. Det förvånar mig hur hela rummet vibrerar av röster som ljudar samma mantra. Samtliga deltagare sitter med slutna ögon och händerna ihop framför bröstet och säger mantrat Ong Namo Guru Dev Namo tre gånger i kör.

Att finna mening och passion i livet med yogan

Guru Dharam berättar kort hur kundaliniyogan jobbar på andra och sjätte chakrat och hur dessa i balans kan hjälpa en att finna sin mening i livet, sin passion och lycka. Vi börjar passet med att springa på stället med höga knän och boxande armrörelser under ett par minuter i väderstreckens fyra riktningar. Därefter följer övningar som både inkluderar mantrauttal och eldandning, vilka Guru Dharam inte ger någon vidare förklaring till alls. Folk gör ju rätt ändå. Efter pass, vila och meditation sjunger samtliga deltagare avslutningssången May the Long Time Sun och de tre långa Sat Nam unisont.

Yogan är här för att stanna

Klassen är slut och jag hälsar på några vänner jag känner från  andra yogafestivaler, utbildningar, och  yogaworkshops. Det har varit en fin dag. här på festivalen. Det är fint att se hur yogan växer och sprider sig allt mer och mer. Och vet ni vad jag tror? Yogan är här för att stanna.