Så lyckas du med din yogastudio

Yogayama Hammarby Sjöstad Drömmer du om att öppna din egen yogastudio? 
Här berättar de erfarna yogalärarna och studioägarna Göran Boll Från MediYoga Institutet i Stockholm, Kim Melander från du Calme, Neo & Isa från Urban Om och Estelle Nordenfalk från Yogayama om sina erfarenheter, vad som är det allra bästa, de tuffaste utmaningarna och vad de önskat att de vetat innan…

Kim Melander & du CalmeKim Melander du CALME, Stockholm:
Hemsida: calme.se

Vilket råd skulle du vilja ge till de som vill starta en egen studio?
Satsa på kvalitet – såväl i välutbildade lärare som i miljö och klimat, underskatta inte uppskattningen av det lilla, det vinner man på i längden och gör skillnaden mellan dina stora konkurrenter (gym kedjorna) och dig. Gör en realistisk budget, var beredd att göra ALLT jobb själv, oftast utan lön, allt kostar mer än du tror. Det tar tid att bygga upp kundunderlag. Ha en plan och vet varför du vill öppna en yogastudio, granska dina egna motiv och rannsaka dig själv så att du bygger din yogastudio på sunda grunder – Det är trots allt en stor investering.

Är det något som du har lärt dig på vägen som du önskar att du visste tidigare?
Massor, så klart, lätt att vara efterklok men den stora biten handlar om att inse ansvaret man bär när man har en business och hur svårt det kan vara att vara chef. Det är ett ensamt jobb. Det är ett ENORMT ansvar såväl gentemot personal som för kunder/elever. Inget man ska ta lättvindigt på, men det är också roligt och man växer fort.

Vad är det bästa med att driva en egen studio?
För mig är det att få möjlighet att påverka utvecklingen inom yoga, utbud av klasser och chansen att få träffa mycket intressant folk och dela min passion för yoga med. Jag trivs också med att ha ett eget varumärke med allt vad det innebär.

Vad är det tuffaste/svåraste?
Det är att jag ofta känner mig otillräcklig. Man ska ha många hattar och behöva kunna så många saker inom många olika områden men kanske är det också det som utgör kärnan i själva utmaningen och det som gör det roligt – som yin & yang. Kanske skulle jag personligen må bäst av att ha en partner som kompletterar mig så att jag kan fokusera på det jag är bäst på och dessutom få en större grundplatta att stå på.

Göran Boll är grundare av MediYoga och driver MediYoga Institutet i StockholmGöran Boll, driver MediYoga Sweden, MediYoga Institutet Stockholm:
Hemsida: mediyoga.se

Vilket råd skulle du vilja ge till de som vill starta en egen studio
Om du känner att du verkligen brinner för detta – kör! Intresset för yoga växer löpande och det finns utrymme för fler som erbjuder yoga. Det man dock behöver ha klart för sig är att detta är ett hårt arbete, över tid – så du behöver verkligen brinna för att just ha en egen studio. Det kräver helt andra förmågor av dig än att vara bra på att lära ut yoga. Du behöver ha mycket driv, uthållighet och ett stycke entreprenör inom dig. Annars är det bättre att ta jobb som lärare på en redan befintlig studio.

Är det något som du har lärt dig på vägen som du önskar att du visste tidigare?
En sak jag lärt mig är att det hela tiden är något som behöver ordnas, skötas, lagas, bytas, hanteras i en egen studio. Jag har drivit mina lokaler på Gärdet i Stockholm i 15 år och det är fortfarande, trots att jag är väldigt etablerad, en massa jobb att löpande hantera hela tiden. Fastigheten ska plötsligt stambytas, vilket påverkar hela verksamheten under ett helt år. Två år senare ska alla fönster i huset målas om och hantverkare ska in i lokalerna igen. Tetunnan går sönder och ny behöver beställas från Tyskland. Städningen funkar inte. Lärare slutar, nya ska skolas in, kvällsvärdar börjar och slutar, vilka kursteman funkar och vilka funkar inte, ny termin innebär nya tag med marknadsföringen igen – nya foldrar ska skapas och tryckas, ska man annonsera – och i vilka media, osv. osv. En väldig massa löpande arbete som inte direkt har med att sitta framför en grupp och säga: andas in, andas ut, gör ett rotlås att göra.

