[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Raw mintdröm. Foto: Charlotte Gawell
Raw mintdröm ur boken Maten är min medicin. Foto: Charlotte Gawell

Varför inte skippa den vanliga jordgubbstårtan i sommar och ersätta den med en ljuvlig raw food dessert som gör både smaklökar och kropp glad. Detta recept på raw mintdröm kommer från boken Maten är min medicin, som är full av ayurvediska recept med naturliga ingredienser för maximal hälsa.

Portioner: 10

Ingredienser
Botten:
1 dl paranötter
1 dl mandel
10 dadlar (urkärnade)
1 ½ dl raw kakao
1 nypa salt

Fyllning:
5 dl cashewnötter
½ dl honung
½ dl kokosolja
pepparmyntsolja
2 tsk spirulina

Toppen:
1 dl kakaosmör
1 dl rå kakao
2 msk honung
1 nypa salt
1 msk kakaonibs

Gör så här:
1. Lägg paranötterna och mandlarna i blöt och låt ligga i cirka två timmar. Häll av vattnet. Kör nötterna i en mixer tills de blivit till mjöl.

2. Lägg i dadlar, kakao och salt och kör tills det bivit en deg. Platta ut degen i en springform (17 cm i diameter).

3. Lägg cashewnötterna i blöt och låt ligga i cirka en timme. Häll av vattnet. Kör i mixern tillsammans med honung, kokosolja, pepparmyntsolja och spirulina tills det formats en grön massa. Tryck ut massan över chokladlagret.

4. Smält kakaosmöret över vattenbad. Rör ner kakao, honung och salt. Bred ut smeten över kakan och strö över kakaonibsen.

5. Ställ i frysen och låt stå i cirka 30 minuter. Skär upp i bitar och servera.

Förslag på modifieringar efter din kroppstyp:
Vata – låt tårtan tempereras något i rumsvärme innan du äter. Ät vid varm väderlek och helst mitt på dagen.
Pitta – ät små portioner.
Kapha –  ät mycket små portioner. Låt tårtan tempereras något i rumsvärme innan du äter.

Maten är min medicin av Janesh Vaidya, Elin Qvick, Malin Barrling och Mia ElmlundMaten är min medicin är en vegetarisk kokbok som baserar sig på den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda. Den välkände ayurvedapraktikern Janesh Vaidya lär oss att äta rätt mat för vår kroppstyp för att vi ska uppnå balans i kroppen och på sikt även i livet.

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]