Redan för tjugo år sedan började yogaläraren Glenn Black från New York att få problem med sin rygg. Det var främst när han kom ut från extrema bakåtböjningar och vridningar som han kände av det. Idag, tjugo år senare har han genomgått en ryggoperation och han anser att vissa positioner inte är lämpade för alla människor.
Den femte januari skrevs en artikel i New York Times som blivit väldigt omdebatterad på nätet; om hur yoga kan leda till skador om vi är oförsiktiga. De flesta vänder sig till yoga för att må bättre. Vissa för att heala sig själva, oavsett om det handlar om stress, utbrändhet, skador, depressioner eller bara längtan efter något annat. Kontentan av artikeln som rört upp mängder av diskussioner på nätet de senaste veckorna är att medvetenhet i yogan är oerhört viktigt, och det är när egot är inblandat som risken för skador är stor. När det handlar om att nå någonstans, att komma längre ner, djupare, att sträcka benet fast det gör ont, att komma upp i huvudstående lite för fort (för jag har ju gjort det hundra gånger!). Det kan också vara så att kroppen inte har den styrkan och balans i alla muskler som behövs för att utföra ställningarna på ett korrekt sätt.
”De farliga yogaställningarna”
I artikeln beskrivs också fall där yogautövare har skadat sig, och det handlar om alltifrån stroke till hjärnskador! (Vill du veta detaljerna så finns länken längst ner på sidan.) Nacken är en av de kroppsdelar som man ska vara extra försiktig med eftersom nerverna där har stor påverkan på resten av kroppen. Några ställningar som nämns specifikt där risken anses vara störst att skada sig är huvudstående och skulderstående. Även att vila på huvudet innan man kommer upp i Urhva Danurasana (hjulet eller bågen) anses kunna vara farligt, ifall nacken vrids för mycket.
Yoga kan ge fantastiska resultat men se upp för egot
De flesta mår mycket bättre med yoga och vissa upplever mirakel. Det är inga tvivel om det, så låt dig inte avskräckas, men det finns några fallgropar. Många yogalärare där ute har inte tillräckligt med kunskap för att lära ut yoga på ett säkert sätt och se vem som kan göra vad. Gör din research, lyssna på din kropp och ta det lugnt. Försök att observera dig själv och var uppmärksam när egot kommer in i bilden, för det gör det, någon gång, och det är då som chansen är stor att vi kan skada oss. Så återigen, det är här försiktighet kommer in, medvetenhet och självklart också en bra yogalärare som kan se när du tar i lite för mycket. Som kan tala om för dig att du gått för långt och gör en min som visar att du kämpar eller att du slutat andas. Vill du veta mer? Läs hela artikeln i New York Times.