Yoga är inte farligt

Yogan i sig är inte farlig. Korrekt utförda yogaövningar är med stor säkerhet den bästa form av träning du kan ägna dig åt. När man börjar träna yoga finns det några saker man bör tänka på för att inte skada sig.

När man någon gång läser om skador inom yogan handlar detta i huvudsak om människor som inte följer givna instruktioner eller om otillräckliga kunskaper hos läraren/instruktören.
Detta innebär att det alltid är bättre att lära sig yoga via en lärare framför att göra det via en bok. Det är då också naturligtvis viktigt att din lärare är kunnig, erfaren och välutbildad.
Fråga alltid i förväg när du funderar på att börja träna yoga vilken typ av utbildning din lärare har. Vissa yogaformer är mer fysiskt krävande och utmanande än andra, vilket ställer extra höga krav på läraren.

Att tänka på
– Om du står under medicinsk behandling, tala alltid med din läkare innan du börjar träna.
– Gör inte yoga om du har feber eller vid akuta inflammatoriska tillstånd.
– En övning ska aldrig medföra skarp fysisk smärta.
– Gör inte eldandning eller rotlås (samt vissa angivna övningar) vid menstruation.
– Vid graviditet, gör specifik gravidyoga.
– Har du någon sjukdom, skada eller mental/emotionell obalans, kolla med läraren innan, vilka övningar/pass du i så fall behöver modifiera alternativt undvika.

Yogan anpassas efter eleven
Den form av yoga som lärs ut via IMY (Institutet för Medicinsk Yoga- skribenten är grundaren) är den klassiska kundaliniyogan som kom till väst i slutet av 1960-talet genom mästaren Yogi Bhajan. Den lär ut att du som utövare hela tiden ska hålla fokus inom dig själv, oftast med slutna ögon och vara uppmärksam i övningen, hur övningen känns och hur den påverkar kropp och sinne – så att du aldrig riskerar att göra dig själv illa.
Detta innebär att du som utövare hela tiden anpassar övningen efter dina egna förutsättningar och på så sätt undviker skador. Kundaliniyoga är i och med detta i praktiken helt befriad från skador bland sina utövare. Den innehåller, trots att den är fysisk och dynamisk väldigt få kontraindikationer.

Tusentals elever och inga skador
Göran Boll på IMY leder sedan 1996 mellan 300-400 yogaklasser per år både i Sverige och utomlands och har under denna period introducerat fler än 20.000 personer på över 200 av Sveriges största och mest välkända arbetsplatser till kundaliniyoga. Under 1996 inträffade en skada. En kvinna rev under en helgkurs upp en gammal ischiasskada. Sedan dess har inga (noll) skador inträffat.
Per Olof Tellegård vid Kundaliniyogaskolan i Umeå ledde under 2001-2002 mer än 250 yogapass på Gotland med i genomsnitt 12 deltagare per pass – utan några skadetillfällen.
Adam Svensson på Värnamo Yogainstitut ledde under 2002 ett antal stora grupper (med upp till 90 deltagare per klass) på bl.a. Ericsson, Scania, Astra-Zeneca, Nokia m.fl. – utan några skadetillfällen.

Previous articleMudras – ett sätt att påverka både kropp och sinne
Next articleKobran stärker ryggen och öppnar hjärtat