Ny yogasagobok för barn

Allt är möjligt en upptäcktsfärd med hjälp av yoga
“Azusa, skriv en bok. Skriv och dela!”. Så sade hennes farfar i en dröm för fyra år sedan. Nu har yogaläraren och författaren Azusa Itagaki tillsammans med Asia Pietrzyk kommit ut med sin yogasagobok: ”Allt är möjligt – en upptäcktsfärd med hjälp av yoga”. Här berättar hon mer om barnboken och sin skrivarresa.

Lästips: 2 yogaövningar för barn från boken

Modern japansk dans & yoga lockade mer än den akademiska världen

Jag har växt upp i en akademikerfamilj i Japan och jag kom hela vägen till Sverige för att studera när jag var 20år. Jag hade bara en resväska och mig själv. Jag studerade på universitetet i många år men det gjorde ont i mitt hjärta att följa någon annans dröm. Det gick inte. Jag mådde väldigt dåligt och gav upp min akademiska karriär. Jag började dansa, röra på mig. Jag blev förälskad i modern japansk dans och yoga. Jag hittade min röst, mitt sätt att uttrycka mig genom konst. Då var jag den jag är, på en säker men spännande plats.

Yogaläraren och författaren Azusa Itagak

Att finna kärlek i det man gör

Vid sidan av mitt jobb som massageterapeut och yogalärare sysslar jag med konst. Jag fick möjlighet att resa runt i USA, Europa och Indien. Jag träffade massor av spännande människor. I regnskogen på Hawaii, på gatorna i Indien, på bokhandeln i Detroit. De följde sina drömmar, gjorde allt på sitt sätt. De fann så mycket kärlek i det de gjorde.

Intuitionen och hjärtats betydelse

Budskapet från min farfar blev helt tydligt när jag träffade min vän Asia Pietrzyk, som är illustratör för boken. Hon kom till mig som min privata klient. Min intuition sa direkt att vi skulle skapa något tillsammans. Intressant nog hade hon också gått igenom en liknande historia i sitt liv. Hon är en fantastisk självlärd illustratör från Polen som följde sitt hjärta. På mitt modersmål brukar folk säga att det är ”A-UN andning”, när två personer andas harmoniskt. Det var så mellan oss. Vi andades tillsammans och boken kom ut i slutet.

Idén till barnboken

Den föddes när Azusa arbetade med japansk sagoyoga och bearbetade folksagor från Japan, som hon omvandlade till pedagogiska övningar där kroppen och andningen hamnar i fokus. Barnen blir aktiva deltagare i berättelserna genom att förvandla sig till olika karaktärer. Efter att ha arbetat andras sagor uppstod tanken och längtan att skriva egna berättelser som på ett ännu tydligare sätt är anpassade för barn i åldrarna 4 och uppåt

Jag förstår vad min farfar förmedlade

Skriv och dela. Dela med kärlek.Boken kommer fortsätta leva på egen hand, som ett barn som växer, gör sig fri och skapar sig ett eget liv bortom föräldrars insyn och påverkan. Men samtidigt bär med sig sin mammas kärlek, röst och berättelser till dem som vill lyssna. Den når dem den når. Förhoppningsvis många, i många generationer framöver.

Boken kan köpas på alla internetbutiker samt i vombats egen webbshop.

 

Previous articleYogasmycken med kärlek som tema
Next article2 Yogaövningar för barn från yogasaga