Glassrecept från Erica Palmcrantz Aziz
Efterrätter

Raw glass: bovete, kanel & ingefära

Glassrecept från Erica Palmcrantz AzizDenna läskande glass kallar raw food-drottningen Erica Palmcrantz Aziz för Warm me up! En värmande glass, kanske låter konstigt?! Men den här glassen innehåller kryddor som värmer samt bovete som sägs ha en värmande effekt i kroppen. Det finns ju kalla dagar på sommaren där man ändå vill äta glass.

Visste du att kanel har många hälsoegenskaper och ingår i många huskurer? Några är bla.Att det förbättrar blodcirkulationen, verkar bakteriedödande och gör gott för matsmältningen.

Ingredienser 2-4 portioner:
1 dl bovete blir 2 dl blötlagt
½ dl mandelmjölk
½ dl kokosolja
3 tsk kanel
1, 5 tsk ingefära
8 dadlar
1 msk sojalecitin
en nypa salt
toppa med sötade nibs och granola

Gör så här:
– Blötlägg bovete i en skål i cirka 8 timmar. Skölj noggrant.
– Gör kokosoljan flytande i ett ljummet vattenbad.
– Mixa samman alla ingredienser i en mixer.
– Smaka av med mer kryddor eller sötma om du tycker det behövs.
– Frys in i cirka 6 timmar om du vill äta direkt eller om frys in helt och tina cirka 15 minuter om du vill göra kulor innan du äter den.
– Toppa med granola och / eller kakaonibs.

Ingredienser granolatopping:
5 dl bovete, blötlagt
3 dl linfrön (blötlagda i 3 dl vatten)
2 dl solroskärnor
2 dl russin
1 dl honung
en nypa salt

Gör så här:
– Blötlägg bovete och linfrön i cirka 8 timmar, i separata skålar.
– Vänd samman bovete, linfrön och övriga ingredienser i en stor skål.
– Sprid ut i ”kluttar” på ett teflex/ bakplåtspapper och torka 14-18 timmar.

Enklare variant är av topping/tillbehör är:
-Blötlägg bovete i cirka 8 timmar.
– Låt grodda i cirka ett dygn.
– Torka i cirka 14 timmar. Det aktiverade och torkade bovetet kan du förvara flera månader i en tättförsluten burk. –
– Blanda med bovetet med honung och exempelvis kanel när du vill göra en crunchig topping.

Rawsome - Erica Palmcrantz Aziz

 

Receptet kommer från Erica Palmcrantz Aziz härliga bok Rawsome.  Finns att köpa för 177 kr på adlibris.se

Två till härliga recept från boken:
Glass med bär och kokosgrädde
Oreo Cookie Ice Cream Sandwich

Det är jag som driver denna bloggen. Yoga har funnits i mitt liv de senaste tio åren och kommer alltid vara en del av mitt liv. Min yogaresa började med en 2-årig lärarutbildning i kundaliniyoga, efter det vinyasa/poweryoga och sedan sivanandas utbildning i Indien, anusarayoga och nu senaste yin yoga. Har du några frågor eller tips maila mig gärna på leia@alltomyoga.se.