Varför och hur är det bra att blötlägga och grodda nötter och frön?

Soak and sprout! Blötlägg och grodda!

Blötläggning av nötter och frön ökar näringsvärdet och väcker en slumrande livskraft till liv. När man blötlägger minskas de s.k. inhibitorerna, som annars blockerar enzymernas aktivitet. Enzymproduktionen tar fart vilket gör att vitaminerna, mineralerna och proteinerna blir mer lättupptagliga och matsmältningen får en fin skjuts. Spana in och spara ner den här smarta tabellen!

Nötter och fröer har jag alltid blötlagda hemma, använder dem när jag gör raw food desserter på helgerna, men jag är ganska ny när det kommer till groddning. Har dock fått instruktioner av en vän som är bra på sånt att man gör ungefär så här;

Lägg 1 dl frön/bönor i en 1l stor glasburk och häll på vatten. Lägg på ett lock med många hål i eller ett nät som kan fästas med en gummisnodd. Låt stå i 1 dygn. Skölj sedan fröna helst två gånger om dagen, minst en gång. Ställ sedan burken med nät eller lock med hål i upp och ner, t.ex. i ett diskställ eller i durkslag. Luft måste kunna komma in och vattnet rinna av. Fortsätt skölja två gånger om dagen.

Groddar är supergott att ha som pålägg på mackan, på soppan eller i salladen.
Våga prova (det ska i alla fall jag göra) och lycka till! /J

Previous articleNy vegetarisk kokbok: Maten är min medicin- ayurveda i ditt kök
Next articleYoga Dudes Thursday; Inspiration för er grabbar och ögongodis för oss damer