”Yoga kan vara guld värt för dig som styrketränar”

heman6Om du hör ordet yoga, vad tänker du på då? Många av oss har förutfattade meningar om vad yoga är, och det är kanske inte så konstigt eftersom man idag får höra rätt mycket om det (med allt vad det innebär.) Problemet är att det ofta blir en sån grej runt ämnet istället för att se yoga för vad det egentligen är, vilket är ett träningssystem. Här ger Marcus Ingelmo, från träningssidan he-man.se sin syn på vad yoga är och varför det är en perfekt kombo till styrketräning.

Precis som du går och tränar styrketräning, eller kroppsviktsträning, eller spelar något sport, så kan du göra yoga. Det är inget mystiskt med det, men kan lätt bli jättemystiskt, precis som meditation, om man nu tillåter det.

I den här texten så lägger vi alla mystiska saker åt sidan. Skit i mindfulness för en stund. Skit i Indien. Skit fullständigt i långhåriga hippies som finner Gud i yogan. Skit i rökelser. Skit i new age-musiken. Och kanske viktigast av allt, skit i att det skulle vara krångligt för det är det inte… inte mer än vad man gör det till i alla fall.

Med andra ord, strunta fullständigt i allt trams och låt oss istället återigen bli som de nyfikna barn som vi faktiskt en gång var; helt opåverkade och redo att testa på något nytt, kul och spännande. I det här fallet något som kan stärka våra kroppar fenomenalt mycket.

Vad yoga verkligen bidrar med är att genom enkla (och ibland toksvåra) övningar så ”öppnas” våra kroppar upp, precis som med stretching (även om yoga är mer än det). Spänningar släpper och yogan gör oss mer flexibla och rörliga. Vi skapar på så sätt också ett bättre förhållande till våra kroppar och medvetenheten till dem. Styrketränar man mycket med vikter eller sitter ner stora delar av dagen så kan att göra några enkla yogaövningar vara guld värt. Det vi får ut av yogan förs även över i allt annat vi gör, vilket kan t.ex. påverka vår träning otroligt positivt och få oss att både prestera och fungera bättre.

Marcus Ingelmo driver träningssidan He-Man.se; en renodlad träningssite som ger dig tips, inspiration och allt annat som kan tänkas behövas för att göra träningen lättsam, roligare, enklare, mer expansiv och självklart leda till bättre resultat, både i hur du ser ut och känner dig.

Previous articleVad yogisar säger utanför yogamattan
Next articleYoga i Stockholm för 20 kronor