Tantrayoga i Thailand

Befinner mig på ön Ko Phangan i Thailand, en ö som är känt för sina fullmånefester men jag är här för att göra yoga. Fem kilometer norr om öns största stad Thongsala ligger Ananda Yoga Resort som har kurser i Tantrayoga.

Många som hör ordet tantra förknippar det med sex men det handlar om så mycket mer, det sexuella är bara en pytteliten del av tantra.
Agamayoga lär ut en form av yoga som de kallar tantrayoga med inslag av hathayoga och kundaliniyoga.
Agama yoga grundades 1999 i Indien av Swami Vivekananda Saraswati, centret på Ko Phanang grundade år 2003. De har även yogacenter i Grekland och Israel.

En månads intensiv kurs för nybörjare
Jag väljer att stanna en månad och gå en intensivkurs för nybörjare. Hela kursen är fyra veckor, det går att börja när som helst och jag kommer under sista veckan. Morgonpasset håller på i två timmar, ibland ännu längre. Efter morgonpasset är det fri tid tills klockan fyra då eftermiddagspasset börjar, detta är också två timmar och efteråt är det en lektion som håller på i två timmar, ibland längre.
Lektionerna handlar om alltifrån yogans filosofi till reningstekniker och tantra.
Skolan säger sig lära ut vad yoga verkligen är och de poängterar ofta att yoga inte alls handlar om gymnastik och att träna kroppen utan att det finns mycket djupare kunskap bakom.

En hemlig och uråldrig kunskap
Allting lärs ut muntligt och man får inte ge ut någon som helst information till någon utomstående, man får inte säga eller ens visa pappren man får för någon annan, inte ens de som går samma kurs. Ibland får man en känsla av en viss hiearki på skolan, vid vissa diskussioner om ämnen eller asanas fick vi höra kommentarer som: ”hon är bara i den första månaden” och vissa av deltagarna reagerade på detta.

Reflektioner kring kursen
Det som skiljer denna yogastil från andra är att man håller ställningarna länge, vissa asanas hålls i fem minuter och ibland längre.
Det är en bra kurs för nybörjare och man lär sig väldigt mycket under den första månaden, även om jag har gått flera utbildningar tidigare, bla den tvååriga kundaliniyogalärarutbildningen lärde jag mig mycket nya saker och det är alltid intressant att se vad olika traditioner säger om samma sak.
Det finns många kurser efter nybörjarkursen, man kan gå kurser på skolan i flera år.

Både billigt och bekvämt
Kursen kostar kring 1000 kr / månad och boendet varierar. Många av deltagarna bor på stället och för bara cirka 1200 kr / månad (lågsäsong) bor man bra i en riktig ”betongbungalow” med fläkt, terass och varmt vatten. En del deltagare bor även utanför centret i enklare bungalows eller hus.
Det finns även en restaurang här och efter en månad känner man sig nästan som hemma. Jag hänger i köket och lär personalen göra svenska chokladbollar och sushi, som de säger kommer att hamna på menyn.
Även om jag känner att denna stilen inte har samma plats i mitt hjärta som kundaliniyoga kommer jag säkert att åka tillbaka och göra någon mer kurs.

En annan deltagares åsikt:
”For me that never had done yoga before it was to much to take in with six hours a day.
I felt I was like a kid that got to many presents during christmas and that I did not know what to do with them. Now when it has gone a week I feel more relaxed and I have had time to feel how it really effected me. I can make my own routine now in yoga according to what issues I want to work with and I have realized how powerfull yoga is.”
– Paul Stephens från England.

För dig som vill veta mer:
www.agamayoga.com

Previous article"Allt liv är yoga"
Next articleSvettig och inspirerande yoga på Koh Samui