Leiayoga

Du har ingen aning om vad som ska hända. Du bara följer yogalärarens röst och rör kroppen som han eller hon säger. Kommer fram med höger ben, vänster ben, böjer på knäna och kommer ner på huk, på tårna. Sträcker ut armarna åt höger, sätter ner vänster hand så långt ifrån höger fot som du kan och sedan höger bredvid på ungefär en armlängds avstånd. Kommer ner med kinden mot golvet och där kanske fötterna lyfter. Sedan, om det känns bra kanske lyfta vänster ben upp mot tak. Jag börjar lyfta benet. VA? Vad händer? Helt plötsligt vaknar huvudet till, den där rösten som tror den vet vad som är möjligt och inte, vad jag kan och inte kan göra, kommer in och tar över och blandar sig i min yoga på mattan.

Var på en yogaklass nyligen och ungefär det jag skrev om ovan hände och jag tänker på vad jag tycker om att en lärare visar en position innan man ska göra den. Ibland kan det vara bra att visa men jag tror det finns mycket positivt att inte göra det också, att bara låta eleverna flöda mer och ha tillit, låta de lyssna och göra med kroppen – utan att sinnet är inblandat. Idag gjorde yogaläraren Milla det, bara sa vad vi skulle göra. En sak i taget, det enda man kan göra är att släppa taget och följa rösten, vara närvarande så långt det går.

Upp och hoppa!Haha, vad tycks om min clownyoga?

När man ser svåra yogapositioner är det annars så lätt att sinnet tar över och blockerar, säger vad man kan och vad som inte är möjligt innan det ens sker. Så jag gillar yogalärare som försiktigt och sakta guidar en in i svårare positioner utan att visa innan – utan att man vet vart man ska. Precis som livet gör, det tar en åt en riktning men man har egentligen ingen aning om varför, man kan bara släppa kontrollen och viljan och bara här och nu. Närvarande. Det är en del av det som yoga handlar om för mig!

Föregående artikelSUP Yoga med Maria i Göteborg
Nästa artikelYoga på Volvo Ocean Race i Göteborg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.