Home Yogablogg Reseberättelser & yoga ute i världen På besök i yogans huvudstad Rishikesh

På besök i yogans huvudstad Rishikesh

0
4

Allt fler yogautövare reser till Indien för att uppleva yogan i dess ursprungliga miljö. När hettan tar över södra Indien, då blommar våren och sommaren i Rishikesh i norr, vid foten av Himalaya. Här är ett utkast från en artikel jag skrev i den tryckta yoga tidningen, om YOGA om.

Rishikesh blev känt på sextiotalet när Beatles och många världskändisar besökte TM-gurun Maharishi Mahesh Yogi i hans ashram för att lära sig om österländsk filosofi, yoga och meditation.

Här finns ett myller av ashram där kurser av varierande längd erbjuds; alltifrån några dagar upp till flera månader. Få städer i Indien har ett sådant rikt utbud av ashram och för en yogafantast är det skäl nog att ta sig hit för att söka i sitt inre och lugna sinnet med hjälp av yoga och meditation.

Kvinnor och män från hela världen, unga som gamla, indier och heliga män – alla möts här sida vid sida med ett gemensamt intresse: att utforska sitt inre.

mmm thali...

Rishikesh är en av Hinduismens främsta pilgrimsorter och inkörsporten till jordens mäktigaste bergskedja – Himalaya. Rishikesh betyder Profeternas port och det sägs att platsen fick sitt namn när Gud uppenbarade sig för helgonet Raibhya Rishi vid floden Ganges, i formen av ’Lord Rishikesh’. De flesta pilgrimer börjar sin pilgrimsfärd upp i Himalaya härifrån. Det gör även resenärer och yogaentusiaster, fast de tar sig snarare över till byarna Ram Jhula och Lakshman Jhula, som liger i utkanten av staden, på andra sidan Ganges.

Biltrafiken här är minimal och bebyggelsen består i huvudsak av ashram med ghats – breda trappor ned till Ganges – samt gästhus, restauranger och butiker. Här väljer de flesta resenärer och yogafantaster att bo eftersom majoriteten av ashram och yogaklasser finns belägna här.

Ashramen ligger tätt och affischerna överglänser varandra med sina erbjudanden om yoga och alternativa behandlingar som ayurveda, massage och reiki healing.

Den långa artikeln finns i sin helhet i tidningen om YOGA om.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.