Home Yogaformer Svaroopa®yoga – med fokus på ryggraden

Svaroopa®yoga – med fokus på ryggraden

0
10
yogastilSvaroopayoga

Svaroopa® är terapeutisk hathayoga med fokus på ryggraden. Man använder klassiska yogarörelser, som kan varieras och utövas på ett sådant sätt att de når in till musklerna längs ryggraden. Inom Svaroopan® försöker man komma in till, och lossna upp i, de områdena i kroppen som är stelast och samtidigt skona de delar som är över-ansträngda och kanske till och med överrörliga.

Varför just ryggraden? Längs ryggraden rör sig en stor del av vårt nervsystem, varför hela kroppen, inklusive sinnet, påverkas av att cirkulationen bättras just längs med och inuti ryggraden. Många fysiska spänningar i andra delar av kroppen, kan faktiskt ha sitt ursprung i en spänd och sammandragen ryggrad. När man avlägsnar spänningar i de djupare ryggmusklerna, får
man en effekt som känns i hela kroppen och även sinnet. På ett mera esoterskt plan, kan man säga att man, genom att avlägsna spänningar längs ryggraden, även förbereder kroppen för kundalini.

Effektiv yoga
I Svaroopa®yogan stannar man skönt länge i positionerna, får en möjlighet att vara i rörelserna, komma i kontakt med spänningar och få de att släppa. Denna yoga går in på djupet, grundar dig och är djupt avslappnande.

Mes-yoga?
I Svaroopan® används många mjuka rörelser. Detta gör att många med fysiska besvär och hinder, (som normalt inte kan utöva yoga) kan göra Svaroopa®. Man använder hjälpmedel och anpassar efter var och ens fysiska förutsättningar. Det betyder inte att det är en mesig yoga. Snarare handlar det om att man inom Svaroopan® väljer att fokusera på de rörelser som är enkla att göra och som har störst effekt.

För vem?
Denna yoga kan passa till alla som vill ha en djupare fysisk yoga med en klart nedvarvande effekt.
Denna yogaform kan passa:

– Dig som vill utveckla närvaron, minska den mentala aktiviteten och landa i kroppen.
– Dig som drabbas av olika stress-relaterade symptom.
– Dig som vill bli av med värk och spänningar och ha ett verktyg för att själv kunna ta hand om de.
– Dig som varit idrottare och vill använda yogan för att förlänga de muskler som har dragit ihop sig under intensiv träning, (och kanske
börjat få känningar i knä, ländrygg o.a.?)
– Dig som har ryggproblem och som måste ta hänsyn till din rygg (och som normalt inte kan göra yoga).
– Dig som vill ha ett verktyg för att varva ned.
– Dig som vill ha ökad rörlighet.

Vill du däremot svettas, komma upp i hög puls och känna att du har kämpat hårt under passet, då är Svaroopa inget för dig.

Vill du veta mer?
masteryoga.org>>
yogachicago.com>>
Video på youtube>>

Svaroopa® i Sverige
Mer info och schema hittar du på:
ayurveda-yoga.nu>>

Skrivet av : Tirild Oftedal,
Cert. Svaroopa®yogalärare
Cert. Ayurvedisk Hälsorådgvare
R.Y.T. 500

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.