Så skriver du en bok – tips från Jona Dahlqvist

0
7
Veckans yogalärare Jona Dahlquist

Veckans yogalärare Jona DahlquistDrömmer du också om att skriva en bok? Yogaläraren och författaren Jona Dahlqvist är nu inne på sin tredje bok om yoga. När jag fick förmånen att hjälpa till som redaktör passade jag på att ställa lite frågor till henne. Här berättar hon mer om skapandet och ger sina bästa tips till dig som vill skriva en bok.

Vad får du din inspiration ifrån?

Jag får min inspiration från alla elever jag möter och alla nya hinder jag stöter i mitt eget yogautövande. Jag är extremt nyfiken och vetgirig och hela tiden sugen på att lära mig mer och forska vidare. Älskar att gräva i det förflutna och se gamla sanningar raseras, som typ det här att solhälsningen är en urgammal hälsning till solen när det i själva verket är en indisk bodybuilder som hittat på det hela på 1900-talet. Alla frågor jag får vill jag kunna besvara. OM jag inte kan svara direkt vill jag forska vidare och ta upp det i mina böcker. Skönt också att manifestera något i bokform idag när mycket är så flyktigt och snabbt. Att skriva ord som stannar kvar.

Har du alltid velat ”bli författare” och skriva böcker?

Jag skrev dikter som liten. Böcker är ett kreativt arbete, jag tänker inte bara på texten utan även på bilden och formen, därför jobbar jag intimt tillsammans med en fotograf och en formgivare. Med min tredje bok har jag även skickat runt texten till kompisar och yogaexperter för att inte snöa in mig i konstiga interna formuleringar utan. Att skriva, som jag ser det är ett kreativ samarbete.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?

Jag har lätt att koncentrera mig och bara skriva fast jag har mycket runt omkring mig (typ barn och hundar), behöver inte låsa in mig. Däremot känner jag att jag har svårt att ”hålla tråden” och jämn kvalité, det blir inte så organiserat som jag skulle vilja.

Vad är det bästa med att skriva böcker?

Det bästa är att få alla tankar och känslor ner på papper, det känns tillfredsställande!

Har du några tips till andra som drömmer om att skriva en bok?

Mitt tips är att bara sätta igång, var inte så självkritisk och fördömande mot dig själv. Du har mycket inom dig som världen vill se, bara släpp loss, börja skriva, avsett en tid varje dag, om det så är fem minuter. För mig funkar det bäst direkt efter min meditation, men jag är inte begränsad till det utan tar upp datorn eller telefonen och skriver så fort jag får en tanketråd. En annan grej är att besluta sig för att t.ex skriva ett kapitel per månad!

Vill du veta mer eller köpa Jonas böcker?

Du hittar böckerna online, på bibliotek eller kan du köpa de direkt från Jona på yogajona.se

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.