”Så ökar du din glädje & skapar mer positiva känslor”

mikaelstyr

”Det finns ingen situation som kan få dig att må dåligt, det är dina tankar om situationen som får dig att må dåligt”, skriver Mikael von Martérn i sin bok: ”Styr dina tankar till ett bättre liv”. Här delar han med sig av hur du lär dig att kontrollera dina tankar, vilka frågor du ska ställa dig själv och hur du skapar mer glädje och positivitet i ditt liv.

Genomsnittsmänniskan tänker över 40 000 tankar per dag och studier visar att nästan 90 % är negativa tankar. Det kusliga är att negativa tankar faktiskt skadar vår hjärna. Hjärnforskare menar att optimister i genomsnitt lever åtta år längre än pessimister. Hur ska vi då gå tillväga för att kontrollera våra negativa tankar?

”Leta” efter det som skapar behagliga känslor
Av någon märklig anledning är det lättare för oss att vara observanta på det negativa, snarare än det positiva. Ett sätt att styra sina tankar mot situationer och händelser som ger oss positiva känslor är att verkligen leta efter händelser och situationer som gör oss riktigt glada. Varje kväll, kan du till exempel summera vad du uppskattade mest med dagen som gått.

För att underlätta summeringen kan du förbereda några enkla frågor som du känner extra starkt för som exempelvis:
•    Vad var det vackraste jag såg eller upplevde idag?
•    Vad var det roligaste som hände idag?
•    Vilken var den bästa stunden som jag fick uppleva idag?

Vår hjärna är konstruerad på så vis att den har ytterst svårt för att tänka på två saker samtidigt och genom den här enkla metoden skapar du större utrymme för att fokusera på ljusglimtarna i ditt liv.

Ställ ”rätt” frågor till dig själv
Har du någon gång tänkt på att du kan skapa positiva känslor genom att ställa ”rätt” frågor till dig själv? Istället för att fråga dig själv: ”Vad gjorde jag dåligt på jobbet idag?” kan du fråga dig själv: ”Vad gjorde jag bra på jobbet idag?” Istället för att fundera på vad som känns dåligt med kroppen, kan vi fundera på vad som känns bra.

Konkurrera ut negativa tankar
När du ger din hjärna motsatt konkurrens är det omöjligt för hjärnan att använda muskelminnet till att utföra handlingar och tankar som den normalt sätt är van vid. Det innebär att du kan konkurrera ut dina negativa tankar. Testa att agera som, om du vore glad. Sträck på dig, le och tänk tankar som du normalt sett tänker när du är glad.

Skapa en förväntan
Att skapa en förhöjd effekt genom din förväntan, kan jämföras med placeboeffekten, vilken uppstår när vi känner smärtlindring av ett verkningslöst piller bara för att vi tror att pillret ska lindra smärtan.

När du till exempel är ute och reser har du ofta en förväntan av att berikas med nya upplevelser och intryck. Då skapas en nyfikenhet som gör dig mer uppmärksam på det som är vackert och intressant. När du är hemma i vardagen är det ofta svårare att känna samma njutning och intresset för nya upplevelser är inte alls lika stort. Det beror på att vi inte har samma förväntningar på att få uppleva livet lika njutningsfullt när vi är hemma i vår vardag. Det medför att vi många gånger inte ens märker allt som är vackert i vår vardagliga omgivning. Vi behöver skapa en förväntan av morgondagen, precis som vi gör när vi är ute och reser.

En metod för att skapa en förväntan av morgondagen är att du tänder ett litet ljus minuterna innan du ska sova. Du lägger dig till rätta i sängen och under en kort stund tänker du på det du uppskattar och ser framemot i livet. Förbjud tråkiga och ansträngande tankar och ägna den här stunden, helhjärtat åt sådant som värmer dig. Därefter kommer du somna med en behagligare känsla i kroppen och dessutom växer den här känslan sig allt starkare när du sover.

Skapa glädje i ditt hjärta – 2 enkla metoder
Förverkligandet av en dröm – upplevs ofta som både tillfredsställande och kraftskapande, samtidigt växer du som människa och nya möjligheter skapas. Känslan upplevs ofta så stor, att saker som normalt sätt är negativt bleknar i ljuset av drömmen.
Att skratta är en smått magisk metod för att byta ut negativa känslor mot de positiva. När du skrattar ger du ditt inre massage, dina inre organ får en skön stimulans och skrattet startar flera behagliga processer i kroppen. Bland annat frigörs endorfiner som är kroppens egna lyckohormon. Studier visar att barn i genomsnitt skrattar och ler över 300 gånger per dag, och vuxna knappt 15 gånger per dag.

Förstärk positiva känslor
Några av de vanligaste fällorna till negativa tankar är måndagar, regn, stress, otrevliga människor och trötthet. När du tänker ser din hjärna bilder. Fundera på vilka bilder du vill se: Att det är regnigt och tråkigt ute eller att det är extra härligt och mysigt inomhus när det regnar.

När vi tänker på det som vi för stunden är missnöjda med påminner vi oss själva om det som är dåligt och på så vis förstärker vi vårt missnöje. Vad vi istället behöver göra är det motsatta. Vi behöver förstärka det vi uppskattar. Träna på att göra det bästa av situationen som du har idag, istället för att fokusera uppmärksamheten på det som du saknar. Påminn ofta dig själv om vad du uppskattar i ditt liv och träna dig i att verkligen känna tacksamhet inför detta
Studier visar att lyckliga människor har ett beteende och en syn på livet som hela tiden belönar dem med en upplevelse som är positiv.

Läs mer om Mikael von Martén och hans bok på vinnandeforsaljning.se

Previous articleVad är yoga? Så svarar kändisyogaläraren Danny Paradise som har 34 års erfarenhet
Next articleYogaresa & meditationsretreat i Italien