Bli en bättre ryttare med Ryttaryoga

Ryttaryoga - yoga på häst– Yogan hjälper mig att finna balansen i allt jag gör både privat, på jobbet och i stallet, säger Pia Wallberg som har utvecklat Satta Ryttaryoga, som kombinerar yogans 5000-åriga system med ryttarens behov.

Pia Wallberg slutade rida efter gymnasiet och tog upp ridningen igen för 15 år sedan.
– Jag blev fascinerad över hur duktiga ryttarna var på att träna och ta hand om sina hästar men hur de ofta glömde bort sin egen del av samarbetet. Min analytiska sida funderade mycket på varför det såg ut som det gjorde och hur man skulle kunna förbättra ridningen genom att träna sig själv både mentalt och fysiskt. Eftersom jag har jobbat med friskvård och träning sedan 1990 och yoga i 15 år och dessutom älskar att rida så fann det sig naturligt att arbeta fram ett system för att träna ryttare.

Vad har ryttaryoga för effekter?
Stark kropp, bra balans, god hållning, kroppskontroll, koordination, bättre andningsteknik, ökat medvetande och fokusering är några av de byggstenar jag jobbar med och de effekter det medför. Det kan vara lika viktigt för den som tävlar på elitnivå som för den som vill njuta av härliga skogspromenader. SattvaRyttarYoga hjälper dig också att förebygga skador.

Hur går en klass till?
Klassupplägget utformas utifrån ryttaren/ ryttarnas behov och utifrån vilken målsättning de har.

Hur lång tid tar det innan man märker effekt?
Det är väldigt individuellt, som i allt annat du vill lära dig eller förbättra beror det på dina förutsättningar, hur mycket tid du lägger ner och vilka mål du sätter upp.

Vart kommer det ifrån?
Jag har hämtat stor inspiration från mina tränare Per Dahlgren (hoppning), Malin och Magnus Hamilton, Kia Strandberg och Marita Enke-Dahlin (dressyr) samt diverse yoga lärare runt om i världen.

Vill du veta mer om Pia och Sattva Ryttaryoga?
Gå till sattva.se

Previous articleÅrets yogajulklapp: mönstrade tights
Next articleNyttigare jul: Raw kokostoppar med mintchoklad