Ghee används mycket i indisk och ayurvedisk matlagning. Det sägs vara bra och renande för kroppen, har lång hållbarhet och tål höga stektemperaturer. Vill du inte göra ditt eget Ghee finns det köpa i vissa hälsokostaffärer men det är superenkelt.
Ingredienser
Ett paket ekologiskt rent smör, 500 g, helst utan salt.
Så här gör du:
1. Lägg i hela smöret i en kastrull och smält det på den lägsta värmen. För mig tog det cirka 15-20 minuter.
2. När det smält, låt det sjuda i en timme, på så låg värme som möjligt. Rör inte runt. Skaka lite försiktigt istället.
3. Skumma av det vita skummet som lägger sig överst.
4. Låt smöret svalna i en kvart tjugo minuter.
5. Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att du får med dig bottenslammet genom ett filter (kaffefilter fungerar).
6. Häll upp och förvara det klara smöret i en glasburk i kylskåp.
Använd ditt Ghee i matlagning istället för olja och vanligt smör.
Förvaring: Kan förvaras i både kyl och rumstemperatur.