Börja det nya året med nyttiga sötsaker

 nyttig sötsakSvenskarna äter mest godis i hela världen och allt fler och fler blir överviktiga. Genom att bli mer medveten om vad du stoppar i dig och tar fullt ansvar för det kan du njuta med gott samvete.  Med dessa nyttiga brownies får du näring stället för att fylla kroppen med tillsatser, gelatin och färgämnen som mycket av godiset i affärerna består av.

Det finns massor av goda nyttigheter att äta, som också kan smaka gott. Dock kan de flesta erkänna att det ibland krävs lite öppenhet för förändring och att det kan ta ett tag att byta ut det vita sockret mot nyttigare alternativ. Våra smaklökar är vana vid det som vi vanligtvis äter, men genom att börja äta nyttigare kommer du så småningom tycka det blir allt godare och i slutändan kanske inte alls gilla de sötsaker som bombaderats med vitt socker.

Recept nyttiga brownies
Istället för att byta ut allt godis på en gång kanske en nyttig kaka kan bli ett komplement till dina vanliga sötsaker. Detta är ett grundrecept, är det något som du inte har hemma så ta lite mer av något annat. Dock kan för mycket pumpakärnor ge en särskild smak som kanske inte uppskattas om du inte är van vid att äta de små fröna. Det blir också ganska ok även om man enbart använder en bas på nötter och dadlar.

Ingredienser (cirka 12 små)
1 dl hampafrön
7-8 dadlar
1/5 dl pumpafrön
1.5 dl valnötter
en nypa salt
en nypa vaniljpulver
1 dl rå kakao

Gör så här
1. Ta bort kärnorna, om dadlarna har det. (Rekommenderar Medjool).
2. Kör dadlarna i en matberedare tills de blir till ett ”smör”.
3. Lägg i valnötter, pumpafrön och hampafrön. Mixa.
4. Lägg i kakao och lite salt. Mixa till en slät massa.
5. Lägg i vanilj och mixa en sista gång.
6. Tryck ner smeten i en form och ställ i kylen! Garnerna med gojibär, kokosflingor eller vad som finns hemma.
7. Njut av kakorna!

Previous articleLåt 2011 bli ditt bästa år någonsin!
Next articleYoga för sköldkörteln