Nya heta yogatrenden: Stand up paddle yoga

Svenska Rachel Brathén har yogaklasser i SUB - yoga ute på havet.

Stand up paddle yoga är en vanlig yogaklass som hålls ute på vattnet på en speciell bräda. Det finns inga positioner som inte görs på vattnet och det handlar mycket om balans.
– Jag älskar det, det är så roligt och det är ett jättefint sätt att hålla sig närvarande. Du måste vara så fokuserad. Börjar du tänka på vad du ska göra imorgon eller vad du ska äta till middag så ramlar du av direkt, säger svenskan Rachel Bråthén som lär ut Paddle Board yoga på Aruba.

Rachel kommer ursprungligen från Uppsala men har bott på Aruba i snart tre år där hon jobbar som yogalärare. När hon hörde talas om Paddle Board yoga gav hon sig ut på havet med en vanlig surfbräda för att testa. Hennes kille brukade ta hennes hundar på longbord.
–  Om han kan stå på brädan med hundarna borde väl jag kunna göra hunden. Men det gick inte. Jag föll i så fort jag försökte, säger hon.

Brädorna för yoga skiljer sig
Rachel berättar att brädan som används vid Stand Up Paddle Board Yoga är mycket större och mer stabil än en vanlig surfbräda. De flyter bättre och gjorda för att stå upp på. Två veckor efter att hon testade med en vanlig bräda kom den första riktiga brädan anpassad för just Stand Up Paddle till Aruba. Rachel ankrade den utanför hotellet och körde en hel klass för sig själv. När hon kom tillbaka till stranden var det flera som frågade om de kunde ta klasser i det. Okej, sa hon, utan att tveka. Gick hem och utvecklade en klass. Två veckor senare satte hon igång. I början hade hon två klasser i början, nu kan hon ha upp till tio klasser i veckan i högsäsong.

Hur går en klass till?
På en av Rachels klasser börjar du sittande på brädan och beroende på hur klassen går kan den utvecklas till en full flow klass. Det finns inga yogapositioner som inte görs på vattnet och det handlar mycket om balans.
– Det är ett jättefint sätt att hålla sig närvarande. Du måste vara så fokuserad. Börjar du tänka på vad du ska göra imorgon eller vad du ska äta till middag så ramlar du av direkt. Alla ramlar i minst en gång.

Vad säger de som testar Paddle board yoga?
– De flesta älskar det, nybörjare som erfarna yogis.

Kan man ta en klass även om man aldrig gjort yoga tidigare?
– Ja, jag har ofta nybörjare.  Många män gillar denna yogastil. De tycker det är mer äventyrligt och lite coolare.

Vad jobbar man mest på?
– Allt handlar om balans, och det är mycket mage och ben.

Åker man omkring?
– Nej, här ankrar brädorna eftersom det är så mycket vind här. Då behöver du inte vara orolig att du ska flyta omkring.

Kan man göra det även om man inte kan simma?
– Absolut.

Favoritposition på brädan: solhälsningen.
Svår position att göra på brädan: krigaren.
Enklare än vad man tror att göra på brädan: huvudstående.

Vill du veta mer om Rachel kan du titta in på hennes hemsida: Rachelbrathen.com eller hennes populära Instagramkonto.

Previous article”Jag får nypa mig i armen för att förstå att det är verkligt”
Next article365-dagars inspirerande yoga utmaning med Yogobe