Nöt och energibars passar perfekt som mellanmål, när du behöver energi efter träningen eller när sötsuget kallar. Att göra sina egna är ganska enkelt. Här delar hälsocoachen och raw food inspiratören Karin Haglund med sig av ett raw recept från sin bok: Grönsakskärlek.
Ingredienser (6 stora eller 12 mindre):
2 dl pekannötter
5–7 torkade fikon (beroende på storlek)
1 msk kakaosmör
1 krm salt
Chokladlager
1 dl kakao
½ dl kakaosmör
½ dl kokosolja
¼ dl yaconsirap/agavesirap
en gnutta salt
Gör så här:
Ta bort den hårda änden på fikonen, mixa sedan med pekannötter, kakaosmör och salt i en matberedare.
Tryck ut i en avlång liten form eller direkt på ett bakplåtspapper.
Häll chokladen över så att det blir en tunt lager och låt stelna i kyl eller frys (Observera att all choklad inte går åt). Skär till bars i önskad storlek.
TIPS: Gör nötfri genom att ersätta pekannötter med samma mängd pumpafrön.
Grönsakskärlek av Karin Haglund
En bok som inspirerar till en grönare livsstil. Nyttiga gröna recept för alla tillfällen varvas med fakta om bland annat alkalisk kost, raw food, detox, viktminskning samt säsongs- och pH-guider. Karin delar också med sig av sina allra bästa praktiska tips på hur du får till en hälsosam kost och livsstil i din vardag. Raw food är basen men du hittar även några recept på skonsamt tillagad vegetarisk mat.