Hanuman avbildad på Bali
Hanuman avbildad på Bali

Apan, Hanumanasana eller för att använda svenska; spagat är enligt mig en av de vackraste poserna i yoga. Posen har fått sitt namn från den hinduiska guden Hanuman. Han var guden Ramas trogne följare och vän. En gång blev Ramas fru Sita bortförd av demonhärskaren Ravana till Sri Lanka. Hanuman, trogen sin Rama tog då ett jätteskutt hela vägen till Indien för att föra tillbaka Sita. Det är det skuttet vi efterliknar när vi utför den här posen:

Jag är ett väldigt stort fan av Hanuman. Han är en hjälte, ståtlig och stark. Trots att jag diggar honom så mycket är vi inte bästa vänner Hanuman och jag, hans pose kommer inte lätt för mig. Men genom att öva på den lär den mig att bli ödmjuk, får mig att verkligen lyssna till min kropp, använda andetaget, acceptera mig själv för var jag är och också att inse vilka skillnader kroppen bjuder på från dag till dag.

Skillnaden mellan att vrida ut höften och inte; min hanumanasana 29 dec 2012
Skillnaden mellan att vrida ut höften och inte; min hanumanasana 29 dec 2012

Genom att praktisera Hanumans pose asana lär jag mig att släppa egot och strävan. Det har inte alltid varit så lätt, ofta har jag velat vrida ut höften (nedre bilden) för man kommer ju så mycket närmare marken då. Men i yoga vill vi inte se ut som cheerleaders, utan vi vill hålla höfterna så parallella som möjligt.

Så, jag hoppas att ni kan dra samma viktiga lärdomar av att chilla med Hanuman i hans asana som jag har gjort. Här nedan delar jag med mig av de asana som jag använt mig av för att ta små myrsteg mot att bli bästis med apguden 😉

Hamstring stretch
Hamstring stretch: Håll ryggen rak och höfterna parallella. Dra verkligen det utsträckta benets höft bakåt och in mot din kropps mittlinje.

 

Framåtfällning paschimottana
Framåtfällning paschimottanasana: Håll ryggen rak och tänk mage mot lår snarare än huvud mot knä. Flexa fötterna.
Duvan med höftböjarstretch
Duvan med höftböjarstretch: Det här är nog min absoluta prep-pose, den tar verkligen och stretchar höftböjaren, och du kan med din hand bestämma precis hur mycket stretch du vill ha.
Ardha Bhekasana (halvgroda)
Ardha Bhekasana (halvgroda)
Ashwa Sanchalanasana
Ashwa Sanchalanasana
Parsvottanasana
Parsvottanasana: Händerna i anjali mudra eller håll tag om dina undermar/armbågar
Hanumanasana
Inte riktigt bästisar, men vi blir bättre och bättre vänner för var dag jag och Hanuman

 

Happy practice! Sat Nam /J

Återigen tack till Miramadi Training för att jag får fota hos er.

Föregående artikelYogaposeutmaning! Parsva Bakasana (sidokråka)
Nästa artikel”Kundaliniyoga förändrade mitt liv och hjälpte mig ur depressionen”