Nordens största Yogafestival

Den 18-24 juli är det återigen dags för Ängsbacka Yogafestival. För fjärde året i rad samlas då runt 400 festivalsugna för en vecka i yogans tecken på Ängsbacka kursgård. Ängsbacka är en av Nordens främsta mötesplatser för personlig utveckling och besöks av tusentals människor varje år.

Varje festivaldag erbjuds en mängd yogaklasser av erfarna lärare från olika traditioner såsom Hatha, Ashtanga, Iyengar, Kundalini, Acroyoga, Viryayoga, Yinyoga och Jivamuktiyoga. Utöver yoga kan deltagarna ägna dagarna åt meditation, dans, konserter, chanting och seminarier med tema kring self-inquiery, hälsa och personlig utveckling. Temat för årets festival är ”Connect with yourself, connect with others”, det vill säga att komma i närmare kontakt med både ditt inre och med andra. I dessa syften blir det mer fokus på tysta meditationer samt par-yoga, thai yogamassage och sharing.

Nya insikter, kunskaper och vänner

Karolina Jansson från Gävle besökte yogafestivalen för första gången förra sommaren. Hon tycker att festivalen gav henne en unik möjlighet att prova en mängd olika yogastilar för att kunna hitta den yoga som passar just henne.
– Dessutom är det en så härlig stämning. Yogan, musiken och dansen gjorde att jag kände mig mer levande och gav mig möjligheten att lära mig mer om mig själv. Dessutom fick jag nya vänner från hela landet och hela världen, säger Karolina.
En insikt Karolina Jansson minns från festivalen är från en workshop i anatomi med en lärare i Yinyoga. Han åskådliggjorde hur alla kroppar är olika och har olika förutsättningar i yoga.
– Att vi har olika förutsättningar för olika asanas påminde mig om att jag inte kan jämföra mig själv med andra och att jag behöver lyssna mer på min egen kropp när jag yogar, säger Karolina Jansson.

Skribent: Marissa Laurin

Previous articleRaw mangoglass med chokladsås
Next articleSå fixar du yogajobbet i Indien