Denna läskande glass kallar raw food-drottningen Erica Palmcrantz Aziz för Warm me up! En värmande glass, kanske låter konstigt?! Men den här glassen innehåller kryddor som värmer samt bovete som sägs ha en värmande effekt i kroppen. Det finns ju kalla dagar på sommaren där man ändå vill äta glass.
Visste du att kanel har många hälsoegenskaper och ingår i många huskurer? Några är bla.Att det förbättrar blodcirkulationen, verkar bakteriedödande och gör gott för matsmältningen.
Ingredienser 2-4 portioner:
1 dl bovete blir 2 dl blötlagt
½ dl mandelmjölk
½ dl kokosolja
3 tsk kanel
1, 5 tsk ingefära
8 dadlar
1 msk sojalecitin
en nypa salt
toppa med sötade nibs och granola
Gör så här:
– Blötlägg bovete i en skål i cirka 8 timmar. Skölj noggrant.
– Gör kokosoljan flytande i ett ljummet vattenbad.
– Mixa samman alla ingredienser i en mixer.
– Smaka av med mer kryddor eller sötma om du tycker det behövs.
– Frys in i cirka 6 timmar om du vill äta direkt eller om frys in helt och tina cirka 15 minuter om du vill göra kulor innan du äter den.
– Toppa med granola och / eller kakaonibs.
Ingredienser granolatopping:
5 dl bovete, blötlagt
3 dl linfrön (blötlagda i 3 dl vatten)
2 dl solroskärnor
2 dl russin
1 dl honung
en nypa salt
Gör så här:
– Blötlägg bovete och linfrön i cirka 8 timmar, i separata skålar.
– Vänd samman bovete, linfrön och övriga ingredienser i en stor skål.
– Sprid ut i ”kluttar” på ett teflex/ bakplåtspapper och torka 14-18 timmar.
Enklare variant är av topping/tillbehör är:
-Blötlägg bovete i cirka 8 timmar.
– Låt grodda i cirka ett dygn.
– Torka i cirka 14 timmar. Det aktiverade och torkade bovetet kan du förvara flera månader i en tättförsluten burk. –
– Blanda med bovetet med honung och exempelvis kanel när du vill göra en crunchig topping.
Receptet kommer från Erica Palmcrantz Aziz härliga bok Rawsome. Finns att köpa för 177 kr på adlibris.se
Två till härliga recept från boken:
Glass med bär och kokosgrädde
Oreo Cookie Ice Cream Sandwich