Yoga i förskolan - av Filippa OdevallDet krävs inte många minuter för att ändra en dålig stämning, skapa lugn eller ge ny energi i en barngrupp. Det krävs bara rätt verktyg och kunskap. Yoga i förskolan ökar barnens välbefinnande och ger dig som pedagog ett verktyg som hjälper dig att skapa lugn och koncentration i gruppen. Det menar yogaläraren och numera författaren Filippa Odevall. Med det nya materialet: Yoga i förskolan vill hon göra yoga tillgängligt för barn och pedagoger. Materialet innehåller en bok och kort med övningar som utvecklar koncentration, uthållighet, koordination och ledarskap. Det ska vara enkelt att komma igång!

Hur kommer det sig att du skrev en bok om yoga i förskolan?
Skolyoga har nu varit på skolor och förskolor i fyra år och hjälpt skolpersonal att integrera yoga som ett dagligt inslag i sina verksamheter. Vi ser ett stort behov av konkreta verktyg för att det ska bli görbart. Förhoppningen är att ”Yoga i förskolan” ska minska tröskeln för att pedagoger och barn ska få kunskap om och våga leda varandra i yoga.

Varför Skolyoga?
Skolyoga integrerar yoga i skolor och förskolor, genom att utbilda skolpersonal och elever i yoga och ledarskap. Syftet är att främja barns hälsa samt att ge pedagoger verktyg att skapa en bättre skolmiljö för såväl barn som vuxna. Det krävs inte många minuter för att ändra en dålig stämning, skapa lugn eller ge ny energi i ett klassrum. Det krävs bara rätt verktyg och kunskap. Och långsiktigt blir effekten ännu större om yoga får bli ett kontinuerligt inslag. En mer harmonisk skolmiljö leder till större utvecklingspotential och en attraktivare arbetsplats/tillvaro för både vuxna och barn.

Till vem är materialet Yoga i förskolan?
Det riktar sig främst mot personal i förskolan, men kan lika gärna användas av föräldrar (eller varför inte far- och morföräldrar?) och barn i alla åldrar upp till 9-10 års åldern. Helt enkelt av alla som vill göra yoga med barn i yngre åldrar!

Hur kan man använda yoga som ett dagligt inslag i sin verksamhet?
Ett syfte med materialet är att stärka kopplingen mellan förskolans läroplan till den dagliga verksamheten. I förskolans läroplan står det under rubriken ”Värdegrund och uppdrag” att:

”Verksamheten ska präglas av omsorg om individens välbefinnande och utveckling.”

Yogai förskolan - bok av Filippa OdevallGenom att börja arbeta med yoga i förskoleverksamheten erbjuds ett naturligt sätt för både barn och vuxna att skapa välbefinnande på. Yoga gör som mest nytta när den utövas i vardagen, exempelvis genom att pedagogen leder en avslappningsövning för att lugna ner en stojig grupp, paryogaövningar för att skapa en bra gemenskap eller en meditation för att skapa en ökad medvetenhet. Då främjas barnens utveckling och detta påverkar långsiktigt verksamheten som helhet.

Vad innehåller materialet?
Materialet består av 20 kort med positioner/övningar och en handledning. Tanken är att pedagogen kan leda yogan med hjälp av korten eller att barnen kan använda korten själva. I handledningen får du tips på hur ni kan använda korten och stöd i ditt ledarskap. Där finns också en yogasaga och en meditationssaga.

Vill du veta mer?
Provläs boken på Bokus.se (326 kr). Finns även på Adlibris för 318 kr och på Natur och Kultur kostar den 249 kr för pedagoger!

 

Föregående artikelPremiär för YogaDJam i Stockholm
Nästa artikelSATS lanserar Yoga for Athletes

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.