Home Mat & Recept Så gör du ghee

Så gör du ghee

by Leia

Ghee används mycket i indisk och ayurvedisk matlagning. Det sägs vara bra och renande för kroppen, har lång hållbarhet och tål höga stektemperaturer. Vill du inte göra ditt eget Ghee finns det köpa i vissa hälsokostaffärer men det är superenkelt.

Ingredienser
Ett paket ekologiskt rent smör, 500 g, helst utan salt.

Så här gör du:
1. Lägg i hela smöret i en kastrull och smält det på den lägsta värmen. För mig tog det cirka 15-20 minuter.
2. När det smält, låt det sjuda i en timme, på så låg värme som möjligt. Rör inte runt. Skaka lite försiktigt istället.
3. Skumma av det vita skummet som lägger sig överst.
4. Låt smöret svalna i en kvart tjugo minuter.
5. Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att du får med dig bottenslammet genom ett filter (kaffefilter fungerar).
6. Häll upp och förvara det klara smöret i en glasburk i kylskåp.

Använd ditt Ghee i matlagning istället för olja och vanligt smör.

Förvaring: Kan förvaras i både kyl och rumstemperatur.

Vi använder cookies för att förbättra och anpassa upplevelsen samt för att analysera besökstrafiken. Genom att använda hemsidan godkänner du användningen av cookies. Jag godkänner Läs mer