Så fixar du yogajobbet i Indien

Jennie Wadsten lever drömmen i IndienDrömmer du om att jobba som yogalärare utomlands? Våga gå dit ditt hjärta leder dig även om det känns lite läskigt, säger yogaläraren Jennie Wadsten, som har tillbringat de senaste vintrarna i Goa, Indien.

Hur kommer det sig att du började jobba som yogalärare i Goa?
– Det växte fram successivt. Från början var tanken att ge mig själv tid för att enbart utforska min egen practice djupare; det finns fantastiska lärare här och klimatet är perfekt för mig. Varken min kropp eller psyke mår bra av kyla och mörker – men i Goa sprudlar jag av energi och livskraft så det har fallit sig naturligt att återvända hit gång på gång. Jag är fascinerad av hur yoga och meditation hjälper vår hälsa och min förhoppning är att kunna inspirera även andra till att finna mer glädje i livet – inifrån!

Vad har varit roligast?
– Den varma gemenskapen med andra yogisar! Vi delar så många känslor och upplevelser tillsammans och det skapar så mycket glädje och kärlek! Att dagligen möta människor på mattan och få ta del av deras yogaresa är ett privilegium. Jag ser det egentligen inte som ett jobb – det är en livsstil!

Vilka utmaningar har du stött på?
– Att våga välja: att säga nej för att kunna säga ja. Det finns så mycket som pockar på uppmärksamhet här i Indien, som jag vill utforska och se, men jag väljer numera med omsorg för att även hinna yoga. När man undervisar är det tyvärr vanligt att ens egen practice blir lidande, för att man helt enkelt inte hinner gå på klasser. Att ta mig tid till att rulla ut mattan på egen hand, oavsett om det var self practice på studio eller hemma, var från början en utmaning för mig men numera är det en fin och självklar start på dagen, mycket tack vare att jag har sänkt kraven på mig själv. Vissa dagar blir det bara en stunds pranayama och meditation, andra dagar en intensiv, dynamisk practice. Huvudsaken är att jag umgås med min matta och med mig själv, för att få en bättre förståelse för de känslor vi alla möter på mattan.

Det är ok om inte alla gillar mig”
– En annan utmaning har varit de höga kraven har haft på mig själv som lärare. Jag känner så många yogalärare som är helt enastående duktiga och jag tenderar att lägga ihop alla deras positiva kvaliteter och känner mig värdelös om jag inte uppfyller samtliga… Med tiden har jag landat mer i att våga vara mig själv – och det funkar ju riktigt bra! Det är ok om alla inte gillar mitt pladder.

Svårt med vad som rätt och fel i yogavärlden”
Tidigare tyckte jag även att det var svårt att hantera att yogisar i vissa fall kan ha ganska starka och snäva åsikter om vad som är “rätt och fel“ i yogavärlden – jag tycker själv att det finns i princip lika många olika sanningar som det finns människor, att alla ska vara lyhörda för vad som funkar bäst för just dem, oavsett om det handlar om livsstil utanför mattan eller hur positioner ska utföras på mattan.

Hur ser en dag ut för dig?
Jag är oyogiskt morgontrött och rullar i princip direkt ner från sängen till mattan för en stunds pranayama och meditation, sen en mycket lätt frukost, self practice på studion, en till frukost, yogaklass och lunch. På eftermiddagen är jag antingen på studion (adjustment sessions, anatomi eller filosofi) eller jobbar administrativt på distans med Viryayoga. Därefter är det pranayama och meditation eller en restorative class, följt av middag. På helgerna är det ofta workshops.

Har du något tips till andra som drömmer om att jobba som yogalärare utomlands?
– Var ordentligt grundad i din egen yoga, först och främst. Ju mer erfarenhet, desto mer förståelse kommer du att ha för vad dina elever går igenom. Även jobbiga upplevelser, så som skador, kan leda till nya insikter och göra dig mer ödmjuk inför andras perspektiv – men var rädd om dig, släpp prestationsångesten på mattan och hitta njutningen i att låta yogan bli en naturlig, stabil del av din vardag! En bra lärare har mött sig själv på mattan många, många gånger.

Vad behövs för utbildning och hur går man till väga?
– Välj en yogalärarutbildning med omsorg. Yoga med huvudlärarna, läs kursbeskrivningen för att få en överblick över upplägget och vilka som undervisar de teoretiska delarna) t.ex. anatomi och filosofi) och kontakta tidigare elever. Utomlands har en Yoga Alliance-certifiering en större tyngd än i Sverige och är en kvalitetssäkring, så ett hett tips är att välja en utbildning som är godkänd av The Yoga Alliance. www.yogaalliance.org

Hur fixar man ett jobb i Goa?
– Yoga med lärare som ger dig inspiration och energi. Om du mår bra så kommer dörrar att öppnas automatiskt. Jag har hittills aldrig aktivt sökt några yogajobb – de har alltid kommit till mig och den stora utmaningen för mig i början var att våga kliva utanför min trygghetszon och tacka ja!

Och sist men inte minst: om du drömmer om att jobba i Indien: Åk dit och yoga! Då har du redan tagit det första steget! Våga gå dit ditt hjärta leder dig även fast det känns lite läskigt!

Jennie Wadsten, RYT 500, har umgåtts med sina yogamattor i mer än tio år och jobbar numera heltid som yogalärare och med yogalärarutbildningar. Hon bor i Goa, Indien under vintern och i Stockholm resten av året. Läs mer om Jennie på www.nordiskyoga.se

Previous articleNordens största Yogafestival
Next articleSå hittar du rätt yogaretreat