Första gången kocken Mattias Kristiansson blev bjuden på raw food, så var det en chockerande god choklad- och banantårta som vände helt upp och ned på hans värld. Nu har han tagit fram ett kola- smakande praktverk som kommer att göra samma sak för dig. Varsågod. Här kommer ett recept från hans vegetariska kokbok: Välkommen till Vegoriket.
Ingredienser (12 bitar):
Botten:
3 dl pekannötter
100 g dadlar, ca 10 st
en nypa salt
Fyllning:
5 dl naturella cashewnötter
1 dl kallpressad kokosolja, utan smak
1⁄2 dl agavesirap
1⁄2 dl vatten
2 msk mesquitepulver (kan uteslutas)
Kolasås:
80g dadlar, ca 8 st
1 1⁄2 dl kallpressad kokosolja, utan smak
1 1⁄2 dl lönnsirap
en
en nypa flingsalt
pekannötter till dekoration
Gör så här:
Botten
1. Mixa pekannötterna i en matberedare till ett fint pulver.
2. Kärna ur dadlarna och mixa ner bland nötterna tillsam-
mans med en nypa salt.
3. Tryck ut nötmassan i botten av en springform, 20 cm i
diameter.
Fyllning
1. Blötlägg cashewnötterna i några timmar, helst över natten.
2. Smält kokosoljan försiktigt i mikron eller i en kastrull.
3. Mixa ihop samtliga ingredienser till en slät, tjock kräm.
4. Ha tålamod, det tar några minuter innan du får en perfekt
konsistens. Häll ner krämen över pajskalet. Skaka formen
så ytan blir jämn och slät.
5. Ställ in i frysen i några timmar, helst över natten.
Kolasås
1. Kärna ur dadlarna och smält kokosoljan.
2. Mixa samman samtliga ingredienser till en slät kolasås.
– Ta ut cheesecaken ur frysen. Lossa formen och lyft över cheesecaken på ett serveringsfat.
– Häll över kolasåsen och dekorera med pekannötter.
– Servera.
Receptet kommer från Mattias Kristanssons bok Välkommen till Vegoriket.
Boken finns på adlibris för 201 kr