Home Yogablogg Reseberättelser & yoga ute i världen Nyepi – en dag i tystnad och stillhet på Bali där ingen...

Nyepi – en dag i tystnad och stillhet på Bali där ingen får gå ut

0
15

Nyepi, som även är det Balinesiska nyåret är en hinduisk helgdag med fokus på fasta och meditation. Ingen tillåts på stränderna eller gatorna, till och med flygplatsen stängs ner. Inte ens vi turister får gå utanför dörren. Min värdfamilj sa att de enda som är tillåtna på gatan är hundarna. Från sex på morgonen till sex på morgonen nästa dag ska vi hålla oss där vi bor.

Flera dagar innan Nyepi påbörjar de troende sina ritualer, från mitt rum hörde jag hur de spelade instrument fram till midnatt. Kvällen innan, gör de ogoh-ogoh, demoniska statyer gjorda av bambu och papper som symboliserar negativa element eller onda andar. Om jag förstod det rätt så är det också spirituella negativa energier som skapats av oss människor (min egen översättning). Dessa figurer gick de sedan runt med här i Ubud igår, i en parad och sedan brände upp. Vilket också symboliserar att det onda brändes upp.

Förutom att hålla sig inomhus har de flera andra regler, men det verkar snarare som föhållningsregler eftersom alla inte följer de strikt; ingen eldning, arbete, ingen musik, att bara använda så lite elektricitet som möjligt, ingen underhållning eller nöje, ingen får resa, och för vissa, inte prata eller äta. Min familj sa även att det finns de som är ute på gatan för att säkerställa att förbud följs.