Yoga kan förbättra livskvaliteten hos hjärtpatienter.
En ny svensk studie visar att yoga ska vara särskilt bra för hjärtpatienter. Personer som drabbats av attackvisa förmaksflimmer kan få en bättre livskvalité av yoga enligt studien. Den nya studien räknas som en av världens största yogastudier på förmaksflimmer med 180 patienter. Den började förra året och pågår in på 2017.
– ”De mår bättre. De känner en bättre livskvalité. Blodtrycket sjunker och hjärtfrekvensen sjunker”, säger Maria Wahlström, doktorand på Karolinska Institutet och sjuksköterska på Sofiahemmet, till Sveriges Radio där hon intervjuades 14 mars.

Yogaformen som har använts är MediYoga och leddes av Göran Boll
MediYoga hette även medicinsk yoga tidigare. Läs mer om den här!

Så gick yogastudien till:

80 patienter delades upp i två grupper, en som fick utföra yoga och en kontrollgrupp. Yogagruppen gjorde yoga tillsammans en gång i veckan i tolv veckor, men de gjorde också lite yoga hemma.

Vad visade yogastudien?

Efter 12 veckor hade patienterna i yogagruppen högre livskvalitet (enligt frågeformulär) och dessutom lägre blodtryck och lägre puls än kontrollgruppen. Maria berättade också att förbättra livskvalitén handlar även om att man återfår självkontrollen över sina symptom. Man kan ta till yogan, så som djupandning i situationer när man behöver det. Det gör att man får ett bättre socialt liv.

Lyssna på intervjun:

På Sveriges Radio kan du lyssna på en intervju med Maria Wahlström som är doktorand på Karolinska Institutet och sjuksköterska på Sofiahemmet. Om nedanstående inte fungerar – Gå till Sveriges Radio för att lyssna!

Mer lästips:

Medicinsk yoga sänker blodtrycket – 1000 skåningar deltar i Svensk forskning
Forskning visar: Yoga kan spara miljarder åt samhället varje år
Medicinsk yoga – bästa medicinen mot ryggvärk

 

Föregående artikelYogastudio på Kungsholmen säljes
Nästa artikelYogapositionen Anjaneyasana – Low Lunge

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.