Ta en smart approach till ditt yogautövande

Kvinna i Baddha Konasana

Yoga kan se olika ut för olika människor. En av de främsta yogalärarna förespråkar just det, och ser det som en självklarhet, att anpassa yogan för varje individ. Men hur kan vi själva ta med den kunskapen i vårt eget yogautövande? T.K.V. Desikachar berättar hur.

T.K.V. Desikachar, son till den omtalande Krishnamacharya berättar i sin bok The heart of Yoga hur viktigt det är att vi förbereder oss innan vi börjar yoga. Vad betyder då det. Jo, det kan vara att innan vi försöker oss på huvudstående – frågar oss själva – är min nacke tillräckligt stark för detta? I andra ställningar handlar det om andra delar av kroppen – är ryggen tillräckligt stark för att bära kroppen? Eller en av de vanligaste frågorna – som du kan observera och lägga märke till – kan jag andas bra, långsamt och medvetet i denna positionen?

Allt lärande följer samma bana
Desikachar menar att en smart approach till sitt yogautövande handlar att göra just de rätta förberedelserna och att ta varje mål som du har steg för steg. Han jämför det med att om du vill åka utomlands, då är det första du behöver ett pass. Sedan behöver du visum för länderna som du vill besöka och så vidare.

Källa: The heart of yoga, T.K.V Desikachar

Previous articleNy svensk bok om kundaliniyoga
Next articleSå får du bättre sex med yoga