Vad är det bästa med att driva en egen studio?
Att få driva en verksamhet efter eget huvud och egen vision. Att se verksamheten växa och utvecklas. Att få ta del av alla elevers/deltagares feedback och upplevelser av yogan, där man få vara med och följa människors livsresor, där yogan har en häftig, transformerande effekt på ens liv och hälsa som människa.

Vad är det tuffaste/svåraste?
Det finns flera saker som kan kännas svårt: Att ta tuffa beslut som handlar om människor, kanske ett samtal med en lärare som inte fungerar, eller att man p.g.a tuff ekonomi måste skära i det man verkligen brinner för i verksamheten. När allt det praktiska man MÅSTE hinna med stjäl tid från ens eget yogautövande.

Estelle VD på Yogayama. Foto: Thomas Engström.Estelle Nordenfalk, Yogayama, Stockholm:
Hemsida: yogayama.se

Vilket råd skulle du vilja ge till de som vill starta en egen studio?
Fråga dig själv vad som är anledningen till att du vill öppna eget. Att driva eget bolag oavsett produkt är ett stort steg och man bör tycka om alla delar, ekonomisk uppföljning, personalansvar och struktur. Ibland stirrar man sig blind på produkten och underskattar hur mycket tid och energi själva driften av bolaget tar.

Är det något som du har lärt dig på vägen som du önskar att du visste tidigare?
Att yogisar är människor precis som alla andra. haha. De kommer också försent, de kan också ha svårt att ta feedback, de kan också vilja stå i centrum, de kan också glömma bort att visa tacksamhet etc etc. Jag hade en slags glorifierad bild av denna värld, jag kom från mediavärlden och tänkte nu så kommer jag aldrig mer konfronteras med ytlighet. Men även om ambitionen här är att utvecklas är mycket mer likt än olikt.

Vad är det bästa med att driva en egen studio?
Att man dagligen träffar människor som har önskan är att bli lite mer medvetna och lite mer självreflekterande och att vi alla som jobbar här känner att vi jobbar med något meningsfullt där det vi gör har en djupare påverkan på oss och vår omgivning.

Vad är det tuffaste/svåraste?
Att det tar otroligt lång tid att bygga upp ett företag där grunden är trovärdighet och där varumärket måste gå att lita på. Tid har varit min största utmaning!

Neo och Isa på yogastudion Urban OMNeo & Isa, Urban Om i Stockholm:
Hemsida urbanom.se

Vilket råd skulle ni vilja ge till de som vill starta en egen studio?
Att verkligen fundera på vad det är som gör att man vill öppna en egen studio, vad är motivationen bakom önskan? Att göra en ordentlig planering innan, för budget, utbud, filosofi, koncept…  Skaffa sig erfarna bra rådgivare som kan finnas där längs vägen och tala med så många du bara kan som redan har drivit studio.

Är det något som ni har lärt er på vägen som ni önskar att ni visste tidigare?
Att saker tar dubbelt så lång tid som man tror och kostar dubbelt så mycket!

Vad är det bästa med att driva en egen studio?
Det är kreativt, levande och underbart att kunna ge något tillbaka, att vara delaktiga att skapa en plats där människor har möjlighet att hitta hem i sig själva, att få vara med i ett sammanhang med så många underbara människor,

Vad är det tuffaste/svåraste?
Att ha integriteten att leverera det som har lovats, att hedra det åtagande vi har gentemot våra medlemmar. Det finansiella och generella ansvaret kan orsaka sömnlösa nätter…

Tips på liknande artiklar:
”Tips & Tankar till dig som vill öppna egen yogastudio”
”Stolt Annas 5 bästa tips till dig som vill starta eget”

Previous articleVeckans yogalärare: Maria Forslund
Next article1 minuts meditation