Sirshasana - Huvudstående.Upp är ner och ner är upp. Kontrollen över din kropp är borta och du tappar balansen för ett ögonblick. Orienteringen är också förlorad, men då plötsligt… står du på huvudet för första gången och det är häftigt.

Shirsa=huvud
Asana=ställning

Sirshansan, huvudstående, kallas ofta ”Kungen av asanas” och sägs vara en av de viktigaste ställningarna inom yogan. Här berättar yogaläraren Catarina om vad du ska tänka på när det gäller huvudstående, om de fysiologiska effekterna och när du inte ska göra denna kraftfulla asana.

Innan du lär dig huvudstående finns det några saker som är bra att tänka på:

  • Jag rekommenderar att du lär dig huvudstående från en behörig yogalärare om du känner dig osäker.
  • Huvudstående bör inte göras om du har nackskador, öron- eller ögonproblem, högt blodtryck (mycket hög), under menstruationen, om du är gravid eller har sura uppstötningar.
  • Det underlättar om du känner att du har en viss kontroll över din kropp innan du börjar öva huvudstående.
  • Det är inte något du bör göra på din första yoga klass, även om det inte är en avancerad position som kräver stor flexibilitet.


Syftet med yoga


Ett av de fysiologiska syften med yoga är att uppnå en parasympatisk effekt i det autonoma nervsystemet. Detta innebär en lägre hjärtfrekvens, lägre blodtryck och en lägre andningsfrekvens.

 De avslutande ställningarna (asanas) är en serie av positioner, dom flesta upp och ner, som görs för att förbereda kroppen för den sista och viktigaste asana, Savasana. Syftet med Savasana är att nervsystemet återställs till sitt naturliga läge och vi känner oss totalt utvilade och uppfriskade.


Hur huvudstående påverkar dig fysiologiskt

  • Blodtrycket ökar i överkroppen men minskar i benen. När positionen är korrekt utförd sänks blodtrycket lite i överkroppen. Detta innebär att hjärtat får lättare att pumpa blod till benen, vilket är lika med vila för hjärtat.
  • Förbättrat blodflöde till hjärnan kan öka vissa funktioner i storhjärnan, som minne och koncentration.
  • Förbättrad dränering av blod och lymfa från benen när blodet lättare cirkulerar in mot hjärta och lungor för oxidation.
  • Huvudstående ger hjärtat mer vila än något annan viloläge. Detta beror på att hjärtat inte behöver pumpa blod från de nedre extremiteterna och kan koppla av.
  • Genom att erövra vår rädsla för att vara upp och ner stärker vi vårt självförtroende.
  • Fokuserad uppmärksamhet under en längre tid. I Ashtanga Yoga stannar vi i huvudstående under 25 andetag vilket förbättrar vår kroppskännedom och vår förmåga att fokusera.

Kolla in videon och få tips på hur du kan börja öva huvudstående!
Instruktionerna för huvudstående är: kroppen är helt upp och ned och hålls i ett upprätt läge som stöds av underarmarna, toppen av huvudet är i kontakt med mattan.

Läs mer om Catarina och hennes yogacenter på Nicaragua på itsyoganica.com.

Föregående artikelGratis karmayogaretreat i Stockholm, 3-5 augusti
Nästa artikelInspirerande rader från Ganga White