20120519-140606.jpg

Bertil Wosk, näringsterapeut och yogalärare pratade om yoga, kost och medvetenhet på Yoga Games. Han sa att syftet med att äta är att få in mer prana, livskraft i kroppen.
Så vad tycker en näringsterapeut och yogalärare att man egentligen ska äta?
Bertil pratade om yogans sätt att se på mat, vilket är att man ska äta för att leva inte leva för att äta.
– I yogan pratar man om sattvisk mat vilket i vår vardag är ekologisk ren, lättsmält mat och som främjar hälsan. Mat som växer ovan gjord har mest prana. Äter vi sådan mat blir kroppen och sinnet starkare och lugnare, säger Bertil.
Det var en del frågor om vad man ska och inte ska äta. Bertil anser att det man gör regelbundet är det som är viktigast, och att det är okej att äta mindre bra mat, så länge som man inte gör det på regelbunden basis.

”Ät dig aldrig proppmätt”
– I många yogatraditioner rekommenderas det att undvika stimulanser som tex kaffe helt enkelt för att vi i yogan strävar efter att lugna nervsystemet och komma hem till oss själva.
Bertil avslutar med att säga att vi aldrig ska äta oss proppmätta eftersom det då kan skapas gifter, slaggämnen i kroppen. Orsaken är att vi helt enkelt inte kan smälta mer än en viss mängd mat, han rekommenderar fylla magen 2/4 med mat, 1/4 med vatten och 1/4 luft.

 

 

Föregående artikel20% rabatt på Stolt Yogakläder
Nästa artikelEnergigivande eftermiddagssnack